Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowePopękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo kiedy już ich nie ma!

Popękane ciasteczka czekoladowe:

  • 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 3 ekologiczne jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki do obtoczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wraz z masłem rozpuszczamy na parze, czyli w tzw. kąpieli wodnej (metalowej lub szklanej misce położonej na garnku z małą ilością gotującej się wody). Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i powoli cienką strużką wlewamy czekoladę – cały czas miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Gdy masa będzie jednolita, wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny – masa musi być bardzo zimna, aby nie lepiła się bardzo do rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli zapomnieliśmy nagrzać piekarnik, to trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej, bo przepieczone zrobią się twarde). Studzimy na kratce do pieczenia.

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Popękane ciasteczka czekoladowe

  1. Marzena napisał/a:

    Oj te ciastka chodzą za mną od dawna. Koniecznie muszę je zrobić. Cudne wyszły 🙂

  2. Magda C. napisał/a:

    Moje ulubione ciasteczka 🙂 Masz rację, one znikają za szybko 🙂

  3. Salvador Dali napisał/a:

    wyglądają jak malowane! No przepiękne Ci wyszły 😉

  4. Pati napisał/a:

    Jeszcze nigdy nie piekłam…

  5. Ania napisał/a:

    te ciacha są po prostu boskie 🙂 świetnie nadadzą się na prezent świąteczny 🙂

  6. agata napisał/a:

    Uwielbiam ich wygląd 🙂

  7. Ania - CulinaryIsland napisał/a:

    jak te ciacha pięknie wyglądają – CUDA 🙂

  8. studentka na diecie napisał/a:

    Widziałam je kilka razy już, ale nigdy nie jadłam. Muszę kiedyś zrobić 🙂

  9. karmelowablond napisał/a:

    Wypróbowałam te ciasteczka i są cudne również w smaku 🙂

  10. Królowa Karo napisał/a:

    Wyglądają pięknie… Tak zimowo!

  11. Sosna napisał/a:

    Uwielbiam te ciastka, są takie urocze i takie czekoladowe 😀

  12. iza napisał/a:

    od dawna mam zapisane podobne ciasteczka do zrobienie; a Ty mnie jeszcze bardziej do nich zachęciłaś

  13. Stenia napisał/a:

    Moje popekane ciasteczka 🙂 Pyszne 😛

  14. Monia napisał/a:

    Kochana cudne Ci wyszły:)piekłaś je na termoobiegu?i czym można zastąpić ekstrakt waniliowy bo nie posiadam lub gdzie można kupić?

    • Piekłam góra dół. Ekstrakt można pominąć lub dodać trochę cukru z prawdziwą wanilią (ewentualnie wanilinowego). Zamiast ekstraktu świetnie sprawdzi się też Amaretto 🙂

  15. Di gotuje napisał/a:

    Czemu mi popłynęły?

  16. Karola napisał/a:

    Właśnie je upiekłam, są przepyszne! Wszystko zrobiłam według przepisu, bardzo szybkie i nieuciążliwe przygotowanie, rewelacja:)

  17. małgosia napisał/a:

    Ciasteczka świetnie się udały- dzieci je uwielbiają!

  18. Krystyna napisał/a:

    Ciastka wyszły super

  19. krystyna napisał/a:

    zrobione są super do kawki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)