Pomysł na mięso po rosole – mini pierożki

Przygotowujemy wspaniały rosół – każda gospodyni robi go inaczej, ale najlepszy jest gdy użyjemy co najmniej dwóch rodzajów mięs (ja używam kurczaka i antrykotu wołowego). Ale co zrobić z gotowanym mięsem i warzywami? Nigdy ich nie wyrzucajcie, zawsze można wyczarować z nich coś pysznego. Dzisiejszy pomysł dotyczy dodatku do rzeczonego rosołu – wspaniałych mini pierożków, które zastąpią makaron. Nie jest to oczywiście robota na co dzień. Za to będą się świetnie prezentować na świątecznym obiedzie lub gdy zapraszamy gości.

Pierożki z resztek po rosoleSkładniki z rosołu (ugotowane):

  • mięso z uda kurczaka
  • szponder / antrykot wołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 mała cebulka
  • grzybek (tylko jeśli dodajemy do aromatu do rosołu)

Dodatkowo:

  • pęczek szczypiorku
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Pierożki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wszystkie wymienione składniki po gotowaniu rosołu (ważne jest, aby z mięs nie był to sam kurczak – farsz będzie zbyt suchy) mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do farszu pokrojony mały pęczek drobnego szczypiorku. Dość solidnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla zaostrzenia możemy dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Wałkujemy je jak najcieniej i wycinamy niewielkie kółka mini-foremką do pierogów lub naczyniem o średnicy mniejszej niż szklanka. Nakładamy na środek troszkę farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż pierożki wypłyną na wierzch.

Gotowe pierożki podajemy z ugotowanym wcześniej rosołem.

Pierożki z resztek po rosole


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Pomysł na mięso po rosole – mini pierożki

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają wspaniale. Ja też zawsze zostawiam mięso i warzywa z rosołu – powstają z nich najlepsze smakołyki 🙂

  2. Patyska napisał/a:

    Mniamuchne, i z tym rosołkiemmmmmmmmmmmmmmmmmmm… 😉

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    śliczne są te maleństwa. Szkoda, że mnie nie starczyłoby cierpliwości, żeby je zrobić 😉

  4. Ania napisał/a:

    nie lubię rosołu, a z mięska robię właśnie pierogi albo warzywną potrawkę, ewentualnie zawijam w ciasto francuskie:)

  5. Weronika napisał/a:

    Cudny blog ! Nic dodać nic ująć 😀
    Zapraszam na mój fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog

  6. veggyandhunter napisał/a:

    Pozwolę sobie na komentarz ciut odbiegający od tematu notki – jaki uroczy śnieg pada na stronie <3 !

    • Natalia napisał/a:

      Wszelkie komentarze mile widziane 🙂 Poezja-smaku stara się dopasować do widoku za oknem – bardzo się cieszę, że śnieżek się podoba 😉

    • veggyandhunter napisał/a:

      A teraz bardziej do notki – taki rosołek wygląda jak szmuglowany prosto przez chińską granicę :> w tamtych rejonach zupy opierają się własnie na różnego rodzaju wywarach i kluseczkach/pierożkach 🙂

  7. Samantha napisał/a:

    Bardzo smaczna alternatywa podania tak pysznego rosołu ! A pierożki znakomite ! Pozdrawiam 🙂

  8. iza napisał/a:

    ja też nie przepadam za takim mięsem, i takze od czasu do czasu robie pierozki

  9. Gotuj z Cukiereczkiem napisał/a:

    Apetycznie wyglądają te pierożki 😉

  10. Pastelle napisał/a:

    Wyglądają pięknie. Uwielbiam pierożki w rosole.

  11. Ola napisał/a:

    Dla mnie rosół to tylko z cieniutkim makaronem nitki, ale właśnie przed chwilą zajrzał mi przez ramię mąż i zobaczył zdjęcie – On pomysłem jest zachwycony. Oznacza to tylko jedno, że któregoś dnia mnie uprosi, żebym wypróbowała ten przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)