Jeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut.
Składniki na sos:
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 cm starty kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć)
Stir fry:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 duży brokuł
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
- 1/2 czerwonej papryki
- skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
Przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy niepotrzebne błonki i kroimy w średnią kostkę. Cebulę kroimy na półplasterki. Brokuł rwiemy na różyczki i gotujemy z fasolką ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać.
Stir fry: Kawałki kurczaka solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Smażymy go wraz z cebulą przez 3-4 minuty w woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy.
Takiego kurczaka chyba jeszcze nie jadłam 😛 Wygląda bardzo apetycznie 😉
Co za genialny pomysł z tą konfiturą! Mniam!
Narobiłaś mi smaku i już wiem co zrobię dzisiaj na obiad. Pyszne danie i pięknie wygląda 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
pyszny jak zwykle
ale kolor, ale boskość..
Mniam! Szczerze przyzna, że z wielką chęcią bym to wszamała.. 🙂
Lubię takie proste i szybkie przepisy, mniam 🙂
Jak ja lubię takie przepisy. Szybkie, proste i bardzo smakowite 🙂
Mniam, bardzo mi przypadło do gustu to danie, muszę wypróbować przepis 🙂
Pysznie i kolorowo:-) Ja zazwyczaj też na szybko chińszczyznę albo włoszczyznę robię:-)
Mój sposób na szybki obiad to również makaron lub chińszczyzna 😀 Taki z chęcią bym dzisiaj zjadła, kocham takie połączenie smaków 🙂
Coś dla mnie ,szybko i smacznie.
Genialne, Kochana, genialne! 🙂
Ależ smakowicie wygląda 🙂 chętnie wpadłabym do Ciebie na taki szybki obiad!
Zapraszam 🙂
A wiesz, że ja nigdy nie jadłam takiego kurczaka. A jest taki prosty i pysznie się prezentuje.
Bardzo prosty i szybki 🙂
Podoba mi się takie połączenie:) Wygląda obłędnie.
Bardzo lubię takie dania! Lekkie i pyszne 🙂
na takie obiady to ja zawsze chętna jestem 😀
Dawno w sumie nie jadłam chińszczyzny.
Ciekawy pomysł z tym kurczakiem. Takiego jeszcze nie jadłem 🙂
Świetny pomysł. Już czuję ten zapach!
Super pomysł !
Moje smaki, więc podkradam Ci tę miseczkę. Porcja w sam raz dla mnie 😉
Doskonałe i pięknie się prezentuje na talerzu….