Pomarańczowy kurczak stir fry

Pomarańczowy kurczak stir fryJeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 cm starty kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć)

Stir fry:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 duży brokuł
  • 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • skórka otarta ze sparzonej pomarańczy

Przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy niepotrzebne błonki i kroimy w średnią kostkę.  Cebulę kroimy na półplasterki. Brokuł rwiemy na różyczki i gotujemy z fasolką ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać.

Stir fry: Kawałki kurczaka solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Smażymy go wraz z cebulą przez 3-4 minuty w woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Pomarańczowy kurczak stir fry

  1. wenus-lifestyle napisał/a:

    Takiego kurczaka chyba jeszcze nie jadłam 😛 Wygląda bardzo apetycznie 😉

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Co za genialny pomysł z tą konfiturą! Mniam!

  3. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Narobiłaś mi smaku i już wiem co zrobię dzisiaj na obiad. Pyszne danie i pięknie wygląda 🙂

  4. iza napisał/a:

    pyszny jak zwykle

  5. Salvador Dali napisał/a:

    ale kolor, ale boskość..
    Mniam! Szczerze przyzna, że z wielką chęcią bym to wszamała.. 🙂

  6. Michał napisał/a:

    Lubię takie proste i szybkie przepisy, mniam 🙂

  7. Magda C. napisał/a:

    Jak ja lubię takie przepisy. Szybkie, proste i bardzo smakowite 🙂

  8. Mniam, bardzo mi przypadło do gustu to danie, muszę wypróbować przepis 🙂

  9. Marzena napisał/a:

    Pysznie i kolorowo:-) Ja zazwyczaj też na szybko chińszczyznę albo włoszczyznę robię:-)

  10. studentka na diecie napisał/a:

    Mój sposób na szybki obiad to również makaron lub chińszczyzna 😀 Taki z chęcią bym dzisiaj zjadła, kocham takie połączenie smaków 🙂

  11. ladylaura. napisał/a:

    Coś dla mnie ,szybko i smacznie.

  12. Patyska napisał/a:

    Genialne, Kochana, genialne! 🙂

  13. Łucja napisał/a:

    Ależ smakowicie wygląda 🙂 chętnie wpadłabym do Ciebie na taki szybki obiad!

  14. KucharzyTrzech napisał/a:

    A wiesz, że ja nigdy nie jadłam takiego kurczaka. A jest taki prosty i pysznie się prezentuje.

  15. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Podoba mi się takie połączenie:) Wygląda obłędnie.

  16. judik napisał/a:

    Bardzo lubię takie dania! Lekkie i pyszne 🙂

  17. Ania napisał/a:

    na takie obiady to ja zawsze chętna jestem 😀

  18. Królowa Karo napisał/a:

    Dawno w sumie nie jadłam chińszczyzny.

  19. Ciekawy pomysł z tym kurczakiem. Takiego jeszcze nie jadłem 🙂

  20. Dzikowiec napisał/a:

    Świetny pomysł. Już czuję ten zapach!

  21. lutka40 napisał/a:

    Super pomysł !

  22. skoraq cooks napisał/a:

    Moje smaki, więc podkradam Ci tę miseczkę. Porcja w sam raz dla mnie 😉

  23. Pati napisał/a:

    Doskonałe i pięknie się prezentuje na talerzu….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)