Pomarańczowe muffiny śniadaniowe

Pomarańczowe muffiny śniadanioweNastępna propozycja śniadania „na słodko” (takie lubię najbardziej :)). Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na pomarańczowe muffiny śniadaniowe w książce Nigelli Lawson, od razu wiedziałam, że często będą gościć na moim stole.  Nie są słodkie, mają delikatny pomarańczowy smak. Nigella proponuje smarować je masłem i dżemem. U mnie znikają tak szybko, że nie mogą dotrwać do etapu smarowania…

Składniki:

  • 75 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 75 g cukru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Masło rozpuszczamy (można to zrobić w mikrofalówce na małej mocy). W dużej misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek, sodę, cukier, migdały i skórkę otartą z pomarańczy, używając do tego widelca. Natomiast w drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozpuszczone masło, jajko, mleko i sok z pomarańczy. Składniki płynne dolewamy do suchych i bardzo delikatnie mieszamy widelcem. Ciasto nie ma być gładkie, ma być grudkowate, więc nie mieszajmy zbyt długo. Ciasto nakładamy do 12 otworów na blaszce do muffinek. Możemy użyć papierków. Muffinki pieczemy w 200ºC przez ok. 20 minut.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

7 Odpowiedzi na Pomarańczowe muffiny śniadaniowe

  1. Natalia - Poezja Smaku ewa ruszkowka napisał/a:

    wyglądaja i smakują wspaniale, zapach w domu niewyobrażalnie cudny!

  2. Natalia - Poezja Smaku Arven napisał/a:

    Ja bym zdublowała tu pomarańczowość i dodała nawet konfiturę z pomarańczy…może z gorzkich by nieco złamać słodycz 🙂
    Pyszności śniadaniowe!

  3. Natalia - Poezja Smaku megi napisał/a:

    Kilka krotnie robiłam i za każdym razem wyszły doskonale! Lekko twarde z wierzchu, a w środku delikatne i puszyste! 😀

  4. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    Pyszne 🙂 do mleka, z dżemem… super śniadanko 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Pyszne 🙂
    Dla jeszcze większego efektu wizualnego posypuję je migdałami lub kawałkami gorzkiej czekolady 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Bardzo dobre, delikatne.
    Akurat nie miałam migdałów i dałam mielone orzechy laskowe.
    Wyszły super 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    Taka akcja, że zapomniałam dodać jajko 🙂 ALE z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona. Mega pomarańczowe, mięciutkie, puszyste. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Niebo w gębie to za mało powiedziane 🙂 Przepis super i będę polecała go innym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)