Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie i bardzo proste do przyrządzenia. Słodko-kwaśny sos nadaje mięsu zdecydowanego charakteru i sprawia, że ma niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki listków rozmarynu (najlepiej świeżego)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sos z porzeczek:
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy dłonią (nie rozbijamy młotkiem – mięso jest zbyt delikatne). Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy czosnek, dodajemy drobno posiekany rozmaryn oraz doprawiamy płaską łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Mieszamy i wkładamy do marynaty polędwiczki. Dokładnie obtaczamy w niej wszystkie kawałki i zostawiamy na 30 minut.
W tym czasie myjemy i przebieramy porzeczki. Wsypujemy je do rondelka i zalewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dodajemy miód, ocet i posiekany rozmaryn. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość możemy zmiksować blenderem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na dużej patelni silnie rozgrzewamy małą ilość oleju. Smażymy po kilka sztuk polędwiczek (nie mogą się dotykać na patelni) przez 3 minuty z pierwszej strony i 2 minuty z drugiej. Usmażone polędwiczki odkładamy i smażymy następne. Podajemy polane sosem. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.
Mmm, smakowitość. 🙂 Polędwiczki z owocowymi dodatkami zawsze prezentują się świetnie i równie dobrze smakują. 🙂
Uwielbiam polędwiczki a w parze z owocami to po prostu poezja smaku:)
Podoba mi się ten pomysł, i to bardzo. A białe porzeczki mogłyby być?
Jeśli są lekko kwaśne to tak – inaczej sos będzie zbyt słodki, delikatny. Ocet winny wtedy trzeba zamienić na biały. Pozdrowionka
oj, kwaśne 😉
dzięki Nati!
Wygląda obłędnie a smakuje na pewno jeszcze lepiej!
wygląda wspaniale 😉 aż mi ślinka cieknie 😉
Pyszny pomysł na obiad:)
Pysznie wygląda,nigdy nie przyrządzałam polędwiczek ,mniam.
Polecam, polędwiczki są pyszne a ich obróbka cieplna trwa bardzo krótko 🙂
Podoba mi się takie połączenie :)!
Uwielbiam mięsa z owocowymi sosami! Polędwiczki wyglądają pyysznie 😉
Pyszności 😀
Ale fajny przepis, nie robiłam jeszcze mięska z owocowym sosem, coś nowego dla mnie 🙂
Prawdziwie wykwintne danie! Pięknie podane, pycha!
świetne połączenie:)
Nie bardzo lubię połączenie mięso – owoce ,ale na takie to bym się skusiła
Uwielbiam takie smaki, wszystko swietnie się komponuje i bardzo pasuje, więc zapewne smakuje doskonale ! Pozdrawiam 🙂
Pyszne! Sos wykorzystam też do innych mięs. Zrobiłam z octem balsamicznym bo jakoś bardziej i pasował.
Pyszne, aromatyczne i szybkie danie -rewelacja. Sos chyba również wykorzystam do innych mięs. Pozdrawiam ;).