Polędwiczki z sosem porzeczkowym

Polędwiczki z sosem porzeczkowymPolędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie i bardzo proste do przyrządzenia. Słodko-kwaśny sos nadaje mięsu zdecydowanego charakteru i sprawia, że ma niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki listków rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sos z porzeczek:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm plastry. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy dłonią (nie rozbijamy młotkiem – mięso jest zbyt delikatne). Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy czosnek, dodajemy drobno posiekany rozmaryn oraz doprawiamy płaską łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Mieszamy i wkładamy do marynaty polędwiczki. Dokładnie obtaczamy w niej wszystkie kawałki i zostawiamy na 30 minut.

W tym czasie myjemy i przebieramy porzeczki. Wsypujemy je do rondelka i zalewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dodajemy miód, ocet i posiekany rozmaryn. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość możemy zmiksować blenderem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Na dużej patelni silnie rozgrzewamy małą ilość oleju. Smażymy po kilka sztuk polędwiczek (nie mogą się dotykać na patelni) przez 3 minuty z pierwszej strony i 2 minuty z drugiej. Usmażone polędwiczki odkładamy i smażymy następne. Podajemy polane sosem. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Polędwiczki z sosem porzeczkowym

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Mmm, smakowitość. 🙂 Polędwiczki z owocowymi dodatkami zawsze prezentują się świetnie i równie dobrze smakują. 🙂

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam polędwiczki a w parze z owocami to po prostu poezja smaku:)

  3. Patyska napisał/a:

    Podoba mi się ten pomysł, i to bardzo. A białe porzeczki mogłyby być?

  4. galantyna.pl napisał/a:

    Wygląda obłędnie a smakuje na pewno jeszcze lepiej!

  5. TRZY CYTRYNY napisał/a:

    wygląda wspaniale 😉 aż mi ślinka cieknie 😉

  6. Nemi napisał/a:

    Pyszny pomysł na obiad:)

  7. ladylaura. napisał/a:

    Pysznie wygląda,nigdy nie przyrządzałam polędwiczek ,mniam.

  8. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Podoba mi się takie połączenie :)!

  9. Nashelly napisał/a:

    Uwielbiam mięsa z owocowymi sosami! Polędwiczki wyglądają pyysznie 😉

  10. Ale fajny przepis, nie robiłam jeszcze mięska z owocowym sosem, coś nowego dla mnie 🙂

  11. KulinarnaJa napisał/a:

    Prawdziwie wykwintne danie! Pięknie podane, pycha!

  12. Ania napisał/a:

    świetne połączenie:)

  13. lutka40 napisał/a:

    Nie bardzo lubię połączenie mięso – owoce ,ale na takie to bym się skusiła

  14. Samantha napisał/a:

    Uwielbiam takie smaki, wszystko swietnie się komponuje i bardzo pasuje, więc zapewne smakuje doskonale ! Pozdrawiam 🙂

  15. Ala napisał/a:

    Pyszne! Sos wykorzystam też do innych mięs. Zrobiłam z octem balsamicznym bo jakoś bardziej i pasował.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)