Domowe piwoKto pamięta słynny podpiwek? Będąc małą dziewczynką czułam się bardzo duża dostając do picia „dorosły” napój. Zazwyczaj przygotowywany był przez nasze mamy czy babcie. Majówka jest wyjątkowo gorąca, każdy marzy o zimnym piwie. Z różnych powodów nie zawsze możemy sobie na nie pozwolić – czy to jesteśmy samochodem, czy przyjmujemy leki. Podpiwek jest równie pyszny jak zimne piwo (a niektórzy uważają, że lepszy), a ma bardzo małą ilość alkoholu. Doskonały na upalne dni.

Składniki:

  • 10 litrów wody
  • 1 opakowanie podpiwku (produkuje go np. Delecta)
  • 1 garść szyszek chmielu (do kupienia w prawie każdej aptece)
  • 60 dag cukru
  • 8 g drożdży

Wodę gotujemy. Do wrzącej wody wrzucamy podpiwek, chmiel i gotujemy przez 10 minut. Płyn należy lekko przestudzić, a następnie przecedzić. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy całkowicie do ostygnięcia. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i ok. 1 łyżkę piwnego płynu. Rozrabiamy i wlewamy do wystudzonego wywaru. Rozlewamy do czystych butelek, które można szczelnie zamknąć np. świetnie nadają się butelki po piwie Grolsch. Piwo jest gotowe po 1-2 dniach. Piwo nie można wstrząsać – może wybuchnąć. Polecam zimne, z lodówki 🙂

Domowe piwo

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!