Pleśniak z dżemem i orzechamiNaszła mnie ochota na domowe, kruche ciasto. W szafce – słoik dżemu z czarnego bzu i orzechy włoskie pieczołowicie wyskubane z łupinek przez mamę. Idealne składniki na zimowego pleśniaka. Pleśniak z dżemem i orzechami to ciasto proste i nadające się niemal na każdą okazję (jak i bez okazji). Smak mojego dzieciństwa. Choć babcia robiła go bez orzechów, z kakao i koniecznie na wytrawnym cieście (bez cukru – słodka była tylko piana oraz dżem), to lubię jego różne wersje. Chrupiące orzechy pasują idealnie. Latem dżem zastępują kwaskowe owoce – cieszę się tym ciastem cały rok.

Pleśniak z dżemem i orzechami:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego)
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (proszek)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1 słoik kwaskowego dżemu (u mnie czarny bez)
  • szczypta soli

Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę cukru z wanilią i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 6 żółtek, 2 łyżki śmietany oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść, można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Kulę kruchego ciasta dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Większą – wykładamy dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm. Jeśli tak jak ja, macie ochotę na bardzo cienki spód, możecie wyłożyć ciastem nie tylko dno, ale i boki do połowy wysokości tortownicy. Tortownicę chowamy do lodówki na ok. 15 minut (schłodzony spód będzie bardziej kruchy). Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Siekamy orzechy. Wyjmujemy z zamrażarki małą kulę ciasta – ścieramy ją na tarce jarzynowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajmy stopniowo, powoli 3/4 szklanki drobnego cukru – cały czas miksując. Na końcu wmiksowujemy dwa budynie. Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Na kruchym cieście rozsmarowujemy cały słoik dżemu. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto starte na tarce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut. Pleśniak z dżemem i orzechami studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Pleśniak z dżemem i orzechami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!