Placuszki z ricotty

Placuszki z ricotty Nigelli LawsonPlacuszki z ricotty według przepisu Nigelli Lawson. Pierwszy raz robiła mi je moja mama – teraz, mając w lodówce świeżą ricottę, przypomniałam sobie o nich. Są bardzo podobne do pancakesów, jednak dużo bardziej puszyste i delikatne. W smaku przypominają pulchne, smażone serniczki. Najlepiej smakują z owocami. To idealne śniadanie na słoneczny, upalny weekend. Placuszki robi się i smaży bardzo szybko. Są przepyszne. Przepis na ok. 20-25 małych placków.

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 0,5 szklanki mleka (125 ml)
  • 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki (100g)
  • 2 łyżki masła lub oleju z orzeszków ziemnych do smażenia

Potrzebujemy dwóch naczyń. W jednym musimy zmiksować ricottę, żółtka, sól i mleko. W drugim ubijamy pianę z białek. Do zmiksowanej masy serowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem. Wyłączamy mikser. Dodajemy do masy połowę piany z białek i mieszamy łyżką. Gdy będzie puszysta dodajemy resztę.

Patelnię smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka (jeśli go nie mamy możemy maczać w tłuszczu papierowy ręcznik). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy placki przez ok 1 minutę z każdej strony. Placuszki z ricotty podajemy z owocami (Nigella poleca truskawki). Możemy też polać je syropem klonowym, miodem lub dżemem.

Placuszki z ricotty Nigelli Lawson

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Placuszki z ricotty

  1. Natalia - Poezja Smaku Potravel napisał/a:

    Podkradam do ulubionych:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Przyznam, że dla mnie na upalny weekend najlepszym śniadaniem jest zimny jogurt a stanie przy kuchence to jedyne, czego bym chciała. Ale przepisu pewnie spróbuję jak tylko zrobi się chłodniej!

  3. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Bardzo lubię wszelkie placki, racuszki i serniczki. Takie z ricottą to jedne z moich ulubionych 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ach, jakże smakowicie ujęte! Czy to gruby obciach, że nigdy nie jadłam ricotty? 😉 A czy te placuszki są podobne do naszych małdrzyków?

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Obłędne!!!!!!!!

  6. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Pyszne i piękne!:-)

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Najlepiej by smakowały, gdyby mi je ktoś zaserwował jako śniadanie do łóżka 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Myślę, że oprócz śniadania można je śmiało podawać jako deser z lodami waniliowymi…:)

  9. Natalia - Poezja Smaku nathalia8 napisał/a:

    wyobrazam sobie jaki musi mieć delikatny smak…..mmmpycha!

  10. Lubię takie placuszki, często sobie je robię na śniadanie czy obiad 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    z ricotty? Nie próbowałam, kurcze muszę to zmienić;)

  12. Natalia - Poezja Smaku najsmaczniejsze.pl napisał/a:

    Wyglądają na pyszne

  13. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wyborne z serkiem, pyszne sniadanie, które nie można sobie odmówić ! 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku anowid napisał/a:

    Robiłam dzisiaj na śniadanie, dodałam dwie łyżki cukru pudru … bo tak całkiem bez cukru wcale nie przypominały serniczków. Smaczne, ale muszę jeszcze pokombinować ze składnikami, aby dopasować do naszego podniebienia. Dziękuję za inspiracje!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Pewnie, wszystko trzeba dopasować do swoich smaków i tego, co mamy w kuchni.Ja placuszki jem zawsze ze słodkimi dodatkami (najczęściej jest to syrop klonowy, miód lub dżem) wtedy są wystarczająco słodkie, gdy mamy same owoce można posypać placuszki cukrem pudrem lub dodać go do ciasta. Pozdrawiam!

  15. Natalia - Poezja Smaku xcookiemonsterx napisał/a:

    Takie placuszki zwłaszcza z truskawkami na śniadanie bym sobie przyjęła 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pycha!:D proste, a zawsze cieszy:) mnie na takie placuszki najść musi, bo wolę wytrawne śniadania:)

  17. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Z ricottą nigdy nie robiłam, pewnie sie skuszę.

  18. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    Wiem co robię w weekend ;D

  19. Natalia - Poezja Smaku Elderezi napisał/a:

    Przepyszne! Lekkie i puszyste dzisiejsze śniadanko podane z konfiturą truskawkową. 🙂 Twój blog jest świetny. Robiłam też już kurczaka curry i zapiekankę z kaszą i kurczakiem. Wszystko obłędne. 🙂 Pozdrawiam!

  20. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    placuszki smażę 2 razy w tygodniu,mój roczny synek je uwielbia-bierze całego naraz do buzi. Starszy też przepada:o))) Dla nas pyszności, w dodatku szybkie do przygotowania!!!

  21. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    A czy ktoś próbował upiec te placuszki w piekarniku, na papierze do pieczenia, zamiast smażyć? Będą równie smaczne?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)