Placuszki z dyniDynia to królowa jesieni. Nie każdy za nią przepada, jednak jest zdrowa i niskokaloryczna, więc warto trochę przemycić jej do diety – chociażby w postaci takich pysznych i puszystych placuszków. Smakują jak biszkoptowe, korzenne ciasto – zachwycą nie tylko dzieci. Najlepiej polać je syropem klonowym, można je także podać z musem z jabłek, z ulubionym dżemem lub miodem. Składniki na ok. 16 grubych pancakesów.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1 szklanka puree z dyni (sposób przygotowania puree poniżej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (takiej jak do piernika)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 rozkłócone jajka
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy do polania

Zaczynamy od puree z dyni (najlepiej przygotować je wcześniej). Można przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy to pokrojenie dyni (wraz ze skórką) na kawałki lub plastry (pestki należy wydrążyć łyżką) i upieczenie pod folią aluminiową przez ok. 30 minut w piekarniku w 180ºC. Potem należy tylko odkroić skórkę i zblendować dynię na gładką masę. Drugi to ugotowanie pokrojonej dyni do miękkości. Następnie trzeba odkroić skórkę i zblendować (ewentualnie rozgnieść widelcem). Gdyby masa była wodnista – nadmiar wody należy odcisnąć. Do placuszków będziemy potrzebować jednej szklanki takiego puree – jeśli wyszło więcej z powodzeniem możemy je wykorzystać do przygotowania ciast, chleba czy bułeczek.

Jeśli mamy już gotowe puree – przygotowujemy placuszki. Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąki, cukier, proszek, sodę, sól, przyprawę korzenną oraz cynamon i mieszamy. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dolewamy maślankę, stopione masło i puree z dyni. Także dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Na gorącą patelnię wlewamy olej i smażymy z obydwu stron – pancakesy smażą się bardzo szybko, musimy więc uważać aby ich nie przypalić :).

Placuszki znalazłam ostatnio tu i tu. Zrezygnowałam jednak z dodatku jabłek.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!