Placuszki z cukinii

Placuszki z cukiniiPlacuszki z cukinii są wyjątkowo wdzięczne – są niskokaloryczne, szybko się je przygotowuje, a do tego pysznie smakują. Podajemy je same lub z dodatkami, których może być całe mnóstwo. Można posypać je pleśniowym serem lub fetą, posmarować śmietaną lub jogurtem, podać z wędzonym łososiem i koperkiem, pomidorową salsą, słodko-ostrym sosem chili lub najzwyklejszym sosem pomidorowym. Wersję dobierzmy do swoich kubków smakowych. Ja tym razem zdecydowałam się na jogurt i wędzonego łososia.

Składniki:

  • 1 bardzo duża (lub 2 mniejsze) cukinie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • ok. 5-6 łyżek mąki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • posiekany świeży koperek, szczypiorek, bazylia lub natka – wg preferencji
  • ok. 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • ok. pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i ok. jedną garść posiekanego koperku lub innego zioła. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki z cukinii można jeść na ciepło i na zimno.

Jeśli chcemy uzyskać wersję ze zdjęcia – kładziemy na każdy placek małą łyżeczkę jogurtu naturalnego, następnie nakładamy wędzonego łososia lub inną wędzoną rybę (np. makrelę czy pstrąga) i posypujemy placki świeżym koperkiem.

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

57 Odpowiedzi na Placuszki z cukinii

  1. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Czytasz w moich myślach! Właśnie wczoraj zastanawiałam się nad placuszkami, bo mam pozostałą po pizzy cukinię. 😉 Ale czyste lenistwo (a raczej praca umysłowa związana z nauką – tak sobie tłumaczę) nie pozwoliły mi wstać i ich przygotować. Może zrobię to dziś na kolację;))

  2. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    zdrowe i pyszne jedzonko:) wyglądają wyśmienicie:)

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam takie placuszki 🙂

  4. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo je lubię… i na ciepło i na zimno:)!

  5. Patyska napisał/a:

    Mniam, zwłaszcza z łososiem 🙂

  6. Placki z cukinii faktycznie są pyszne. Próbowałam juz kilka razy i podłączam się do grona zachwalaczy 🙂

  7. Pastelle napisał/a:

    Bardzo lubię taką wersję placków. Elegancko podane 🙂

  8. Ania napisał/a:

    bardzo lubię:) ja kiedyś do środka dodawałam łososia nawet:)

  9. Ada napisał/a:

    Pyszne! Przepyszne! Bajecznie pyszne!
    Jak już wzięłam je do usta to nawet zapomniałam o bolącej ręce z tarcia tej cukinii 😉

  10. whipped cream napisał/a:

    no Twoje placuszki są super!!! i faktycznie wdzięczne 😉

  11. Salvador Dali napisał/a:

    Wszyscy nimi kuszą, a ja jakoś nadal się za nie nie wzięłam.. Nie wiem dlaczego?
    Wyglądają genialnie, baaardzo chrupko 🙂

  12. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ha, u mnie też będą, ciut inne, ale też cukiniowe. Już zresztą są obfotografowane, tylko czekają na swoją kolej 😉 Lubię takie placuszki, bo to taka lekka przekąska 🙂

  13. Samantha napisał/a:

    Bardzo apetyczne placuszki z moim ulubionym łososiem 🙂

  14. Ewa napisał/a:

    Gratuluję jakości i ilości fanów! Trzymaj tak dalej Kochana!

  15. Gosia napisał/a:

    Wyglądają przepysznie, robiłam niedawno podobne tylko z dodatkiem sera bałkańskiego(z lidla), wyszły bardzo smaczne 🙂

  16. lovingit.pl napisał/a:

    Ja robiłam w zeszłym roku placuszki z dyni i było przepyszne!! Chociaż trochę czasu zajmowało ich przygotowanie i smażenie. Z chęcią bym teraz kilka takich schrupała 😉 Aż zrobiłam się głodna 😀

  17. Ala Hej napisał/a:

    Placuszki SUPER!!! Polecam :):):)

  18. Monika napisał/a:

    pycha! właśnie jem ze śmietaną 🙂

  19. Gocha napisał/a:

    Szkoda,że nie da się ich smażyć,rozwalają się i przylepiają do patelni,a mam dobrą patelnię,nową teflonową jednej z najbardziej chyba znanych firm produkujących właśnie naczynia teflonowe.Beznadziejny przepis!

    • Natalia napisał/a:

      Gosiu – jeśli placki się przylepiają to znaczy, że było za mało oleju. Jeśli się rozpadały – był za słabo rozgrzany albo cukinia była za słabo odciśnięta. Patelnia nie ma większego znaczenia.

  20. Lula napisał/a:

    Zrobilam, podalam z mizeria, poezja pyszny lekki obiad.

  21. r napisał/a:

    pycha, dzieki za przepis!

  22. Ola napisał/a:

    Smaczne :))
    łatwe w przygotowaniu (nic się nie rozwala przy przewracaniu)
    latem bardzo tanie danie
    mają dobry delikatny smak 🙂

  23. malwa napisał/a:

    Placki przepyszne. Najlepsze jakie jadłam, bardzo bardzo polecam !!!! 🙂

  24. PaulinaK napisał/a:

    Placuszki niebo w gębie!!!

    Dziękuję za pyszny przepis, polecam, warto! 🙂

  25. ata napisał/a:

    Przylaczam sie do pozytywnych opinii – placuszki są bardzo smaczne! Polecam

  26. kasia13 napisał/a:

    Mnie tez nie wyszly. Rozlatuja sie, nie wiem czym sie zachwcacie. W smaku nic specjalnego

  27. effka napisał/a:

    Placuszki są fe-no-me-nal-ne!!! Troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniając koperek na suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (to moja ulubiona kompozycja smakowa) – kiedyś pewnie spróbuję też z koperkiem. A póki co – żal mi tych lat, kiedy nie wiedziałam o istnieniu tych placuszków i jadłam jedynie placki ziemniaczne (które też kocham :))…).

  28. mrocznalwica napisał/a:

    Niebo w gębie, zrobiłam dzisiaj bo stwierdziłam że dość schabowych i mam ochotę na coś nowego, placuszki są pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu, łatwe do zrobienia i smakują nawet najbardziej wybrednym. Są po prostu boskie 🙂 a przez to że można dodać do nich różnych ziół można tworzyć nowe kompozycje smakowe.

  29. Marzena napisał/a:

    Zrobiłam dzisiaj twoje placuchy na obiad, pyszności 🙂 rewelacyjne w smaku, moje chłopaki byli zachwyceni 🙂 dziękuje i pozdrawiam 🙂

  30. Zrobiłam je dzisiaj na obiad, są naprawdę smaczne 🙂 Dziękuję za przepis!

  31. Anna napisał/a:

    Jem mniej węglowodanów i nie miałam jajka, więc użyłam mąki kukurydzianej i jednego jajka, efekt nadal świetny, dla jednej osoby wychodzi ich naprawdę dużo, więc polecam przepołowić proporcje jeśli jemy sami!

  32. michu napisał/a:

    Co z pestkami z cukinii ? nie trzeba wczesniej sie ich pozbyc? czy je zostawic ?:)

  33. Dawid napisał/a:

    Placki genialne. Właśnie zjadłem je na obiad. Idealne dla dwóch osób, zdecydowanie lepsze niż tradycyjne ziemniaczane 😉

  34. Marzena napisał/a:

    No to ja wstawiam fotkę placków z cukinii 🙂 pyszne wyszły 🙂

  35. Ewelina napisał/a:

    Pyszne 🙂 niebo w gębie!

  36. Julianna napisał/a:

    Doskonały przepis! Placuszki bardzo dobre w smaku, delikatne. Dziękuję za podzielenie się przepisem!

  37. Julia napisał/a:

    Placki bardzo smaczne! Robiłam już dwa rady i bardzo polecam!!! 🙂 Dziękuję za przepis!!!

  38. asia napisał/a:

    placuszki wyszły genialne !! trafiły idealnie w moje gusta ! nie mogę doczekać się kiedy kolejny raz zobaczę je na swoim talerzu heh 🙂

  39. KasiaL napisał/a:

    Witam,
    A czy mozna uzyc smietany 18 proc zamiast jogurtu? Akurat mam w domu, a jogurtu, niestety, nie…

  40. jantarka napisał/a:

    Przepis mnie skusił 🙂 I wszystko byłoby super – konsystencja, chrupkość, gdyby nie wyszły gorzkie 🙁 co mogło spowodować ich gorzkość?

    • To prawdopodobnie wina warzywa. Słyszałam, że cukinia może być gorzka (wada genetyczna, przesuszone podłoże lub zbyt duża ilość nawozów). Mi to osobiście nigdy się nie trafiło – a bardzo często używam cukinii do lecza, placków czy sałatek 🙁 To chyba pech. Cukinię można jeść na surowo, więc następnym razem można kawałek spróbować lub po prostu zmienić sklep/warzywniak

  41. Milena napisał/a:

    Jak komuś nie wyszło musi być wybitnie nie zdolny kulinarnie 🙂 prosty przepis i jasno napisany. Wyszły genialne! Musze zaglądać częściej
    Pozdawiam

  42. Kasia napisał/a:

    jutro serwuję je swojej rocznej córce, tylko planuję do środka przemycić dorsza 😀 myślicie, że ciasto może trochę poleżakować (zrobię je rano, przed pracą) czy lepiej robić je „na bieżąco”?

  43. Bum napisał/a:

    Środek cukinii z pestkami można moim skromnym zdaniem wyciąć. Pestki nie są w plackach najlepsze.

  44. Jola z rodziną napisał/a:

    R E W E L A C J A!!! zrobiłam je na piątkową kolację, z dodatkiem jogurtu naturalnego, łososia i koperku i nie dość, że zniknęły wszystkie w 3 sekundy, to jeszcze rodzina domagała się więcej 🙂
    następne będą może dziś, a najpóźniej jutro 😉
    robiłam już wcześniej placki z cukinii, ale według innych przepisów, ale ten zyskał miano mistrzowskiego!

  45. Madzia napisał/a:

    KOCHAM JE <3

    Ja zamiast mąki pszennej używam mąki razowej i smażę bez tluszczu 🙂
    Są zdrowe i cudownie pyszne !

  46. Julia napisał/a:

    O mamo !! Rewelacja <3

  47. goszaberlin napisał/a:

    Uwielbiam cukinie w każdej postaci 🙂
    Do moich plackow dodaje również drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę, odrobinę kukurydzy z puszki oraz ser feta drobno pokruszony.
    Placuszki w takiej postaci są przepyszne, radzę spróbować :-).

Odpowiedz na „DzikowiecAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)