Placuszki łososioweUwielbiam kotlety rybne. Dużo bardziej niż te mięsne 🙂 A własnoręcznie przyrządzone są o niebo lepsze, niż mrożone ze sklepu. Dziś prezentuję kotlety (lub placuszki albo burgery jak kto woli) z łososia.  Można je jeść właśnie jak burgery – w bułce z dodatkiem warzyw, albo z samą surówką i sosami. Naprawdę warto zrobić sos – placuszki są tak delikatne, że potrzebują dodatku jakiejś zdecydowanej nuty smakowej.

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia bez skóry i ości
  • 700 g ziemniaków
  • 1 cytryna – sok i skórka
  • 1 cebulka dymka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Łososia solimy i pieprzymy oraz natłuszczamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na chwilę. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującego się, osolonego wrzątku. Na wierzch garnka z ziemniakami stawiamy durszlak – (nie może bezpośrednio dotykać wody) do którego wkładamy łososia. Przykrywamy rybę folią – nad ziemniakami ugotuje się na parze. Po 10-15 minutach ziemniaki i ryba powinny być gotowe. Ziemniaki rozgniatamy. Łososia rozdrabniamy widelcem i dodajemy do ziemniaków. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy ją do masy, a następnie wyciskamy do środka sok. Ugniatamy. Czekamy chwilę, aż masa nie będzie gorąca i dodajemy pokrojoną pietruszkę, pokrojoną drobno dymkę oraz łyżkę mąki i jajko. Dokładnie mieszamy i solidnie  solimy oraz  pieprzymy do smaku. Formujemy z masy ok. 8-10 grubych, okrągłych lub owalnych kotletów. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek. Podajemy z ulubioną surówką lub warzywami i sosem.

Przykładowe sosy:

Sos uniwersalny (wykorzystuje go do wszystkiego: hamburgerów, hot dogów, krewetek): 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, sól (szczypta), pieprz.

Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano, sól (szczypta), pieprz.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!