Placuszki (burgery) łososiowe

Placuszki łososioweUwielbiam kotlety rybne. Dużo bardziej niż te mięsne :-) A własnoręcznie przyrządzone są o niebo lepsze, niż mrożone ze sklepu. Dziś prezentuję kotlety (lub placuszki albo burgery jak kto woli) z łososia.  Można je jeść właśnie jak burgery – w bułce z dodatkiem warzyw, albo z samą surówką i sosami. Naprawdę warto zrobić sos – placuszki są tak delikatne, że potrzebują dodatku jakiejś zdecydowanej nuty smakowej.

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia bez skóry i ości
  • 700 g ziemniaków
  • 1 cytryna – sok i skórka
  • 1 cebulka dymka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Łososia solimy i pieprzymy oraz natłuszczamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na chwilę. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującego się, osolonego wrzątku. Na wierzch garnka z ziemniakami stawiamy durszlak – (nie może bezpośrednio dotykać wody) do którego wkładamy łososia. Przykrywamy rybę folią – nad ziemniakami ugotuje się na parze. Po 10-15 minutach ziemniaki i ryba powinny być gotowe. Ziemniaki rozgniatamy. Łososia rozdrabniamy widelcem i dodajemy do ziemniaków. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy ją do masy, a następnie wyciskamy do środka sok. Ugniatamy. Czekamy chwilę, aż masa nie będzie gorąca i dodajemy pokrojoną pietruszkę, pokrojoną drobno dymkę oraz łyżkę mąki i jajko. Dokładnie mieszamy i solidnie  solimy oraz  pieprzymy do smaku. Formujemy z masy ok. 8-10 grubych, okrągłych lub owalnych kotletów. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek. Podajemy z ulubioną surówką lub warzywami i sosem.

Przykładowe sosy:

Sos uniwersalny (wykorzystuje go do wszystkiego: hamburgerów, hot dogów, krewetek): 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, sól (szczypta), pieprz.

Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano, sól (szczypta), pieprz.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Placuszki (burgery) łososiowe

  1. aga-aa napisał/a:

    brzmi i wygląda naprawdę bardzo smacznie, od jakiegoś czasu planuję zrobić rybne burgery, ale jakoś kończy się na planowaniu :/

  2. Drui... napisał/a:

    Świetny przepis! kotlety wyglądają cacy, aż się głodna poczułam ;-)

  3. bernadeta napisał/a:

    lekkie świeze i pyszne.

  4. karmel-itka napisał/a:

    uwielbiam łososia.
    i pomimo, że jem go nieczęsto, tego wydania nie próbowałam jeszcze.
    podkreślam, jeszcze! na pewno spróbuję.

  5. Pingback: Chrupiące paluszki z łososia | Poezja smaku

  6. Trajza napisał/a:

    Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie tak bardzo wyrazisty posmak soku z cytryny… Chyba za dużo dodałam. :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)