Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były pankejki z książki Sophie Michell.
Składniki na 12 sztuk:
- ok. 60 g świeżego groszku w strąkach (1 garść)
- 150 g mrożonego groszku (1 szklanka)
- 5 łyżek śmietany 18% lub 30%
- 1 duże jajko
- 100 g mąki (3/4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cukru
- masło do smażenia
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Do podania:
- 6 plasterków wędzonego boczku lub ewentualnie szynki dojrzewającej
- słodki sos chili
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
Mrożony groszek rozmrażamy, a następnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków – tak, aby część groszku była zgnieciona, a część pozostała w całości. Boczek (ewentualnie szynkę parmeńską czy serrano) kładziemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni i podsmażamy z obu stron, aż do zbrązowienia. Zdejmujemy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do malaksera lub robota kuchennego wkładamy strączki groszku. Siekamy je na bardzo drobno. Dodajemy śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem. Do gęstej masy dodajemy rozdrobniony wcześniej, rozmrożony groszek i mieszamy łyżką. Patelnię wycieramy (nie do sucha, powinno zostać trochę wytopionego tłuszczu) ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy na niej łyżkę masła. Następnie nakładamy 4 łyżki masy tworząc cztery placuszki. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż placuszki zaczną się brązowić. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smażymy następne partie dodając za każdym razem porcję masła.
Placki z zielonego groszku podajemy z podsmażonym wcześniej boczkiem pokrojonym na mniejsze części. Danie skrapiamy słodkim sosem chili. Możemy także podać dodatkowo jogurt i posypać danie świeżymi ziołami.
Placuszki bardzo smakowicie się prezentują, chętnie bym zjadła w dodatku, że fantastycznie skomponowałaś wszystkie smaki 🙂
ale połączenie arcyciekawe. smak musi być warty przygotowania tych placków.
Placków z zielonego groszku nigdy nie jadłam.. prezentują się super, będę musiała wypróbować 🙂
Ale muszą pysznie smakować!
Kolejna smaczna i zdrowa propozycja 🙂
Super propozycja ,groszek ? ,no ,no.
Wspaniałe placuchy. Jeszcze nie próbowałam z groszkiem 😉
Groszek niby cieżki a wyglądają jak delikatne poduszeczki:)
Placuszki lekko rosną na sodzie 🙂
oo.. z zielonego groszku? Tego jeszcze nie było!
No dla mnie bomba 🙂
Ciekawa propozycja I bardzo zdrowa 🙂
Smakowicie się prezentują! 🙂
Uwielbiam sos chilli. Nie wpadłabym na to, że z zielonego groszu można zrobić jakieś placki. Masz prawdziwy kulinarny talent i dużą pomysłowość w kuchni, a to się liczy. Pozdrawiam serdecznie;)
Ciekawe placuszki, pysznie skomponowane 🙂
wyglądają apetycznie i zachęcająco 🙂 przepadam za zielonym groszkiem, chętnie je zrobię 😉
WOW! Chętnie bym zjadła takie śniadanie!
danie wygląda wspaniale
Już je polubiłam, za same składniki i wygląd. Musza byc fantastycznie pyszne 🙂
MNIAM! Poezja a nie jedzenie! pycha!
Genialne, po prostu genialne! A zdjęcie groszku – przepiękne 🙂
Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem na placki, ale patrząc na składniki to wygląda na to że efekt końcowy będzie ….. przepyszny !!!!
Piękne mają kolorki takie placuszki, aż chce się jeść 🙂 jestem wielką fanką wszelkich placuszków warzywnych – alternatywy dla ziemniaczanych, więc zapisuje sobie przepisik 😉
Ale fajne placki. Z groszkiem jeszcze takich nie jadłam. Pyszności. Chętnie takie spróbuje 🙂
Ale rewelacyjny przepis… bardzo ciekawa jestem ich smaku!
Bardzo ciekawe użycie groszku do Placków groszkowych 😀 Super !
Z groszkiem? Super pomysł! Chętnie spróbuję 🙂
świetne placuszki 🙂 dla mnie to może byc obiad, śniadanie i kolacja 😀
Super pomysł !
Na taki pomysł bym nie wpadła, a na pewno pyszne takie placuszki. Wyglądają fenomenalnie.