Placki z kiszonej kapustyPlacki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „Fuczki” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała porządnej dawki witaminy C w tym okresie. Są pyszne same, jak i z dodatkami – ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą!

Placki z kiszonej kapusty:

  • 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką)
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 wiejskie jajka
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było go w kapuście)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz

Kapustę (ważne, aby była kiszona, a nie kwaszona) próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, jeśli nie – od razu wkładamy do garnka. Kapustę zalewamy wrzątkiem z czajnika, stawiamy na palnik i gotujmy do miękkości. Będzie to trwało ok. jednej godziny (kupna może gotować się dłużej).  W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy mleko. Roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy majeranek (i mielony kminek jeśli lubimy – moja kapusta była kiszona z kminkiem, dlatego już nie dodawałam) oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy ją do ciasta naleśnikowego. Gdy kapusta będzie miękka, wyławiamy liście laurowe i odlewamy kapustę na sitku. Bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Kapustę siekamy na mniejsze części i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub smalcu. Smażymy placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy kolor (podobnie jak placki ziemniaczane).

Placki z kiszonej kapusty

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!