Placki z kaszy grycznej w sosie pieczarkowymPlacki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Wiem, że nie każdy przepada za kaszą gryczaną, ale mam nadzieję, że poniższe chrupiące placuszki w aromatycznym sosie odczarują tę niechęć. Kasza gryczana, słodka cebula, dojrzewający ser, kwaśne ogórki kiszone i pieczarki stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe – musicie spróbować sami.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej (użyłam białej)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki + 0,5 łyżeczki do oprószenia
  • 4 łyżki twardego sera (np: bursztyn lub parmezan)
  • 2 ogórki kiszone
  • 300-400 g pieczarek
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy ją na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem łyżki masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy i połowę cebuli wrzucamy do kaszy. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Ścieramy skórkę z cytryny. Oprószamy grzyby mąką. Mieszamy i dodajemy śmietankę oraz tymianek. Dusimy do zgęstnienia, a następnie ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.

Do kaszy i cebuli dodajemy jajka, dwie łyżki mąki i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Mieszamy, aż do połączenia. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na bardzo rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy i formujemy placki. Smażymy na złoto z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. Gotowe placki z kaszy gryczanej polewamy pieczarkowym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Placki z kaszy grycznej w sosie pieczarkowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!