Placek z jabłkami

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (12 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Placek z jabłkami - jabłecznikPlacek z jabłkami (jabłecznik) nie jest tradycyjną szarlotką, a raczej bardzo wilgotnym ciastem owocowym. W dodatku napchanym jabłkami po brzegi. Typowy niedzielny placek do herbatki lub dla gości. Lubię go też jeść na śniadanie. Piekę go od wielu lat, a przepis pochodzi z zeszytu odziedziczonego po mojej babci. Ciasto namaka od jabłek, niektórym może wydawać się ciężkie – jednak zawsze pięknie wyrasta, a owoce nadają mu lekkości. Jest to ciasto typowe do tortownicy (ok. 26 cm) – można użyć także „komina”.

Składniki:

  • 80 dag jabłek (ok. 4 średnie jabłka bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate szklanki mąki
  • duża szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania

Zaczynamy od obrania jabłek i wydrążenia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy jabłka na ósemki, a potem przekrajamy ósemki na pół, aby zmniejszyć je (jabłka można też pokroić w grubą kostkę). Oprószamy jabłuszka cynamonem. Jabłka odstawiamy, a w dużej misce ubijamy mikserem 4 jajka. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i olej. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy jabłka do masy i mieszamy łyżką. Gdy wszystkie jabłka zostaną oblepione masą – wlewamy ciasto do tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 40-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Placek z jabłkami

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Wspaniałe to ciasto! Szybkie w przygotowaniu, rewelacyjne w smaku, czyli ma wszystko, co najważniejsze :)

  2. Klaudia napisał/a:

    przepiękny elegancki

  3. iza napisał/a:

    pieknie wygląda… muszę kupic taka foremkę bo gdzies mi wsiąkła ;)

  4. Justin&Dorothy napisał/a:

    Wspaniałe ciasto :)

  5. Pan Deserek :) napisał/a:

    Przepiękny Placek z Jabłkami – moje ulubione ciacho :) pychota :)

  6. Taki placek to rozumiem, nie ma się co rozdrabniać na racuchy :)

  7. Tomek gotuje napisał/a:

    Pięknie wygląda :)

  8. Aneta napisał/a:

    Prawie czuję jak to ciasto pachnie mi z ekranu. Mniam;)

  9. Samantha napisał/a:

    Ja znam z nazwy „kanadyjski placek z jabłkami” u Ciebie to jabłecznik, pyszny i wilgotny !
    Twój pięknie wyrósł ! Pozdrawiam :)

  10. Mariola napisał/a:

    Cudowne ciasto:)aż mam ochotę je zjeść.

  11. Patyska napisał/a:

    Wygląda tak, że ach! Ale szkoda, że nie widać jaki jest w środku…

    • Natalia napisał/a:

      Jabłka! Niestety goście czekali, nie mogłam zająć się dłuższym fotografowaniem :)

  12. karmel-itka napisał/a:

    moje smaki! niezastąpione i aromatyczne.
    pięknie się prezentuje Twoje ciasto.

  13. Arven napisał/a:

    Mmm, rozpłynąć się można na sam widok :-)

  14. Whisper napisał/a:

    Znam ten przepis… to chyba jeden z tych, które uwielbiają zagnieździć sie w zeszytach i uwielbiają być często pieczone. Kartka w moim zeszycie, z tym przepisem, jest już ledwo czytelna, cała zachlapana olejem, ma smużkę z białka, które wylało się ze skorupki o chwilę za wcześnie (to jeszcze z tych czasów, kiedy moje ręce aż tak wprawione nie były, dzieciom czasem ciężko zapanować nad każdą czynnością w kuchni), jest też kleks z ciasta, który odpadł i zostawił tylko swój odcisk. Myślę, żeby go przepisać w jakieś odpowiednie miejsce, żeby kiedyś mój syn też mógł go wałkować do bólu, aż zapamięta wszystko i będzie je piekł odruchowo.
    Samo ciasto jest świetne, smaczne i łatwe do wykonania. Pełne jabłek… Do porannej kawy… boskie!

    • Natalia napisał/a:

      Whisper, doskonale wiem o czym mówisz! Zeszyt mojej babci ma już ok. 40 lat, wiele przepisów wyblakło, warto ocalić je od zapomnienia :)

  15. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja to chyba nawet bardziej lubię takie ciasto od szarlotki typowej więc buzia mi się od razu uśmiecha jak patrzę na tego placka :-)

  16. Rolnik napisał/a:

    Pyszne ciastko ale nie mam takiej foremki ale wyszło smaczne!!!!!!!

  17. kika napisał/a:

    Super ciasto ! wyszło wysmienite!

  18. Pingback: Ciasto z jabłkami - Przepis na placek z jabłkami - Ciasto z jabłkami

  19. Dorota napisał/a:

    niedziela bez ciacha-nie ma mowy! ten przepis odpowiadał mi dziś idealnie. Ciasto wyrosło pięknie, faktycznie naszpikowane jabłkami, które rozniosły wspaniały zapach po całym mieszkaniu.Problem był tylko jeden przy obieraniu a potem krojeniu jabłek bo dzieciom akurat też się zachciało:o))) Już nie możemy się doczekać kiedy ostygnie…

  20. DZ napisał/a:

    Ciasto jest świetne, a co najważniejsze szybkie (zarówno w wykonaniu jak i zjadaniu ;) . Często je robię i dodaję 2 łyżeczki kakao a czasem posiekane orzechy i rodzynki. Rewelacyjnie wychodzi w postaci muffinek – chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku.

  21. Marta Amelia napisał/a:

    Natalio, a czy zdarza się czasem zakalec przez dużą ilość jabłek? Chciałabym upiec na jutro ciacho ale zależy mi na „pewniaku” :)

  22. megi680 napisał/a:

    Witam , wlasnie dzis upieklam ciasto wedlug Pani przepisu i niestety totalna porazka , zakalec . Po 55 minutach pieczenia wierzch byl ladnie upieczonu , ale srodek lepki , zostawilam ciasto na kolejne 15 minut , gora spalona a srodek zakalec , coz nie kazdy moze powinien piec ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)