Placek z czereśniami bez tłuszczu dietetycznyCiasta z owocami najlepiej smakują latem, w sezonie. Teraz mamy słodkie czereśnie. Poniższy przepis na ciasto z czereśniami pochodzi z bloga AZgotuj. To placek otrębowy, bez dodatku tłuszczu. Trochę zmieniłam oryginalny przepis dodając mniej cukru i zastępując zwykłą mąkę pełnoziarnistą. W ten sposób otrzymałam ciasto, które nie tylko naprawdę świetnie smakuje, ale jest także bardziej dietetyczne od tradycyjnych ciast z owocami. Proporcje na średniej wielkości blachę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej)
  • 3/4 szklanki otrąb (orkiszowych lub pszennych)
  • 4 duże jaja
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 400 g czereśni

Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru, nie przestając miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i także stopniowo dodajemy do ciasta podczas miksowania. Na końcu należy wmieszać otręby.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (ja upiekłam ciasto w blaszce 24×28 cm, można użyć także dużej tortownicy – o śr. 28cm) i wylewamy ciasto. Rozprowadzamy równomiernie i układamy na wierzchu obok siebie czereśnie skórką do dołu. Posypujemy płatkami migdałów. Placek z czereśniami pieczemy ok. 35 minut w 180ºC lub do „suchego patyczka”. Po ostudzeniu możemy delikatnie posypać cukrem pudrem.

Placek z czereśniami bez tłuszczu dietetyczny

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!