Kruszonkowiec - placek kruszonkowyCiasto w sam raz dla tych, którzy zaczynają konsumpcję od kruszonki. Nie jest ciasto dla fanów wilgotnych placków z masami – zdecydowanie za to posmakuje osobom lubiącym maślankowe kruche tarty. To bardzo stary przepis pochodzący z zeszytu babci. Placek prosty i syty – ze składników będących w większości domów. Kruszonkowiec, jak nazwa wskazuje, jest bardzo kruchy – powinien podawany być z herbatą czy kawą. Możemy użyć do niego powideł domowej roboty lub ulubionego dżemu.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 150 g powideł morelowych lub śliwkowych (lub dowolny dżem)

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masło kroimy w kostkę i dodajemy wraz z jajkami do mąki. Wyrabiamy jednolite ciasto – tu przyda się męska ręka bo ciasto jest dość zwarte. Dzielimy całość nożem na pół – powinniśmy zobaczyć niewielkie bąbelki. Połowę ciasta wałkujemy (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami streczowej folii spożywczej) na wielkość dna blaszki  – u mnie tortownicy 26 cm, ale może być też niewielka prostokątna. Wkładamy ciasto do środka wysmarowanej masłem formy. Smarujemy powidłami lub dżemem. Drugą połowę ciasta siekamy dokładnie nożem na mniejsze i większe kawałki. Na powidła kładziemy posiekaną kruszonkę i posypujemy na wierzchu cukrem waniliowym. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na 180ºC. Na czas grzania piekarnika ciasto wstawiamy do lodówki. Po osiągnięciu temperatury wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut – aż cały wierzch będzie złoty.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!