Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożdżami suszonymi, była na proszku do pieczenia, były bułeczki pizzowe… Dziś chcę Wam pokazać jaka jest moja tradycyjna włoska pizza na cienkim cieście. Używam do niej świeżych drożdży i robię niemal identycznie jak pizzę klasyczną – daję tylko ciut mniej wody (jeśli korzystacie z suszonych drożdży, zajrzyjcie do proporcji na klasyczną) i wykonuję nie jeden, a dwa placki. Sekretem ciasta na cienkim spodzie, jest pieczenie go na rozgrzanym kamieniu lub blasze – przez krótki okres czasu – w bardzo gorącym piekarniku. Do tej pizzy użyłam błyskawicznego sosu pomidorowego. Ze świeżą rukolą smakuje doskonale.
Składniki na ciasto do pizzy (2 sztuki):
- 300 g mąki typ 00, ewentualnie 550 (2 szklanki)
- ok. 2/3 – 3/4 szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
Błyskawiczny sos pomidorowy:
- 390 g krojonych pomidorów z bazylią (kartonik / puszka)
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz – wg smaku
Dodatki:
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 10 wydrylowanych oliwek
- 2 garście świeżych liści rukoli
- 1 kula mozzarelli
- szczypta oregano
Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie pośrodku. Drożdże rozcieramy z cukrem i jedną łyżką ciepłej wody i wlewamy do wgłębienia w mące. Zostawiamy na 15 minut, aż drożdże zwiększą objętość. Po tym czasie dodajemy oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy łyżką w jedną stronę, aż składniki się połączą, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto na blacie podsypanym mąką. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Błyskawiczny sos pomidorowy: Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Sosu jest więcej niż potrzeba do pizzy. Pozostały sos zawsze wlewam do pojemników na lód – potem jak robię pizzę po prostu rozmrażam kilka kostek.
Pizza: Piekarnik nagrzewamy do 240-250°C – zostawiając na środkowym poziomie blachę od piekarnika (lub jeśli posiadamy – specjalny kamień). W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie jednakowe części.
Na papierze do pieczenia układamy jedną część ciasta i formujemy okrągły placek. Dłonie formujemy w pięść i wygniatamy ciasto tak, aby placek powiększał swoją średnicę. Co jakiś czas ciasto przewracamy na drugą stronę , lekko rozciągamy i dalej szybko wygniatamy (można oczywiście użyć wałka, ale ręcznie jest szybciej i przyjemniej – wymaga to jednak odrobinę wprawy). Robimy tak do czasu, aż uzyskamy średnicę ok. 28 cm (ja zostawiam odrobinę grubsze brzegi). Wtedy przekładamy ciasto wraz z papierem na talerz. Smarujemy sosem pomidorowym za pomocą pędzelka. Układamy połowę mozzarelli pokrojonej w plastry oraz pięć pokrojonych oliwek. Bierzemy talerz z pizzą i zsuwamy wraz z papierem na gorącą blachę w piekarniku. Pieczemy 3-4 minuty. Następnie piekarnik otwieramy i szybko układamy na pizzy kilka przepołowionych pomidorków i 4 plastry szynki. Zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 3-4 minuty. Po wyjęciu z pieca posypujemy pizzę oregano i układamy na wierzchu garść rukoli. Analogicznie przyrządzamy drugi placek.
Uwielbiam! Absolutnie moje smaki. Pizza z kamienia jest pyszna. 🙂 I znów nabrałam na nią ochoty! 🙂
ostatnio robiłam z rukolą, pycha!
taka pizza jest najlepsza!:)
Ja swoją piekę w jeszcze wyższej temperaturze. Właśnie takie cienkie lubiumy najbardziej:-) Po takich świętach doskonały pomysł na pozbycie się resztek:-) Chyba jutro zrobię:-) Wygląda wyśmienicie:-)
Im wyższa tym lepsza, jeśli pieczemy w 250 C wystarczy jej 7 minut, ale mozzarellę wtedy lepiej dać w drugiej turze
Mimo, że przez święta zjadło się co nieco, mam ogromną ochotę na taką właśnie pizzę 🙂
Też ostatnio robiłam pizza na cienkim cieście, ale wyszło chyba jeszcze cieńsze, jak kartka papieru 😛 Twoja wygląda genialnie – szynka parmeńska, pomidorki i świeża rukola to zestaw idealny na pizzy jak dla mnie ;D
Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia przekroju – jest bardzo cieniutka, zrobiłam natomiast grubsze brzegi i może wygląda na puszystszą 🙂 najważniejsze, aby cienka pizza zachowywała sztywność – po złapaniu za brzeg pizza nie może oklapnąć
Uwielbiam pizzę na cienkim cieście. W sumie to innych nie uznaję 🙂 Wpraszam się na Twoją wersję 🙂
Pięknie wygląda.. tak wiosennie ;D
Pizza wygląda bardzo zachęcająco! Jeszcze przed chwilą myślałam o detoksie po świętach, ale narobiłaś mi ochoty na pizzę… i chyba jednak się skuszę na taką. Od jutra dieta! 🙂
wygląda baaardzo zachęcająco 🙂
Uwielbiam pizze i na grubym i na cienkim-więc fanką na pewno i tej jestem! 😀
Moje ulubione dodatki! Pycha:)
Rewelacyjna! Zazdroszczę takiego obiadu 🙂
Natalio, pizza wygląda przepysznie. Zjadłabym 🙂
Pizza zawsze i w każdym wydaniu. Brzegi pięknie się przyrumieniły, wygląda pysznie : )
Mam mąke razową bo jest bardziej wartościowa niż biała. Juz wiem że lane kluski z niej nie wychodzą, ciasto nie leje się cienkim strumieniem a garnku rozpada się na coś w rodzaju grysiku, mimo tego da się zjeść. Czy pizza wyjdzie z takiej mąki? Podaj proszę jakiś przepis z mąką razową, bo na razie używam jej tylko jako panierkę. Pozdrawiam.
Pizza z mąki razowej jest najlepsza, gdy połączymy ją pół na pół z białą mąką (1 szklanka białej i 1 razowej), ale robiłam także tylko z razowej – pizza była bardziej ciężka, ale też smaczna.
Ile kcal ma taką pizza?
Och! :3
Dziekuję za podpowiedż.
Najbardziej lubię właśnie na cienkim cieście! Te dodatki pięknie się na niej prezentują!
Ależ apetyczne zdjęcie 🙂 Uwielbiam pizzę z rukolą 🙂
Ależ mi narobiłaś smaka. Też muszę znów jakąś pizzę zrobić.
Ojej wspaniała pizza ! Pięknie się prezentuje – do tego moje ukochane cienkie ciasto i rukola 🙂 Ojjj zjadłabym !
Pyszności! I bardzo apetyczne zdjęcia;)
ale pysznie wygląda…ojj wieki nie jadłam pizzy
Och! Ale mi apetytu narobiłaś! Rukola wygląda na pizzy zachwycająco!
No nic tylko się zajadać, pycha !
Mmm… jak pysznie wygląda ta pizza 🙂 Rewelacja!
jak z najlepszej włoskiej pizzerii ! 🙂
prezentuje się mega mega pysznie!
Świetnie się prezentuje ta wiosenna pizza, naprawdę wspaniała 🙂
Świetna pizza, wczoraj robiłam 🙂 Dziękuję bardzo 🙂
proste przepisy są najlepsze 🙂 podstawowe składniki wystarczą w pizzy….oczywiście nie należy zapomnieć o rukoli 🙂
Pyszne!
Wyglada rewelacyjnie, musze sprobowac. Tylko wolalbym pociac ta szynke cieniej bo nie lubie jak sie ciagna takie dlugie kawalki.
Pizza na cienkim cieście to jest poezja! Kawał dobrej roboty.