Pizza na cienkim cieście z rukolą

Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożdżami suszonymi, była na proszku do pieczenia, były bułeczki pizzowe… Dziś chcę Wam pokazać jaka jest moja tradycyjna włoska pizza na cienkim cieście. Używam do niej świeżych drożdży i robię niemal identycznie jak pizzę klasyczną – daję tylko ciut mniej wody (jeśli korzystacie z suszonych drożdży, zajrzyjcie do proporcji na klasyczną) i wykonuję nie jeden, a dwa placki. Sekretem ciasta na cienkim spodzie, jest pieczenie go na rozgrzanym kamieniu lub blasze – przez krótki okres czasu – w bardzo gorącym piekarniku. Do tej pizzy użyłam błyskawicznego sosu pomidorowego. Ze świeżą rukolą smakuje doskonale.

Pizza na cienkim cieście z rukoląSkładniki na ciasto do pizzy (2 sztuki):

  • 300 g mąki typ 00, ewentualnie 550 (2 szklanki)
  • ok. 2/3 – 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Błyskawiczny sos pomidorowy:

  • 390 g krojonych pomidorów z bazylią (kartonik / puszka)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – wg smaku

Dodatki:

  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 10 wydrylowanych oliwek
  • 2 garście świeżych liści rukoli
  • 1 kula mozzarelli
  • szczypta oregano

Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie pośrodku. Drożdże rozcieramy z cukrem i jedną łyżką ciepłej wody i wlewamy do wgłębienia w mące. Zostawiamy na 15 minut, aż drożdże zwiększą objętość. Po tym czasie dodajemy oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy łyżką w jedną stronę, aż składniki się połączą, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto na blacie podsypanym mąką. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Błyskawiczny sos pomidorowy: Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Sosu jest więcej niż potrzeba do pizzy. Pozostały sos zawsze wlewam do pojemników na lód – potem jak robię pizzę po prostu rozmrażam kilka kostek.

Pizza: Piekarnik nagrzewamy do 240-250°C – zostawiając na środkowym poziomie blachę od piekarnika (lub jeśli posiadamy – specjalny kamień). W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie jednakowe części.

Na papierze do pieczenia układamy jedną część ciasta i formujemy okrągły placek. Dłonie formujemy w pięść i wygniatamy ciasto tak, aby placek powiększał swoją średnicę. Co jakiś czas ciasto przewracamy na drugą stronę , lekko rozciągamy i dalej szybko wygniatamy (można oczywiście użyć wałka, ale ręcznie jest szybciej i przyjemniej – wymaga to jednak odrobinę wprawy). Robimy tak do czasu, aż uzyskamy średnicę ok. 28 cm (ja zostawiam odrobinę grubsze brzegi). Wtedy przekładamy ciasto wraz z papierem na talerz. Smarujemy sosem pomidorowym za pomocą pędzelka. Układamy połowę mozzarelli pokrojonej w plastry oraz pięć pokrojonych oliwek. Bierzemy talerz z pizzą i zsuwamy wraz z papierem na gorącą blachę w piekarniku. Pieczemy 3-4 minuty. Następnie piekarnik otwieramy i szybko układamy na pizzy kilka przepołowionych pomidorków i 4 plastry szynki. Zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 3-4 minuty. Po wyjęciu z pieca posypujemy pizzę oregano i układamy na wierzchu garść rukoli. Analogicznie przyrządzamy drugi placek.

Pizza na cienkim cieście z rukolą

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

36 Odpowiedzi na Pizza na cienkim cieście z rukolą

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam! Absolutnie moje smaki. Pizza z kamienia jest pyszna. 🙂 I znów nabrałam na nią ochoty! 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Voyagedegustacje napisał/a:

    ostatnio robiłam z rukolą, pycha!

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    taka pizza jest najlepsza!:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ja swoją piekę w jeszcze wyższej temperaturze. Właśnie takie cienkie lubiumy najbardziej:-) Po takich świętach doskonały pomysł na pozbycie się resztek:-) Chyba jutro zrobię:-) Wygląda wyśmienicie:-)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Im wyższa tym lepsza, jeśli pieczemy w 250 C wystarczy jej 7 minut, ale mozzarellę wtedy lepiej dać w drugiej turze

  5. Natalia - Poezja Smaku ivka napisał/a:

    Mimo, że przez święta zjadło się co nieco, mam ogromną ochotę na taką właśnie pizzę 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Też ostatnio robiłam pizza na cienkim cieście, ale wyszło chyba jeszcze cieńsze, jak kartka papieru 😛 Twoja wygląda genialnie – szynka parmeńska, pomidorki i świeża rukola to zestaw idealny na pizzy jak dla mnie ;D

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia przekroju – jest bardzo cieniutka, zrobiłam natomiast grubsze brzegi i może wygląda na puszystszą 🙂 najważniejsze, aby cienka pizza zachowywała sztywność – po złapaniu za brzeg pizza nie może oklapnąć

  7. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam pizzę na cienkim cieście. W sumie to innych nie uznaję 🙂 Wpraszam się na Twoją wersję 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Pięknie wygląda.. tak wiosennie ;D

  9. Natalia - Poezja Smaku Mika z FoodCookLove napisał/a:

    Pizza wygląda bardzo zachęcająco! Jeszcze przed chwilą myślałam o detoksie po świętach, ale narobiłaś mi ochoty na pizzę… i chyba jednak się skuszę na taką. Od jutra dieta! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    wygląda baaardzo zachęcająco 🙂
    Uwielbiam pizze i na grubym i na cienkim-więc fanką na pewno i tej jestem! 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku Zakątek Smaku napisał/a:

    Moje ulubione dodatki! Pycha:)

  12. Rewelacyjna! Zazdroszczę takiego obiadu 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Natalio, pizza wygląda przepysznie. Zjadłabym 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Pizza zawsze i w każdym wydaniu. Brzegi pięknie się przyrumieniły, wygląda pysznie : )

  15. Natalia - Poezja Smaku Ela napisał/a:

    Mam mąke razową bo jest bardziej wartościowa niż biała. Juz wiem że lane kluski z niej nie wychodzą, ciasto nie leje się cienkim strumieniem a garnku rozpada się na coś w rodzaju grysiku, mimo tego da się zjeść. Czy pizza wyjdzie z takiej mąki? Podaj proszę jakiś przepis z mąką razową, bo na razie używam jej tylko jako panierkę. Pozdrawiam.

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Pizza z mąki razowej jest najlepsza, gdy połączymy ją pół na pół z białą mąką (1 szklanka białej i 1 razowej), ale robiłam także tylko z razowej – pizza była bardziej ciężka, ale też smaczna.

  16. Natalia - Poezja Smaku Ela napisał/a:

    Dziekuję za podpowiedż.

  17. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Najbardziej lubię właśnie na cienkim cieście! Te dodatki pięknie się na niej prezentują!

  18. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    Ależ apetyczne zdjęcie 🙂 Uwielbiam pizzę z rukolą 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Ależ mi narobiłaś smaka. Też muszę znów jakąś pizzę zrobić.

  20. Natalia - Poezja Smaku moja pasja smaku napisał/a:

    Ojej wspaniała pizza ! Pięknie się prezentuje – do tego moje ukochane cienkie ciasto i rukola 🙂 Ojjj zjadłabym !

  21. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Pyszności! I bardzo apetyczne zdjęcia;)

  22. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ale pysznie wygląda…ojj wieki nie jadłam pizzy

  23. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Och! Ale mi apetytu narobiłaś! Rukola wygląda na pizzy zachwycająco!

  24. No nic tylko się zajadać, pycha !

  25. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Mmm… jak pysznie wygląda ta pizza 🙂 Rewelacja!

  26. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    jak z najlepszej włoskiej pizzerii ! 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    prezentuje się mega mega pysznie!

  28. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Świetnie się prezentuje ta wiosenna pizza, naprawdę wspaniała 🙂

  29. Natalia - Poezja Smaku Martyna Muzyka napisał/a:

    Świetna pizza, wczoraj robiłam 🙂 Dziękuję bardzo 🙂

  30. Natalia - Poezja Smaku goodpizza napisał/a:

    proste przepisy są najlepsze 🙂 podstawowe składniki wystarczą w pizzy….oczywiście nie należy zapomnieć o rukoli 🙂

  31. Natalia - Poezja Smaku Marek napisał/a:

    Wyglada rewelacyjnie, musze sprobowac. Tylko wolalbym pociac ta szynke cieniej bo nie lubie jak sie ciagna takie dlugie kawalki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)