Pizza na cienkim cieście z rukolą

Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożdżami suszonymi, była na proszku do pieczenia, były bułeczki pizzowe… Dziś chcę Wam pokazać jaka jest moja tradycyjna włoska pizza na cienkim cieście. Używam do niej świeżych drożdży i robię niemal identycznie jak pizzę klasyczną - daję tylko ciut mniej wody (jeśli korzystacie z suszonych drożdży, zajrzyjcie do proporcji na klasyczną) i wykonuję nie jeden, a dwa placki. Sekretem ciasta na cienkim spodzie, jest pieczenie go na rozgrzanym kamieniu lub blasze – przez krótki okres czasu – w bardzo gorącym piekarniku. Do tej pizzy użyłam błyskawicznego sosu pomidorowego. Ze świeżą rukolą smakuje doskonale.

Pizza na cienkim cieście z rukoląSkładniki na ciasto do pizzy (2 sztuki):

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 165 ml ciepłej wody (2/3 szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Błyskawiczny sos pomidorowy:

  • 390 g krojonych pomidorów z bazylią (kartonik / puszka)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – wg smaku

Dodatki:

  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 10 wydrylowanych oliwek
  • 2 garście świeżych liści rukoli
  • 1 kula mozzarelli
  • szczypta oregano

Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie pośrodku. Drożdże rozcieramy z cukrem i jedną łyżką ciepłej wody i wlewamy do wgłębienia w mące. Zostawiamy na 15 minut, aż drożdże zwiększą objętość. Po tym czasie dodajemy oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy łyżką w jedną stronę, aż składniki się połączą, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto na blacie podsypanym mąką. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Błyskawiczny sos pomidorowy: Do pomidorów dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Sosu jest więcej niż potrzeba do pizzy. Pozostały sos zawsze wlewam do pojemników na lód – potem jak robię pizzę po prostu rozmrażam kilka kostek.

Pizza: Piekarnik nagrzewamy do 230°C – zostawiając na środkowym poziomie blachę od piekarnika (lub jeśli posiadamy – specjalny kamień). W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie jednakowe części.

Na papierze do pieczenia układamy jedną część ciasta i formujemy okrągły placek. Dłonie formujemy w pięść i wygniatamy ciasto tak, aby placek powiększał swoją średnicę. Co jakiś czas ciasto przewracamy na drugą stronę , lekko rozciągamy i dalej szybko wygniatamy (można oczywiście użyć wałka, ale ręcznie jest szybciej i przyjemniej – wymaga to jednak odrobinę wprawy). Robimy tak do czasu, aż uzyskamy średnicę ok. 28 cm (ja zostawiam odrobinę grubsze brzegi). Wtedy przekładamy ciasto wraz z papierem na talerz. Smarujemy sosem pomidorowym za pomocą pędzelka. Układamy połowę mozzarelli pokrojonej w plastry oraz pięć pokrojonych oliwek. Bierzemy talerz z pizzą i zsuwamy wraz z papierem na gorącą blachę w piekarniku. Pieczemy 4 minuty. Następnie piekarnik otwieramy i szybko układamy na pizzy kilka przepołowionych pomidorków i 4 plastry szynki. Zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 4 minuty. Po wyjęciu z pieca posypujemy pizzę oregano i układamy na wierzchu garść rukoli. Analogicznie przyrządzamy drugi placek.

Pizza na cienkim cieście z rukolą


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

36 Odpowiedzi na Pizza na cienkim cieście z rukolą

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam! Absolutnie moje smaki. Pizza z kamienia jest pyszna. :) I znów nabrałam na nią ochoty! :)

  2. Voyagedegustacje napisał/a:

    ostatnio robiłam z rukolą, pycha!

  3. Ania napisał/a:

    taka pizza jest najlepsza!:)

  4. Marzena napisał/a:

    Ja swoją piekę w jeszcze wyższej temperaturze. Właśnie takie cienkie lubiumy najbardziej:-) Po takich świętach doskonały pomysł na pozbycie się resztek:-) Chyba jutro zrobię:-) Wygląda wyśmienicie:-)

    • Natalia napisał/a:

      Im wyższa tym lepsza, jeśli pieczemy w 250 C wystarczy jej 7 minut, ale mozzarellę wtedy lepiej dać w drugiej turze

  5. ivka napisał/a:

    Mimo, że przez święta zjadło się co nieco, mam ogromną ochotę na taką właśnie pizzę :)

  6. studentka na diecie napisał/a:

    Też ostatnio robiłam pizza na cienkim cieście, ale wyszło chyba jeszcze cieńsze, jak kartka papieru :P Twoja wygląda genialnie – szynka parmeńska, pomidorki i świeża rukola to zestaw idealny na pizzy jak dla mnie ;D

    • Natalia napisał/a:

      Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia przekroju – jest bardzo cieniutka, zrobiłam natomiast grubsze brzegi i może wygląda na puszystszą :) najważniejsze, aby cienka pizza zachowywała sztywność – po złapaniu za brzeg pizza nie może oklapnąć

  7. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam pizzę na cienkim cieście. W sumie to innych nie uznaję :-) Wpraszam się na Twoją wersję :-)

  8. Ervisha napisał/a:

    Pięknie wygląda.. tak wiosennie ;D

  9. Mika z FoodCookLove napisał/a:

    Pizza wygląda bardzo zachęcająco! Jeszcze przed chwilą myślałam o detoksie po świętach, ale narobiłaś mi ochoty na pizzę… i chyba jednak się skuszę na taką. Od jutra dieta! :)

  10. Salvador Dali napisał/a:

    wygląda baaardzo zachęcająco :)
    Uwielbiam pizze i na grubym i na cienkim-więc fanką na pewno i tej jestem! :D

  11. Zakątek Smaku napisał/a:

    Moje ulubione dodatki! Pycha:)

  12. Rewelacyjna! Zazdroszczę takiego obiadu :)

  13. Majana napisał/a:

    Natalio, pizza wygląda przepysznie. Zjadłabym :)

  14. napiecyku napisał/a:

    Pizza zawsze i w każdym wydaniu. Brzegi pięknie się przyrumieniły, wygląda pysznie : )

  15. Ela napisał/a:

    Mam mąke razową bo jest bardziej wartościowa niż biała. Juz wiem że lane kluski z niej nie wychodzą, ciasto nie leje się cienkim strumieniem a garnku rozpada się na coś w rodzaju grysiku, mimo tego da się zjeść. Czy pizza wyjdzie z takiej mąki? Podaj proszę jakiś przepis z mąką razową, bo na razie używam jej tylko jako panierkę. Pozdrawiam.

    • Natalia napisał/a:

      Pizza z mąki razowej jest najlepsza, gdy połączymy ją pół na pół z białą mąką (1 szklanka białej i 1 razowej), ale robiłam także tylko z razowej – pizza była bardziej ciężka, ale też smaczna.

  16. Ela napisał/a:

    Dziekuję za podpowiedż.

  17. JustInka napisał/a:

    Najbardziej lubię właśnie na cienkim cieście! Te dodatki pięknie się na niej prezentują!

  18. wedelka napisał/a:

    Ależ apetyczne zdjęcie :) Uwielbiam pizzę z rukolą :)

  19. Królowa Karo napisał/a:

    Ależ mi narobiłaś smaka. Też muszę znów jakąś pizzę zrobić.

  20. moja pasja smaku napisał/a:

    Ojej wspaniała pizza ! Pięknie się prezentuje – do tego moje ukochane cienkie ciasto i rukola :) Ojjj zjadłabym !

  21. Nemi napisał/a:

    Pyszności! I bardzo apetyczne zdjęcia;)

  22. iza napisał/a:

    ale pysznie wygląda…ojj wieki nie jadłam pizzy

  23. Dzikowiec napisał/a:

    Och! Ale mi apetytu narobiłaś! Rukola wygląda na pizzy zachwycająco!

  24. No nic tylko się zajadać, pycha !

  25. Magda C. napisał/a:

    Mmm… jak pysznie wygląda ta pizza :) Rewelacja!

  26. bielinka napisał/a:

    jak z najlepszej włoskiej pizzerii ! :)

  27. Kaś napisał/a:

    prezentuje się mega mega pysznie!

  28. wenus-lifestyle napisał/a:

    Świetnie się prezentuje ta wiosenna pizza, naprawdę wspaniała :)

  29. Martyna Muzyka napisał/a:

    Świetna pizza, wczoraj robiłam :) Dziękuję bardzo :)

  30. goodpizza napisał/a:

    proste przepisy są najlepsze :) podstawowe składniki wystarczą w pizzy….oczywiście nie należy zapomnieć o rukoli :)

  31. Marek napisał/a:

    Wyglada rewelacyjnie, musze sprobowac. Tylko wolalbym pociac ta szynke cieniej bo nie lubie jak sie ciagna takie dlugie kawalki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)