Pikantne orzechy

Pikantne orzechy z kawiarni na Union SquarePikantne orzechy to największy przysmak mojej mamy i męża. Ciągle dopytują się mnie dlaczego na blogu nie ma ich ulubionej przekąski. W końcu uległam – sama też za nimi przepadam. Orzechy są serwowane w kawiarni na Union Square w Nowym Jorku. Przepis na nie zdobyła Nigella i zamieściła w swojej książce. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Świetnie pasują na wszelkie imprezy jako tzw.”chrupadło”. Orzechy najlepiej smakują na ciepło – gdy wystygną warto je podgrzać.

Składniki:

  • co najmniej 500g mieszanki różnych orzechów np: włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów, macadamia, ziemnych (im więcej gatunków tym lepiej)
  • listki z dwóch długich gałązek rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Orzechy mieszamy i rozsypujemy na dużej blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Do miski wrzucamy drobno posiekany rozmaryn, pieprz cayenne, cukier i sól. Dolewamy gorące masło i mieszamy. Wsypujemy gorące orzechy i dokładnie mieszamy, aby obtoczyły się w maślanej glazurze. Podajemy od razu.

Pikantne orzechy z kawiarni na Union Square


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Pikantne orzechy

  1. hania-kasia napisał/a:

    Robię takie orzechy i bardzo je lubię. Przepis dostałam od znajomej i nawet nie wiedziałam, że ma swoje źródło w nowojorskiej kawiarni.

  2. Patyska napisał/a:

    Fajny pomysł na orzechy, zrobię mamie, bo ona lubi takie smaki 🙂

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Nigdy takich nie robiłam. Wyglądają bardzo kusząco!

  4. Coś nowego dla mnie 🙂 Wyglądają świetnie, łatwe do zrobienia, więc przygotuję je na jakąś imprezkę 🙂

  5. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Rzeczywiście… mogą uzależniać ;)!

  6. Salvador Dali napisał/a:

    o jaaa.. uwielbiam takie przekąski, mniam! kupuje zazwyczaj gotowce, ale teraz zaprzestaje! 🙂

  7. skoraq cooks napisał/a:

    Świetna i zdrowa przegryzka. Może wreszcie uda mi się porzucić te przebrzydłe chipsy na rzecz takich smakowitości 🙂

  8. Łucja napisał/a:

    pochrupałabym takie orzeszki 🙂 chętnie zrobię!

  9. Ola in the kitchen napisał/a:

    A ja chyba jestem jakaś inna bo mi nie podeszły :{

  10. ELA.M napisał/a:

    Nie zła przekąska, Dla osób które lubią orzechy. Ja niestety uwielbiam tylko laskowe.

  11. Ania napisał/a:

    orzechy bardzo lubię, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

  12. Agnieszka napisał/a:

    Uwielbiam orzechy. Mogę je jeść bez końca.

  13. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Podbiłaś nimi moje serce. 🙂 Uwielbiam orzechy, w wersji pikantnej tym bardziej, więc zdecydowanie przepis do zapamiętania!

  14. Orzechowa przekąska brzmi nieźle, pozdrawiam 🙂

  15. Mallory napisał/a:

    Chrupiące, aromatyczne, pikantne orzechy – takie lubię najbardziej 😉

  16. Magda C. napisał/a:

    Genialny pomysł na zdrowszą wersję przekąski „przy telewizorze” 🙂

  17. melasa napisał/a:

    długo to robiłyście? Bo mi posmarowanie orzechów masłem zajęło 3 godziny ale były pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)