Pyszne, eleganckie danie wcale nie musi być trudne do przyrządzenia. Dziś szybki i odmienny sposób na piersi z kurczaka. Doskonale pasują do pieczonych ziemniaków oraz gotowanych warzyw. Nadają się zarówno na rodzinny obiad jako zamiennik tradycyjnych kotletów z piersi, jak i na romantyczną kolację (wtedy warto przygotować do nich np: fasolkę lub szparagi). Dzięki mascarpone, który tworzy kremowy sos, są wilgotne i mają niepowtarzalny smak.
Składniki dla 4 osób:
- 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
- 100 g serka mascarpone (mniej niż pół opakowania)
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (może być suszony)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej) lub wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- wytrawne białe wino (opcjonalnie)
Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon. Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy. Mascarpone rozcieramy łyżeczką. Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy. Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” . Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut. W tym czasie na patelnię po smażeniu, wlewamy niewielki chlust białego wina. Redukujemy na małym ogniu, mieszając z resztkami oliwy i polewamy gotowego kurczaka (po ok. 1 łyżeczce na porcję).
Kurczaka można przygotować wcześniej, a usmażyć i zapiec przed samym podaniem. Inspiracja.
Świetny pomysł z tym serkiem, muszę zrobić takiego kurczaka. Ale wino opcjonalnie. To dobrze, bo my nie przepadamy za winem w potrawach (co innego w kieliszku ;)).
Kurczak jest wilgotny i po przekrojeniu wypływa sos – nie trzeba polewać winem jeśli nie lubimy 🙂
Fantastyczne danie! Z pewnością zrobię w najbliższym czasie 🙂
ale cudne pyszności:) mniam mniam:)
Pięknie to wygląda, faktycznie elegancko. Ja bym takie zrobiła z pieczonymi warzywami, co dodatkowo doda uroku.
Będą idealnie pasować
Bardzo podoba mi się taki sposób na kurczaka. Przetestuję go na łasuchowej mamie 🙂 Pozdrawiam cieplutko Natalio 🙂
Mama będzie najlepszym krytykiem 🙂
świetnie wygląda, lubię delikatną i kremową pierś:)
Kurczak to zawsze świetny pomysł. W takim wydaniu to już niemal rozpusta 😉 Mascarpone, szynka parmeńska mmmm, pyyycha 🙂
no tak się z kurczakiem jeszcze nie bawiłam.. To musiało być wyjątkowe danie, oohh:)
Elegancko i pysznie !
Koniecznie do wypróbowania! 😀
Mięciutka pierś z kurczaka i aksamitny mascarpone… Boski, kremowy smak 😉
Cholerka ależ to pomysłowe, no wyobrażam sobie jak musi znakomicie smakować 🙂
Z rozkoszą przyjęłabym solidną porcyjkę. Pyszności!
Miłego popołudnia! 🙂
Bardzo apetyczne danie :)!
Pychotka… 🙂
Pyyyyyyyyyysznie!
To mój ulubiony przepis na pierś z kurczaka!!! Danie szybkie w przygotowaniu, super się prezentuje, a w smaku – niebo w gębie!!! Wszyscy w domu się nim zajadamy. Dzięki Natalko za super przepis :).
rewelacja!!!
Przepis genialny – świetny jest farsz z serka. Ja nie podsmażam wcześniej na patelni tylko wstawiam od razu do piekarnika,polewam odrobiną oleju i posypuję startym parmezanem. Zapiekam 40 minut. PYCHOTKA :))
mam pytanie , zy te piersi piecze sie pod przykryciem w naczyniu zaroodpornym czy tylko na blaszce ?
Nie trzeba przykrywać 🙂
…właśnie dzisiaj robię te filety. Wyglądają bardzo smakowicie. Czekam na męża i zaraz je serwuję. Dziękuję Pani Natalio za smakowity przepis. To moje smaki 😉
Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂
Danie wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam gotować i chętnie wypróbuję ten przepis dodając jeszcze coś od siebie 😉 Dziękuję za inspirację 🙂
przepyszne, wspaniałe! mięsko kurczaka wychodzi niezwykle soczyste, a aromat szynki szwarcwaldzkiej (takiej użyłam) podkręca doznania smakowe! świetne danie i bardzo szybko się robi 🙂
Masakra!!!
Sam rozmaryn!!!
Witam , zrobilam na niedzielny obiad , wszystkim bardzo smakowalo . Na pewno powtorze , dziekuje za pomysl .