Pierś z kurczaka z mascarpone

Pierś z kurczaka z mascarponePyszne, eleganckie danie wcale nie musi być trudne do przyrządzenia. Dziś szybki i odmienny sposób na piersi z kurczaka. Doskonale pasują do pieczonych ziemniaków oraz gotowanych warzyw. Nadają się zarówno na rodzinny obiad jako zamiennik tradycyjnych kotletów z piersi, jak i na romantyczną kolację (wtedy warto przygotować do nich np: fasolkę lub szparagi). Dzięki mascarpone, który tworzy kremowy sos, są wilgotne i mają niepowtarzalny smak.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
  • 100 g serka mascarpone (mniej niż pół opakowania)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (może być suszony)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej) lub wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • wytrawne białe wino (opcjonalnie)

Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon. Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy. Mascarpone rozcieramy łyżeczką. Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy. Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” . Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut. W tym czasie na patelnię po smażeniu, wlewamy niewielki chlust białego wina. Redukujemy na małym ogniu, mieszając z resztkami oliwy i polewamy gotowego kurczaka (po ok. 1 łyżeczce na porcję).

Piersi z kurczaka z mascarpone - przygotowanie

Kurczaka można przygotować wcześniej, a usmażyć i zapiec przed samym podaniem. Inspiracja.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Pierś z kurczaka z mascarpone

  1. Patyska napisał/a:

    Świetny pomysł z tym serkiem, muszę zrobić takiego kurczaka. Ale wino opcjonalnie. To dobrze, bo my nie przepadamy za winem w potrawach (co innego w kieliszku ;) ).

    • Natalia napisał/a:

      Kurczak jest wilgotny i po przekrojeniu wypływa sos – nie trzeba polewać winem jeśli nie lubimy :)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Fantastyczne danie! Z pewnością zrobię w najbliższym czasie :)

  3. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    ale cudne pyszności:) mniam mniam:)

  4. Pięknie to wygląda, faktycznie elegancko. Ja bym takie zrobiła z pieczonymi warzywami, co dodatkowo doda uroku.

  5. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Bardzo podoba mi się taki sposób na kurczaka. Przetestuję go na łasuchowej mamie :-) Pozdrawiam cieplutko Natalio :-)

  6. Ania napisał/a:

    świetnie wygląda, lubię delikatną i kremową pierś:)

  7. Pastelle napisał/a:

    Kurczak to zawsze świetny pomysł. W takim wydaniu to już niemal rozpusta ;) Mascarpone, szynka parmeńska mmmm, pyyycha :)

  8. Salvador Dali napisał/a:

    no tak się z kurczakiem jeszcze nie bawiłam.. To musiało być wyjątkowe danie, oohh:)

  9. lutka40 napisał/a:

    Elegancko i pysznie !

  10. Ola in the kitchen napisał/a:

    Koniecznie do wypróbowania! :D

  11. Nashelly napisał/a:

    Mięciutka pierś z kurczaka i aksamitny mascarpone… Boski, kremowy smak ;)

  12. zjedz_mnie napisał/a:

    Cholerka ależ to pomysłowe, no wyobrażam sobie jak musi znakomicie smakować :)

  13. Kasia vel Droczilka napisał/a:

    Z rozkoszą przyjęłabym solidną porcyjkę. Pyszności!
    Miłego popołudnia! :-)

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo apetyczne danie :) !

  15. Magda napisał/a:

    Pychotka… :)

  16. dotkam7 napisał/a:

    To mój ulubiony przepis na pierś z kurczaka!!! Danie szybkie w przygotowaniu, super się prezentuje, a w smaku – niebo w gębie!!! Wszyscy w domu się nim zajadamy. Dzięki Natalko za super przepis :) .

  17. jolcia napisał/a:

    rewelacja!!!

  18. aman napisał/a:

    Przepis genialny – świetny jest farsz z serka. Ja nie podsmażam wcześniej na patelni tylko wstawiam od razu do piekarnika,polewam odrobiną oleju i posypuję startym parmezanem. Zapiekam 40 minut. PYCHOTKA :) )

  19. basia napisał/a:

    mam pytanie , zy te piersi piecze sie pod przykryciem w naczyniu zaroodpornym czy tylko na blaszce ?

  20. jolka napisał/a:

    …właśnie dzisiaj robię te filety. Wyglądają bardzo smakowicie. Czekam na męża i zaraz je serwuję. Dziękuję Pani Natalio za smakowity przepis. To moje smaki ;)

  21. zabalza napisał/a:

    Danie wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam gotować i chętnie wypróbuję ten przepis dodając jeszcze coś od siebie ;-) Dziękuję za inspirację :-)

  22. Jola z rodziną napisał/a:

    przepyszne, wspaniałe! mięsko kurczaka wychodzi niezwykle soczyste, a aromat szynki szwarcwaldzkiej (takiej użyłam) podkręca doznania smakowe! świetne danie i bardzo szybko się robi :)

  23. Mariusz napisał/a:

    Masakra!!!
    Sam rozmaryn!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)