Pierś z kurczaka z mascarpone

Pierś z kurczaka z mascarponePyszne, eleganckie danie wcale nie musi być trudne do przyrządzenia. Dziś szybki i odmienny sposób na piersi z kurczaka. Doskonale pasują do pieczonych ziemniaków oraz gotowanych warzyw. Nadają się zarówno na rodzinny obiad jako zamiennik tradycyjnych kotletów z piersi, jak i na romantyczną kolację (wtedy warto przygotować do nich np: fasolkę lub szparagi). Dzięki mascarpone, który tworzy kremowy sos, są wilgotne i mają niepowtarzalny smak.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
  • 100 g serka mascarpone (mniej niż pół opakowania)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (może być suszony)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, szwarcwaldzkiej) lub wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • wytrawne białe wino (opcjonalnie)

Filety myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon. Solimy, pieprzymy z każdej strony i odstawiamy. Mascarpone rozcieramy łyżeczką. Dodajemy do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy. Piersi nacinamy kilka centymetrów wzdłuż (nie rozcinając brzegów) tworząc tzw. „kopertę” . Do środka każdego kurczaka nakładamy 1/4 masy serowej. Każdą pierś owijamy dwoma plastrami szynki lub boczku, zwracając szczególną uwagę na to, aby szczelnie owinąć miejsce rozcięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli mamy patelnię z metalową lub żeliwną rączką możemy wstawić całą patelnię, jeśli nie – przekładamy kurczaki na blachę wyłożoną pergaminem). Pieczemy przez 13-15 minut. W tym czasie na patelnię po smażeniu, wlewamy niewielki chlust białego wina. Redukujemy na małym ogniu, mieszając z resztkami oliwy i polewamy gotowego kurczaka (po ok. 1 łyżeczce na porcję).

Piersi z kurczaka z mascarpone - przygotowanie

Kurczaka można przygotować wcześniej, a usmażyć i zapiec przed samym podaniem. Inspiracja.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Pierś z kurczaka z mascarpone

  1. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Świetny pomysł z tym serkiem, muszę zrobić takiego kurczaka. Ale wino opcjonalnie. To dobrze, bo my nie przepadamy za winem w potrawach (co innego w kieliszku ;)).

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Kurczak jest wilgotny i po przekrojeniu wypływa sos – nie trzeba polewać winem jeśli nie lubimy 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Fantastyczne danie! Z pewnością zrobię w najbliższym czasie 🙂

  3. ale cudne pyszności:) mniam mniam:)

  4. Pięknie to wygląda, faktycznie elegancko. Ja bym takie zrobiła z pieczonymi warzywami, co dodatkowo doda uroku.

  5. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Bardzo podoba mi się taki sposób na kurczaka. Przetestuję go na łasuchowej mamie 🙂 Pozdrawiam cieplutko Natalio 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetnie wygląda, lubię delikatną i kremową pierś:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Kurczak to zawsze świetny pomysł. W takim wydaniu to już niemal rozpusta 😉 Mascarpone, szynka parmeńska mmmm, pyyycha 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    no tak się z kurczakiem jeszcze nie bawiłam.. To musiało być wyjątkowe danie, oohh:)

  9. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Elegancko i pysznie !

  10. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Koniecznie do wypróbowania! 😀

  11. Natalia - Poezja Smaku Nashelly napisał/a:

    Mięciutka pierś z kurczaka i aksamitny mascarpone… Boski, kremowy smak 😉

  12. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Cholerka ależ to pomysłowe, no wyobrażam sobie jak musi znakomicie smakować 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Kasia vel Droczilka napisał/a:

    Z rozkoszą przyjęłabym solidną porcyjkę. Pyszności!
    Miłego popołudnia! 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo apetyczne danie :)!

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Pychotka… 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku dotkam7 napisał/a:

    To mój ulubiony przepis na pierś z kurczaka!!! Danie szybkie w przygotowaniu, super się prezentuje, a w smaku – niebo w gębie!!! Wszyscy w domu się nim zajadamy. Dzięki Natalko za super przepis :).

  17. Natalia - Poezja Smaku jolcia napisał/a:

    rewelacja!!!

  18. Natalia - Poezja Smaku aman napisał/a:

    Przepis genialny – świetny jest farsz z serka. Ja nie podsmażam wcześniej na patelni tylko wstawiam od razu do piekarnika,polewam odrobiną oleju i posypuję startym parmezanem. Zapiekam 40 minut. PYCHOTKA :))

  19. Natalia - Poezja Smaku basia napisał/a:

    mam pytanie , zy te piersi piecze sie pod przykryciem w naczyniu zaroodpornym czy tylko na blaszce ?

  20. Natalia - Poezja Smaku jolka napisał/a:

    …właśnie dzisiaj robię te filety. Wyglądają bardzo smakowicie. Czekam na męża i zaraz je serwuję. Dziękuję Pani Natalio za smakowity przepis. To moje smaki 😉

  21. Natalia - Poezja Smaku zabalza napisał/a:

    Danie wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam gotować i chętnie wypróbuję ten przepis dodając jeszcze coś od siebie 😉 Dziękuję za inspirację 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Jola z rodziną napisał/a:

    przepyszne, wspaniałe! mięsko kurczaka wychodzi niezwykle soczyste, a aromat szynki szwarcwaldzkiej (takiej użyłam) podkręca doznania smakowe! świetne danie i bardzo szybko się robi 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Mariusz napisał/a:

    Masakra!!!
    Sam rozmaryn!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)