Gratka dla fanów charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku octu balsamicznego i kolejny nietypowy pomysł na pierś z kurczaka. Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ jest wyjątkowo prosta do zrobienia. Wystarczy wszystkie składniki na sos chwilę pogotować, zamoczyć w nim filet i usmażyć. Latem można przyrządzić pierś na grillu, ja użyłam po prostu patelni grillowej. Resztki kurczaka, które zostaną z obiadu są dobre także na zimno i doskonale pasują do sałatek i kanapek. Źródło.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu (lub passaty pomidorowej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Do rondelka wlewamy ocet, ketchup, musztardę i sos Worcestershire. Dodajemy brązowy cukier, granulowany czosnek, sól i pieprz. Sos należy zagotować i gotować przez 10-12 minut, aż zgęstnieje i straci gryzący smak.
W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kostek. Dzielimy na cztery równe części. Najgrubszą część możemy delikatnie rozbić. Oprószamy kurczaka solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Połowę ugotowanego sosu odlewamy do maczania. Pozostałym sosem smarujemy kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 6-7 minut z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). W trakcie, co jakiś czas kurczaka trzeba przekręcać i smarować sosem za pomocą pędzelka. Powinien być posmarowany kilkukrotnie. Pierś z kurczaka podajemy z odłożonym do maczania, ciepłym sosem balsamicznym.
Pierś z kurczaka w sosie balsamicznym BBQ świetnie komponuje się z sałatą i jeśli nie jesteśmy na diecie – frytkami.
Wygladaj smakowicie I soczyscie 🙂 A ja mam ochote zabrac sie za Twoje gniazdka:) kwestia tylko kiedy znajde dluzsza chwilke 🙂
Z tego co pamiętam, sos balsamiczny nie był moim numerem 1 na liście ulubionych, jednak w takim wydaniu prezentuje się pysznie!
Wygląda obłędnie 🙂 Muszę spróbować zrobić taką pierś z sosem 🙂
Podoba mi się taka kompozycja smakowa – uwielbiam smak i zapach kremów i octów balsamicznych.
Mój Mąż byłby zachwycony takim kurczakiem 🙂 Skuszę się!
Lubię takie prostotki a i te smaki są w sam raz dla mnie 🙂
Taka pierś z kurczaka musiała smakować obłędnie ; )
Pysznie ,bardzo apetycznie podane.
Ona krzyczy do mnie : „Jedz mnie ! JEDZ !” 🙂 Ślinianki wariują!
zawsze albo robiłam kurczaka w musztardzie/sosie pomidorowym, albo w occie balsamicznym, nigdy tego nie łączyłam..
Coś czuję, że to był wielki błąd!
Ten kurczak prezentuje się obłędnie 🙂
uwielbiam sos balsamiczny i bardzo podoba mi się ta wersja kurczaka.
W moim guście. Może być nawet bez frytek 😉
Kolejna smaczna propozycja dla mojej mamy 🙂
Ale fajna propozycja na kurczaka 😀 Już mi ślinka cieknie 😀
prawdziwa uczta 🙂
Bardzo mi się podoba ta propozycja 🙂
To coś dla mnie!
O rany, normalnie mnie zauroczyłaś tym sposobem zrobienia piersi, super pomysł 🙂
Super, bardzo ciekawy przepis!
takie jedzonko to jest to! cudo!
Prześliczne zdjęcia i super pomysł
Kurczak w tak aromatycznej marynacie musi smakować wspaniale!
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis <3
Bardzo smaczna propozycja 🙂
Nie robiłam takiego kurczaka, piękne zdjęcie:))
wooow mega apetyczne zdjęcia
Lubię do grilla. Przepysznie 🙂
Pyszne mięsko 🙂 u Ciebie dodatkowo świetnie wygląda 🙂
Powiem Ci, że wygląda bardzo zachęcająco! Aż ślinka cieknie 🙂
Prawdziwa poezja smaków…
zapraszam na konkurs urodzinowy, szczegóły na stronach mojego bloga 🙂
Bardzo apetyczne danie i zdjęcia :)!