Pierś z kaczki z puree z groszkiem

Pierś z kaczki z puree z zielonego groszkuJeśli nigdy nie jedliście piersi z kaczki to musicie spróbować koniecznie – jej mięso jest soczyste, delikatne i wbrew powszechnej opinii wcale nie trudne do przygotowania. Prezentuje się niezwykle wykwitnie i elegancko. W sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Ja pierś z kaczki podałam z puree z groszkiem i miętą oraz mieszanką sałat. Kaczka była różowa, bardzo miękka i równomiernie upieczona. Przy niewielkim nakładzie pracy, efekt zaskoczenia murowany.

Składniki dla 4-ech osób:

  • 2 pojedyncze kacze piersi (ok. 280 g każda)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 czubata łyżka konfitury z kawałkami pomarańczy
  • 1 duży ząbek czosnku

Puree z groszkiem:

  • ok. 600-700 g ziemniaków (5-6 średnich sztuk)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • garść liści mięty
  • sól, pieprz

Piersi z kaczki oczyszczamy z resztek piór (jeśli posiadają), myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę (absolutnie nie wolno jej zdejmować!) uważając, aby nie przeciąć mięsa. Dzięki nacięciom tłuszcz lepiej się wytopi, a mięso wchłonie więcej marynaty. Do miski wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy konfiturę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy piersi w marynacie i zostawiamy je w niej na co najmniej dwie godziny, a zdecydowanie najlepiej na noc (miskę należy nakryć folią i schować do lodówki).

Kaczkę wyjmujemy (marynaty nie wylewamy), oczyszczamy z czosnku i kawałków pomarańczy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na 15 minut, aby piersi nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie gorąca kładziemy piersi skórą do dołu i smażymy przez 8 minut na średnim ogniu. Wytopi się nam tłuszcz w którym będzie się smażyła kaczka – nie przejmujcie się ciemnym kolorem – to skarmelizowany miód. Przekręcamy ją na drugą stronę i smażymy 5 minut. Po tym czasie przekładamy kaczkę na blachę i od razu wstawiamy do nagrzanego do 90ºC  piekarnika (bez termoobiegu) na 30 minut. W niskiej temperaturze kaczka ładnie dojdzie bez przesuszenia. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy, nakrywamy folią i zostawiamy na 4-5 minut, aby soki w mięsie się uspokoiły.

Podczas gdy kaczka odpoczywa, tłuszcz z patelni przelewamy do słoiczka (idealnie nadaje się do pieczonych ziemniaków), samej patelni nie myjemy. Wlewamy na nią przecedzoną przez sitko marynatę. Doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na 30 sekund i wyłączamy palnik. Pierś z kaczki kroimy na 4-5 mm plastry. Polewamy ją sosem lub rozsmarowujemy sos na talerzu i układamy na nim plastry.

Do kaczki świetnie pasuje puree z groszkiem i miętą. Można je zrobić podczas gdy kaczka się piecze. Obieramy ziemniaki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem dosypujemy do nich mrożony zielony groszek. Odlewamy wodę, dodajemy masło, mleko, gałkę oraz miętę. Miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierś z kaczki z puree z zielonego groszku


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Pierś z kaczki z puree z groszkiem

  1. studentka na diecie napisał/a:

    Oj widzę bardzo wykwintne danie. Super efekt 🙂
    Ja właśnie nigdy nie jadłam kaczki i zawsze byłam ciekawa smaku. Może kiedyś spróbuje… 😉

  2. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Kaczucha wygląda smakowicie 🙂 To co na prawdę przykuło moją uwagę to rześkie, groszkowe purée – wygląda trochę jak guma – balonówa.

  3. Ervisha napisał/a:

    Pomysł na puree porywam 🙂

  4. AnnaA-G napisał/a:

    pięknie podane, jak w restauracji. Mniam pycha!:):):)

  5. Łucja napisał/a:

    Danie wygląda jakbyś je serwowała w restauracji 🙂 od razu mam ochotę je zjeść 😀

  6. wiosenka27 napisał/a:

    Wspaniałe danie:)

  7. Anita napisał/a:

    Bardzo niedoceniane mięso – u mnie gości co niedziela – dlatego skorzystam z dodatków, które proponujesz:)

  8. wenus-lifestyle napisał/a:

    Świetnie podane 🙂

  9. Marzena napisał/a:

    Pyszna propozycja:-) I jak pięknie podane:-)

  10. skoraq cooks napisał/a:

    Fiu, fiu, u Ciebie Natalio widzę same smakowitości 🙂 Kolorystycznie pięknie to wszystko ze sobą współgra 🙂

  11. Salvador Dali napisał/a:

    kaczka w takiej formie? bajer! I ten groszek <3

  12. Pati napisał/a:

    Danie jak z najlepszej francuskiej restauracji!

  13. Patyska napisał/a:

    To danie wygląda jak z eleganckiej restauracji. A smakuje na pewno lepiej niż w takowym przybytku 🙂

  14. Małgosia napisał/a:

    No, no elegancko się zrobiło 🙂 Wygląda perfekcyjnie, na pewno była pyszna 🙂

  15. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Kaczka wygląda świetnie, ale to puree mnie zaintrygowało. Muszę koniecznie zrobić:)

  16. Magda C. napisał/a:

    Wygląda smakowicie i pięknie ją podałaś 🙂 Taka z puree musi ciekawie smakować 🙂

  17. napiecyku napisał/a:

    My bardzo lubimy pierś kaczki, na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:))

  18. zjedz_mnie napisał/a:

    Jakoś nie gustuję w kaczce, mimo, że to drób. Niemniej Twoja wygląda bardzo wykwintnie i apetycznie 🙂

  19. ELA.M napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda:)

  20. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Królewski obiad :)!

  21. ladylaura. napisał/a:

    Wspaniale podana kaczuszka,moja babcia kiedyś przyrządzała,ja jakoś nie miałam okazji…

  22. Pan Deserek :) napisał/a:

    Przepiękna porcyjka mięska 😉

  23. Bardzo wykwintne i jak mniemam, pyszne danie 🙂

  24. Ania napisał/a:

    bardzo eleganckie danie:)

  25. dżemdżus napisał/a:

    Przepięknie podana, doskonała pierś z kaczki. Jak w najlepszej restauracji 🙂

  26. iza napisał/a:

    ale elegancko wygląda

  27. JustInka napisał/a:

    Hmmm, za kaczką nigdy nie przepadałam, ale taka pierś to trochę inna sprawa. Za to zielone puree mnie kupiło całkowicie 🙂

  28. Ola in the kitchen napisał/a:

    Na romantyczną kolacje idealne danie! 😀

  29. Anna napisał/a:

    Kupiłam piers z kaczki ale bez skóry… czy można jakoś zmodyfikować ten przepis do takiej kaczki czy muszę rozejrzeć sie za innym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)