Pierś z kaczki z puree z groszkiem

Pierś z kaczki z puree z zielonego groszkuJeśli nigdy nie jedliście piersi z kaczki to musicie spróbować koniecznie – jej mięso jest soczyste, delikatne i wbrew powszechnej opinii wcale nie trudne do przygotowania. Prezentuje się niezwykle wykwitnie i elegancko. W sam raz na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Ja pierś z kaczki podałam z puree z groszkiem i miętą oraz mieszanką sałat. Kaczka była różowa, bardzo miękka i równomiernie upieczona. Przy niewielkim nakładzie pracy, efekt zaskoczenia murowany.

Składniki dla 4-ech osób:

  • 2 pojedyncze kacze piersi (ok. 280 g każda)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 czubata łyżka konfitury z kawałkami pomarańczy
  • 1 duży ząbek czosnku

Puree z groszkiem:

  • ok. 600-700 g ziemniaków (5-6 średnich sztuk)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • garść liści mięty
  • sól, pieprz

Piersi z kaczki oczyszczamy z resztek piór (jeśli posiadają), myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy skórę w kratkę (absolutnie nie wolno jej zdejmować!) uważając, aby nie przeciąć mięsa. Dzięki nacięciom tłuszcz lepiej się wytopi, a mięso wchłonie więcej marynaty. Do miski wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy konfiturę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy piersi w marynacie i zostawiamy je w niej na co najmniej dwie godziny, a zdecydowanie najlepiej na noc (miskę należy nakryć folią i schować do lodówki).

Kaczkę wyjmujemy (marynaty nie wylewamy), oczyszczamy z czosnku i kawałków pomarańczy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Zostawiamy na 15 minut, aby piersi nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie gorąca kładziemy piersi skórą do dołu i smażymy przez 8 minut na średnim ogniu. Wytopi się nam tłuszcz w którym będzie się smażyła kaczka – nie przejmujcie się ciemnym kolorem – to skarmelizowany miód. Przekręcamy ją na drugą stronę i smażymy 5 minut. Po tym czasie przekładamy kaczkę na blachę i od razu wstawiamy do nagrzanego do 90ºC  piekarnika (bez termoobiegu) na 30 minut. W niskiej temperaturze kaczka ładnie dojdzie bez przesuszenia. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy, nakrywamy folią i zostawiamy na 4-5 minut, aby soki w mięsie się uspokoiły.

Podczas gdy kaczka odpoczywa, tłuszcz z patelni przelewamy do słoiczka (idealnie nadaje się do pieczonych ziemniaków), samej patelni nie myjemy. Wlewamy na nią przecedzoną przez sitko marynatę. Doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na 30 sekund i wyłączamy palnik. Pierś z kaczki kroimy na 4-5 mm plastry. Polewamy ją sosem lub rozsmarowujemy sos na talerzu i układamy na nim plastry.

Do kaczki świetnie pasuje puree z groszkiem i miętą. Można je zrobić podczas gdy kaczka się piecze. Obieramy ziemniaki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem dosypujemy do nich mrożony zielony groszek. Odlewamy wodę, dodajemy masło, mleko, gałkę oraz miętę. Miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierś z kaczki z puree z zielonego groszku


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Pierś z kaczki z puree z groszkiem

  1. studentka na diecie napisał/a:

    Oj widzę bardzo wykwintne danie. Super efekt :)
    Ja właśnie nigdy nie jadłam kaczki i zawsze byłam ciekawa smaku. Może kiedyś spróbuje… ;)

  2. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Kaczucha wygląda smakowicie :) To co na prawdę przykuło moją uwagę to rześkie, groszkowe purée – wygląda trochę jak guma – balonówa.

  3. Ervisha napisał/a:

    Pomysł na puree porywam :)

  4. AnnaA-G napisał/a:

    pięknie podane, jak w restauracji. Mniam pycha!:):):)

  5. Łucja napisał/a:

    Danie wygląda jakbyś je serwowała w restauracji :) od razu mam ochotę je zjeść :D

  6. wiosenka27 napisał/a:

    Wspaniałe danie:)

  7. Anita napisał/a:

    Bardzo niedoceniane mięso – u mnie gości co niedziela – dlatego skorzystam z dodatków, które proponujesz:)

  8. wenus-lifestyle napisał/a:

    Świetnie podane :)

  9. Marzena napisał/a:

    Pyszna propozycja:-) I jak pięknie podane:-)

  10. skoraq cooks napisał/a:

    Fiu, fiu, u Ciebie Natalio widzę same smakowitości :-) Kolorystycznie pięknie to wszystko ze sobą współgra :-)

  11. Salvador Dali napisał/a:

    kaczka w takiej formie? bajer! I ten groszek <3

  12. Pati napisał/a:

    Danie jak z najlepszej francuskiej restauracji!

  13. Patyska napisał/a:

    To danie wygląda jak z eleganckiej restauracji. A smakuje na pewno lepiej niż w takowym przybytku :)

  14. Małgosia napisał/a:

    No, no elegancko się zrobiło :) Wygląda perfekcyjnie, na pewno była pyszna :)

  15. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Kaczka wygląda świetnie, ale to puree mnie zaintrygowało. Muszę koniecznie zrobić:)

  16. Magda C. napisał/a:

    Wygląda smakowicie i pięknie ją podałaś :) Taka z puree musi ciekawie smakować :)

  17. napiecyku napisał/a:

    My bardzo lubimy pierś kaczki, na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:))

  18. zjedz_mnie napisał/a:

    Jakoś nie gustuję w kaczce, mimo, że to drób. Niemniej Twoja wygląda bardzo wykwintnie i apetycznie :)

  19. ELA.M napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda:)

  20. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Królewski obiad :) !

  21. ladylaura. napisał/a:

    Wspaniale podana kaczuszka,moja babcia kiedyś przyrządzała,ja jakoś nie miałam okazji…

  22. Pan Deserek :) napisał/a:

    Przepiękna porcyjka mięska ;)

  23. Bardzo wykwintne i jak mniemam, pyszne danie :)

  24. Ania napisał/a:

    bardzo eleganckie danie:)

  25. dżemdżus napisał/a:

    Przepięknie podana, doskonała pierś z kaczki. Jak w najlepszej restauracji :)

  26. iza napisał/a:

    ale elegancko wygląda

  27. JustInka napisał/a:

    Hmmm, za kaczką nigdy nie przepadałam, ale taka pierś to trochę inna sprawa. Za to zielone puree mnie kupiło całkowicie :)

  28. Ola in the kitchen napisał/a:

    Na romantyczną kolacje idealne danie! :D

  29. Anna napisał/a:

    Kupiłam piers z kaczki ale bez skóry… czy można jakoś zmodyfikować ten przepis do takiej kaczki czy muszę rozejrzeć sie za innym?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)