Pierogi z wędzonym łososiem i ricottąDo ślubu pozostało tylko dwa tygodnie – straszna nerwówka. A nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów! Te z kurkami były tak pyszne, że nie mogłyśmy się razem z mamą doczekać następnych. Tym razem zrobiłyśmy pierogi z ricottą i wędzonym łososiem. Farsz robi się błyskawicznie! A pierogi tak bardzo przypadły mi do gustu, że chyba częściej będę próbować tradycji w nowoczesnym wydaniu – nie tylko będąc u mamy.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • pół łyżeczki soli
  • gorąca woda – tyle ile wchłonie mąka (ok. 1 szklanki)
  • 1/3 łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie – ciasto jest wtedy bardziej elastyczne)

Farsz:

  • 500 g włoskiego serka ricotta
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Ricottę wrzucamy do miski. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do serka. Dodajemy drobno siekany koperek i żółtą skórkę świeżo otartą z cytryny. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz gotowy! Do mąki dodajemy sól, jajko, masło, oraz drożdże. Mieszamy, powoli dolewamy gorącą wodę i mieszamy wszystkie składniki łyżką. Gdy się połączą zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą wspomnianej foremki. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną lub jogurtem, posypane koperkiem.

Pierogi z wędzonym łososiem i ricottą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!