Pierogi z kurkami i ricottąPierogi z kurkami z przepisu mamy zmodyfikowałam z przymusu. Robiłam je, gdy zauważyłam, że mam w lodówce ricottę z terminem przydatności kończącym się tego samego dnia. Pomyślałam, że będzie pasować do przygotowywanego obiadu i dodałam ją do kurek. Pierożki wyszły pyszne, więc mimo że modyfikacje nie były duże, umieszczam na nie przepis. Kurki i ricotta się zaprzyjaźniły, ja za to baaardzo zaprzyjaźniłam się z pierogami.

Ciasto na pierogi:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • ok. 3/4 szklanki wrzącej wody

Farsz:

  • 500 g świeżych kurek
  • 250 g ricotty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżego tymianku (można zastąpić natką)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy je na małym ogniu przez pół godziny w osolonej wodzie. Po tym czasie odlewamy wodę, a kurki studzimy i dokładnie siekamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zeszklenia, dodajemy pokrojone kurki, łyżkę masła i dusimy przez 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy ricottę i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany rozmaryn i tymianek.

Do mąki dodajemy sól i jajko. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła (pokrojonego na małe części), mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą wspomnianej foremki.

Pierogi z kurkami wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Pyszne są podane tradycyjnie – z tłuszczykiem, cebulką i skwarkami, ale także świetne są polane rozpuszczonym masełkiem wraz z dwoma łyżeczkami rozmarynu lub tymianku.

Pierogi z kurkami i ricottą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!