Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać je z rozpuszczonym masłem lub z cebulką podsmażoną na smalcu/oleju. I muszę się pochwalić. W końcu nauczyłam się robić falbanki – dotychczas umiała je robić tylko mama. Idealna wyszła dopiero po 33 pierogu. Myślałam, że nigdy mi się nie uda, ale po prostu trzeba było ćwiczyć – jak opanuję do perfekcji metodę chyba nagram jakiś instruktaż. Efekty mojej pracy na zdjęciach.

Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • niepełna szklanka gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne – dodaję tylko jak mam)

Farsz:

  • kapusta z grzybami - duszona co najmniej dwa dni (wystarczy z 1/3 przepisu)

Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła (pokrojonego na małe części), mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą foremki.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi można mrozić – najpierw poukładane pojedynczo na tacce, aby się nie sklejały – po godzinie można przełożyć i mrozić w torebkach.

Pierogi z kapustą i grzybami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Pierogi z kapustą i grzybami

  1. Wspaniałe! Bez nich Święta nie mogą się odbyć!

  2. Marzena napisał/a:

    Super te Twoje pierożki. Pysznie wyglądają :-)

  3. Kolizje Smakow napisał/a:

    cudowne pierogi, zachwycająca jest ta wstążeczka dookoła :)

  4. Amber napisał/a:

    Uwielbiam!
    A Twoje tak zgrabnie poklejone.

  5. Ervisha napisał/a:

    Świąteczny klasyk ;)

  6. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Uwielbiam wszelkie pierogi. Bez nich Wigilia nie byłaby Wigilią:)

  7. do takich pierożków jeszcze sos grzybowy i na święta nie ma nic lepszego ; ) mniam : )

  8. Pati napisał/a:

    Już się cieszę na święta, bo zjem takie i u mamy i u teściowej…

  9. Patyska napisał/a:

    Jedyne, które naprawdę lubię :)

  10. Salvador Dali napisał/a:

    mmm.. to połączenie smaków lubię od niedawna (zawsze nie lubiłam dlatego, że jadłam sklepowe wcześniej i totalnie się zraziłam :( ), i tez już nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii :D

  11. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Oczywiście takich pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole :)

  12. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Kiedyś u nas nie było pierogów, odkąd mąż wszedł do rodziny robię i nie żałuję, są pyszne :)

  13. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Pysznie! U mnie w domu mimo wszystko królują uszka, na szczęście to takie małe pierożki :)

  14. Moje już też gotowe :) Pierożki mają cudne brzegi :)

  15. Twój Raj napisał/a:

    Patrząc na Twoje apetyczne pierożki z kapustą i grzybami ….. aż mi się zachciało już wigilii !!!!

  16. Ewa napisał/a:

    Wspaniale Ci wyszły a falbanki idealne! Trening czyni mistrza.

  17. Ania napisał/a:

    uwielbiam te pierogi! :)

  18. Majana napisał/a:

    Najlepsze pierogi ! mniam, mniam :)

  19. Grzegorz napisał/a:

    Kapusta i grzyby, to idealne połączenie. Lepsze pierogi to tylko ruskie, ale nie na wigilię. święto po prostu kojarzą się z kapustą i grzybami.

  20. Ada napisał/a:

    W tym roku będę musiała sama zrobić pierogi.Skorzystam z przepisu.

  21. Anita napisał/a:

    Ja pierogi kupię;) A korzystając z okazji:Zdrowych pysznych i aromatycznych Świąt, pokoju w serduchu i błogiego wypoczynku:)

  22. Marzena napisał/a:

    Jak cudnie wyglądają z tą falbanką :-)

  23. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam! Z niecierpiwością czekam na instruktaż, bo za nic mi taka falbanka się nie udaje…:(

  24. Jak pierogi to zawsze z serem na słodko :D Ale te też zjadłoby się chęcią :)

  25. iza napisał/a:

    przepysznie wyglądają, bardzo je lubie

  26. Magda C. napisał/a:

    Oj super te pierogi :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)