Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker

Piernikowe choinkiMiałam przyjemność uczestniczyć w bożonarodzeniowych warsztatach Kasi i Dr. Oetker zorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.

Piernikowe choinki wieżyczki:

  • 100 gramów kostki do pieczenia Kasia
  • 180 gramów mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru
  • posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker

Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka. Im więcej rozmiarów tym efektowniejsze choinki. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut – należy pilnować, żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W przypadku tego przepisu będziemy potrzebować gęstego lukru – najlepiej takiej konsystencji, którą będzie można swobodnie rozsmarowywać na ciastkach. W tym celu białko należy zmieszać z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr. Oetker

Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej. Polecam jej blog, Kasia robi świetne zdjęcia potraw.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr. Oetker

 Piernikowe choinki są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne. Taki ciekawy zielony lukier oferuje w sprzedaży firma Dr. Oetker – świetnie pasuje do wieżyczek.

A to garść zdjęć z warsztatów, fotografie najlepiej uchwycą nastrój tego dnia 🙂

 Są proste do zrobienia, ale za to bardzo efektowne.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Cała ekipa ze swoimi wypiekami.

Warsztaty Bożonarodzeniowe z Kasią i Dr.Oetker

Organizatorzy przygotowali także filmik z warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam 😉

Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia – mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).

Fotografie: Ja, Michał Niwicz


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

22 Odpowiedzi na Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wszystko wygląda genialnie i bardzo pozytywny filmik!:)

  2. Marzena napisał/a:

    Cudne choineczki. Ale Ci zazdroszczę takich słodkich warsztatów 🙂 same pyszności 🙂

  3. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Pierniczki piekę w grudniu na potęgę:) Moje dziecko je uwielbia. Taką choineczkę chętnie zrobię bo wygląda świetnie.

  4. Kolizje Smakow napisał/a:

    Oj zazdroszczę tych warsztatów. A pierniczki powychodziły Wam przepiękne 🙂

  5. Marcelina napisał/a:

    Pozazdrościć takich warsztatów 🙂
    Bałwanki i choinki bajeczne! 🙂

  6. sometimesgiveup.pl napisał/a:

    Świetna sprawa!
    Brakuje tylko mięsa.

  7. Cudowne swiąteczne smakołyki 🙂

  8. bielinka napisał/a:

    O! Nawet moje „pracowite ręce” załapały się na zdjęcie 😀 Natalko Ciebie również miło było znów spotkać 🙂

  9. Wspaniałe przeżycie 🙂 Twoje choinki prezentują się doskonale 🙂

  10. lutka40 napisał/a:

    ZAZDROSZCZĘ !

  11. Magda C. napisał/a:

    Jakie urocze choinki! Rewelacyjny pomysł na dekorację świątecznego stołu i to w dodatku do zjedzenia 🙂

  12. Ervisha napisał/a:

    Piękne te choinki 😉 Co roku mnie zachwycają 😉

  13. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Piękne piernikowe cudeńka. Świetna dekoracja. Fajnie na takich warsztatach. Zawsze wiedzę trzeba pogłębiać. A właśnie w ten sposób można się dużo dowiedzieć 🙂

  14. skoraq cooks napisał/a:

    Super warsztaty 🙂

  15. Patyska napisał/a:

    Prześliczne… <3

  16. Ania napisał/a:

    perfekcyjne choinki 🙂 i świetne warsztaty 🙂

  17. Pati napisał/a:

    Choinki są wyjątkowo wdzięczną propozycją…

  18. dżemdżus napisał/a:

    Wszystkie wyprodukowane smakołyki wyglądają obłędnie. Urzekły mnie rozpuszczone bałwanki i te piękne trójwymiarowe choinki 🙂

  19. ania napisał/a:

    Przepiękna kolekcja świątecznych pyszności. Już czas zabrać się do pracy!

  20. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Super są te pisaki z lukrem, w tym roku kupiłam bratanicom i zaniosłam razem z pierniczkami, zabawa była przednia…..bratowa musiała biec do sklepu i dokupić drugie pudełko 🙂

  21. iza napisał/a:

    wspaniała relacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)