Piernik na guinessie

Piernik na guinessieMacie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na piernik z dodatkiem ciemnego piwa Guiness miałam już ochotę od dawna. Nigdzie nie mogłam dostać melasy, dlatego zrezygnowałam z tradycyjnego przepisu. Trochę bałam się eksperymentu z piwem – do ciasta wlewałam już coca-colę, ale piwa jeszcze nigdy! Ciasto zaskoczyło mnie – spodziewałam się, że piernik będzie ciężki i zbity, jednak był wyjątkowo puszysty, wysoki i wilgotny. Robi się go szybko, nie musi dojrzewać, można jeść go od razu. To chyba będzie mój ulubiony piernik.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka ciemnego piwa Guiness
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy w rondlu (takim, aby zmieściła się także reszta składników). Gdy będzie płynne dodajemy cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika oraz kakao. Mieszamy, aż cukier rozpuści się. Wlewamy piwo i czekamy, aż całość zagotuje się. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wsypujemy 2 szklanki mąki i miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy 3 całe jajka. Dodajemy do masy i mieszamy.  Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Miksujemy ostatni raz. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem kwadratowej blaszki (20-23cm) lub tortownicy. Pieczemy 45-50 minut w 180ºC. Studzić przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie polewamy polewą czekoladową*. Piernik można oczywiście przełożyć powidłami.

Piernik na guinessie

PS: Piwo jest podgrzewane, alkohol wyparowuje, więc nie ma problemu aby ciasto jadły dzieci 😉
* Polewa: 1/3 kostki masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2-3 łyżki kakao i 1/2 szklanki cukru – rozpuszczamy.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

18 Odpowiedzi na Piernik na guinessie

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Ooo, to muszę zrobić, Mąż będzie zachwycony 😉 Piernik wygląda doskonale – wysoki, puszysty!!!

    • Natalia napisał/a:

      Mój się śmiał, że może bezkarnie jeść piwo w pracy 😉 Wyszedł bardzo wysoki – urosła mu czapa 🙂

  2. Racja. Piernik jest przepyszny. Wilgotny i ma w sobie to coś, hihi 🙂 Z każdym dniem lepszy.

  3. Patyska napisał/a:

    Imponujący 🙂 Tylko może z melasą, bo akuracik mam 🙂

  4. Pastelle napisał/a:

    No, no… robi wrażenie 🙂 Zjadłabym kawałeczek tego cudeńka i mąż też pewnie by nie pogardził 😉

  5. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Po prostu …..IDEALNY! Muszę go wypróbować…bo ślinka cieknie:)!

  6. KucharzyTrzech napisał/a:

    No faktycznie się umówiłyśmy 🙂 Pyszny piernik!! 😀

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja postawiłam w tym roku na ten dojrzewający, ale w tym widzę potencjał za to, że dojrzewać nie musi 😀

  8. Ania napisał/a:

    fajne połączenie z tym piwem:)

  9. judik napisał/a:

    Wygląda idealnie! A ja tak kocham pierniki!:-)

  10. veronika napisał/a:

    też bym może taki miała, ale jak się mój Adaś dowiedział, że zamierzam go zrobić to się sprzeciwił: co tam będziesz sobie prace robić, ja tego guinessa chętnie wypiję… no i wypił 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Veroniko, źle do tego podeszłaś 😉 Ja od razu kupiłam dwa piwa – mąż dostał jedno, a ja w tym czasie spokojna o drugie mogłam robić piernik 😉

  11. Majana napisał/a:

    Pyszny jest ten piernik. Robiłam go,świetna sprawa.
    Ślicznie i smacznie u Ciebie wygląda.
    Pozdrawiam.

  12. veggyandhunter napisał/a:

    Ojej 😀 faktycznie, ciekawy przepis. Jak myślisz, czy da się dodać także inny rodzaj piwa? Np. jakieś korzenne?

  13. Pingback: Piernik na piwie - UgotujmyTo.pl

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Zrobiłam :)! Wspaniale smakuje i bardzo go polecam! Dziękuję Natalio za przepis i pozdrawiam :)!

  15. ewcia napisał/a:

    Kobieto, to dziwne że miałaś problem z melasą? wszędzie tegp pełno.A najlepiej w sklepikach ekologicznych, półki uginają się od melassy:).A piernik zdecydowanie lepszy byłby z melasą.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)