Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Taka kawa nie tylko jest rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie, a dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na co najmniej 10-12 domków dekorujących świąteczne napoje. Można je upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Pierniczkowe cappuccino:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- spienione mleko (aby się prawidłowo spieniło musimy je najpierw podgrzać)
- szczypta cynamonu do oprószenia
Domek z piernika:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka kawy zbożowej Inka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 suche drożdże instant (7-8 g)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka
- do lukru: ok. szklanka cukru pudru
- do lukru: białko małego jajka
Domek z piernika na kubek / szklankę / filiżankę: w dużej misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier puder, sodę, kawę Inkę, cynamon, suche drożdże oraz przyprawę do piernika. Masło rozpuszczamy z miodem i mlekiem. Dodajemy je (może być ciepłe, ale nie gorące) do suchych składników wraz z jajkiem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Wycinamy kształt ścian i dachu domku – np. według tego szablonu. Pieczemy ok. 5-8 minut w 180°C (170° z termoobiegiem) – gdy pierniczki zmienią kolor, są gotowe. Wystudzone elementy sklejamy za pomocą bardzo gęstego lukru, który zadziała jak klej (aby otrzymać lukier, należy połączyć białko małego jajka z ok. jedną szklanką cukru pudru – jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać więcej cukru pudru). Gotowe domki można ozdobić pozostałym lukrem.
Pierniczkowe cappuccino: Do każdej filiżanki lub szklanki wsypujemy kawę Inkę oraz przyprawę do piernika. Jeśli słodzimy – możemy dodać miód. Zalewamy wrzątkiem do ok. połowy objętości. Mieszamy. Dodajemy spienione mleko – im więcej go dodamy, tym napój będzie łagodniejszy. Na wierzchu oprószamy delikatnie cynamonem. Podajemy z pierniczkami – np. w kształcie domków na brzeg filiżanki.
Wpis zawiera lokowanie kawy Inka
Przeuroczy pomysł
bardzo fajna świąteczna propozycja kawowa 🙂
zrobiłem na święta było takie dobre że znowu będę robił do porannej kawy. Bardzo dobry dodatek do kawy z ekspresu ciśnieniowego ze świeżo zmielonych ziaren.
ja te wszystkie piernikowe kawy, cynamonowe kawy i herbaty mogę pić cały roki. Ciągle uwielbiam magic moments z teekanne, ale może już zaczną się pojawiać jakieś letne porpozycje. Ładne zdjęcia 🙂 Pozdrawiam