Pierniczki tradycyjnePierniczki tradycyjne przygotowujemy zazwyczaj na około dwa tygodnie przed Świętami. Te są już smaczne po trzech dniach. Szczególnie polecam robić je w weekend w rodzinnym gronie. Ich dekorowanie może być fajną i twórczą zabawą. Pierniczki nie tylko są świetnymi, aromatycznymi ciasteczkami, ale także idealnie nadają się do ozdabiania choinki.

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • szczypta soli

Lukier królewski:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 białko ekologicznego  jajka

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z mlekiem i miodem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do miski przesiewamy: mąkę, cukier puder, kakao, sodę, sól oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy jajko i mieszamy. Wlewamy masę miodową do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się. Na blat podsypany mąką wyjmujemy ciasto na pierniczki i zagniatamy, aż nie będzie lepiło się do rąk. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i na stolnicy delikatnie podsypanej mąką rozwałkowujemy je na grubość nie większą niż ok. 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki foremkami o różnych kształtach. Jeśli chcemy je wieszać na choince, musimy wykałaczką wykonać dziurki na nitkę. Ciastka układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 12-13 minut.

Gotowe pierniczki dekorujemy lukrem. Aby go przygotować należy sparzyć jajko wrzątkiem, oddzielić białko i energicznie wymieszać je z cukrem pudrem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – rozwadniamy go sokiem z cytryny. Jeśli zbyt rzadki – dajemy więcej cukru. Lukier królewski możemy barwić kolorowymi barwnikami spożywczymi lub np. syropem malinowym. Jeśli chcemy, na mokry lukier możemy „przymocować” inne ozdoby takie jak kolorowe posypki czy orzechy.

Udekorowane pierniczki zostawiamy do wyschnięcia. Pierniczki można jeść od razu, potem twardnieją, a  żeby ponownie były miękkie, należy schować je w szczelnie zamykanym pojemniku. Zmiękną po około 3 dniach. Aby przyśpieszyć ten proces możemy zamknąć z nimi kawałek jabłka.

Pierniczki tradycyjne

Przepraszam za amatorszczyznę, ale chyba nie mam talentu do ich ozdabiania 🙂

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!