Pieczony budyń waniliowy

Pieczony budyń waniliowyPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 400 ml mleka
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • niepełne pół szklanki cukru
  • do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop

Piekarnik nagrzewamy do 140°C (130°C z termoobiegiem). Mleko wlewamy do rondelka. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do mleka wraz ze strąkami, które także oddadzą aromat. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, do naczynia rozbijamy całe jajko i trzy żółtka (z białek można zrobić kokosanki czy bezy) oraz dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką aż się połączą (nie ubijamy!). Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka i szybko mieszamy (masa się zahartuje). Z mleka wyjmujemy strąki i bardzo cienką strużką wlewamy zagotowane mleko do jajek jednocześnie energicznie mieszając wszystko trzepaczką. Z powstałej masy zdejmujemy pianę, a resztę wlewamy do trzech naczyń – kokilek, żaroodpornych miseczek lub filiżanek, albo jak ja – do żaroodpornych słoiczków weck. Miseczki wstawiamy do szczelnej foremki lub naczynia żaroodpornego (u mnie keksówka) i wlewamy do środka wrzątek z czajnika do połowy wysokości miseczek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy budynie w środku na 5 minut, po czym wyjmujemy. Wystawiamy z wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Chowamy do lodówki na 3 godziny lub najlepiej na całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą.

Pieczony budyń waniliowy

Pieczony budyń waniliowy

 

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

52 Odpowiedzi na Pieczony budyń waniliowy

  1. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Zdjęcia tak świetne, że budyń jak w realu. Smak równie boski jak wygląd!

  2. Natalia - Poezja Smaku Michał napisał/a:

    Prawdziwe cudo. No ale nie ma się czemu dziwić, wszak to poezja smaku 🙂

  3. Świetny! Nie jadłam jeszcze takiego budyniu 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    O takiego deseru nie znałam. Pysznie wygląda. Z chęcią taki bym spróbowała :-):-):-)

  5. Natalia - Poezja Smaku Amber napisał/a:

    Cudo Natalio!
    Na pewno zrobię.
    Pozdrowienia.

  6. Natalia - Poezja Smaku Sosna napisał/a:

    Jaki fajny pomysł! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Marcelina napisał/a:

    Ten zapach wanilii już czuję 🙂 Przepiękny budyń!

  8. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Oj kusisz, kusisz…;-))

  9. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    woow super jest, przepis zapisuję

  10. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Budyniu nigdy nie piekłam 🙂

  11. świetny pomysł! nie wpadłabym na to, żeby budyń upiec! i to ejsczze bez mąki :-)) rewelacja, wypróbuję na pewno!

  12. Natalia - Poezja Smaku ivka napisał/a:

    Wow! Robi wrażenie, zarówno pomysł jak i apetyczne fotki!

  13. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Wygląda bajecznie:)

  14. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Tak pięknie wygląda, że aż ślinka cieknie 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku filizanka-smakow napisał/a:

    to dopiero musi być pychota ! przepis zabieram do siebie i będę rozpieszczać męża w weekend 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Poezja. Wygląda pięknie, smakuje zapewne bosko a do tego składniki czyta się jak poezję doskonałą 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku foodmania napisał/a:

    taki budyń to dopiero smakołyk!

  18. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Mmmm… wygląda obłędnie, aż chce się zjeść te zdjęcia 😀

  19. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Wspaniały 🙂 Zdjęcia cudowne!!

  20. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pięknie wygląda i jak zwykle kusi. No pewnie, że zjadłabym. No, ale najpierw muszę sobie taki przygotować 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Cudowności po prostu 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    fajnie, że bez mąki 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku Megly napisał/a:

    Pomysł rewelacja. Ciekawa jestem jak taki smakuje, nigdy się z takim pomysłem nie spotkałam i jest to dla mnie prawdziwa nowość. Ale budyń- nawet taki jedynie gotowany lubię, więc sądzę, że i na ten przysmak bym się skusiła z wielką chęcią. Dekoracja z malinkami- cudowna. Pozdrawiam 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Wypisz-Wymaluj napisał/a:

    Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby zapiekać budyń! To brzmi rewelacyjnie!! 🙂
    A smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki 🙂
    http://www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

  25. Natalia - Poezja Smaku aluubaluu napisał/a:

    To musi być prawdziwa poezja smaku 🙂 Wygląda pysznie !

  26. Natalia - Poezja Smaku Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Musi pysznie smakować, pięknie podany 🙂

  27. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Mmm, taki cudownie kremowy… Pyszny musiał być 🙂

  28. Natalia - Poezja Smaku Marcin napisał/a:

    Super przepis i super strona, niebo w gębie jednym słowem.

  29. Pingback: *483 / budyń i owsianka nieśniadaniowa | Przepisy na ?

  30. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    oo.. nigdy nie spotkałam się z takim cudem..
    ale wygląda zachęcająco, nawet baaardzo.. 😀

  31. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    nie słyszałam o pieczonym… a podany jest znakomicie!

  32. Natalia - Poezja Smaku Kicior82 napisał/a:

    Dzisiaj zrobiłam pieczony budyń ale nie waniliowy tylko poziomkowy. Przepis pobrałam z tej podstrony tylko troszkę zmodyfikowałam. Bardzo dziękuję za pomoc, będę przeglądać przepisy, bo są pomysłowe.

  33. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Nowość jak dla mnie, ale wygląda naprawdę wyśmienicie!

  34. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wow jaki ciekawy pomysł! Wygląda przepysznie 🙂

  35. Natalia - Poezja Smaku Urszula napisał/a:

    Zabieram jedną szklaneczkę, pyszność !

  36. Uroczy deser, aż się chce spróbować !

  37. Natalia - Poezja Smaku Marek napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję przygotować budyń w takiej formie.

  38. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Pięknie wygląda <3 Zdjęcia ekstra!

  39. Fajnie, fajnie. W ten sposób jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam!:)

  40. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Wspaniale się prezentuje! Koniecznie musze moim chłopakom zrobić.

  41. Natalia - Poezja Smaku Karuś napisał/a:

    Pomysł fajny, tylko że normalny budyń też jest bezglutenowy (skrobia ziemniaczana lub kukurydziana). 🙂

  42. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Gotowany budyń to ja jadłem wielokrotnie ale pieczony to jeszcze nigdy, wygląda znakomicie więc na pewno warto !!!!

  43. Natalia - Poezja Smaku Karola napisał/a:

    Z przepisu wynika, że ostatecznie nie ubijamy masy (do jajek wlewamy mleko), tylko mieszamy, dobrze rozumiem?:)
    Przepis b. zachęcający, chętnie wypróbuję w weekend, dlatego upewniam się, by wyszedł co najmniej taki, jak u Ciebie :>

  44. Natalia - Poezja Smaku Joasia napisał/a:

    Witam 😉
    czy to dobry pomysł położyć troszkę takiego budyniu na drożdzowkę przed upieczeniem, a na wierzch owoce?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)