Pieczony budyń waniliowy

Pieczony budyń waniliowyPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 400 ml mleka
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • niepełne pół szklanki cukru
  • do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop

Piekarnik nagrzewamy do 140°C (130°C z termoobiegiem). Mleko wlewamy do rondelka. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do mleka wraz ze strąkami, które także oddadzą aromat. Zagotowujemy. W czasie gdy mleko się gotuje, do naczynia rozbijamy całe jajko i trzy żółtka (z białek można zrobić kokosanki czy bezy) oraz dodajemy cukier. Mieszamy trzepaczką aż się połączą (nie ubijamy!). Do jajek dodajemy łyżkę gorącego mleka i szybko mieszamy (masa się zahartuje). Z mleka wyjmujemy strąki i bardzo cienką strużką wlewamy zagotowane mleko do jajek jednocześnie energicznie mieszając wszystko trzepaczką. Z powstałej masy zdejmujemy pianę, a resztę wlewamy do trzech naczyń – kokilek, żaroodpornych miseczek lub filiżanek, albo jak ja – do żaroodpornych słoiczków weck. Miseczki wstawiamy do szczelnej foremki lub naczynia żaroodpornego (u mnie keksówka) i wlewamy do środka wrzątek z czajnika do połowy wysokości miseczek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy budynie w środku na 5 minut, po czym wyjmujemy. Wystawiamy z wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Chowamy do lodówki na 3 godziny lub najlepiej na całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą.

Pieczony budyń waniliowy

Pieczony budyń waniliowy

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

52 Odpowiedzi na Pieczony budyń waniliowy

  1. Ewa napisał/a:

    Zdjęcia tak świetne, że budyń jak w realu. Smak równie boski jak wygląd!

  2. Michał napisał/a:

    Prawdziwe cudo. No ale nie ma się czemu dziwić, wszak to poezja smaku 🙂

  3. Świetny! Nie jadłam jeszcze takiego budyniu 🙂

  4. Marzena napisał/a:

    O takiego deseru nie znałam. Pysznie wygląda. Z chęcią taki bym spróbowała :-):-):-)

  5. Amber napisał/a:

    Cudo Natalio!
    Na pewno zrobię.
    Pozdrowienia.

  6. Sosna napisał/a:

    Jaki fajny pomysł! 🙂

  7. Marcelina napisał/a:

    Ten zapach wanilii już czuję 🙂 Przepiękny budyń!

  8. Marzena napisał/a:

    Oj kusisz, kusisz…;-))

  9. iza napisał/a:

    woow super jest, przepis zapisuję

  10. Ervisha napisał/a:

    Budyniu nigdy nie piekłam 🙂

  11. Poproszę dokładkę napisał/a:

    świetny pomysł! nie wpadłabym na to, żeby budyń upiec! i to ejsczze bez mąki :-)) rewelacja, wypróbuję na pewno!

  12. ivka napisał/a:

    Wow! Robi wrażenie, zarówno pomysł jak i apetyczne fotki!

  13. Anita napisał/a:

    Wygląda bajecznie:)

  14. skoraq cooks napisał/a:

    Tak pięknie wygląda, że aż ślinka cieknie 🙂

  15. filizanka-smakow napisał/a:

    to dopiero musi być pychota ! przepis zabieram do siebie i będę rozpieszczać męża w weekend 🙂

  16. dżemdżus napisał/a:

    Poezja. Wygląda pięknie, smakuje zapewne bosko a do tego składniki czyta się jak poezję doskonałą 🙂

  17. foodmania napisał/a:

    taki budyń to dopiero smakołyk!

  18. studentka na diecie napisał/a:

    Mmmm… wygląda obłędnie, aż chce się zjeść te zdjęcia 😀

  19. Łucja napisał/a:

    Wspaniały 🙂 Zdjęcia cudowne!!

  20. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pięknie wygląda i jak zwykle kusi. No pewnie, że zjadłabym. No, ale najpierw muszę sobie taki przygotować 🙂

  21. Patyska napisał/a:

    Cudowności po prostu 🙂

  22. Ania napisał/a:

    fajnie, że bez mąki 🙂

  23. Megly napisał/a:

    Pomysł rewelacja. Ciekawa jestem jak taki smakuje, nigdy się z takim pomysłem nie spotkałam i jest to dla mnie prawdziwa nowość. Ale budyń- nawet taki jedynie gotowany lubię, więc sądzę, że i na ten przysmak bym się skusiła z wielką chęcią. Dekoracja z malinkami- cudowna. Pozdrawiam 🙂

  24. Wypisz-Wymaluj napisał/a:

    Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby zapiekać budyń! To brzmi rewelacyjnie!! 🙂
    A smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki 🙂
    http://www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

  25. aluubaluu napisał/a:

    To musi być prawdziwa poezja smaku 🙂 Wygląda pysznie !

  26. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Musi pysznie smakować, pięknie podany 🙂

  27. gin napisał/a:

    Mmm, taki cudownie kremowy… Pyszny musiał być 🙂

  28. Marcin napisał/a:

    Super przepis i super strona, niebo w gębie jednym słowem.

  29. Pingback: *483 / budyń i owsianka nieśniadaniowa | Przepisy na ?

  30. Salvador Dali napisał/a:

    oo.. nigdy nie spotkałam się z takim cudem..
    ale wygląda zachęcająco, nawet baaardzo.. 😀

  31. Kaś napisał/a:

    nie słyszałam o pieczonym… a podany jest znakomicie!

  32. Kicior82 napisał/a:

    Dzisiaj zrobiłam pieczony budyń ale nie waniliowy tylko poziomkowy. Przepis pobrałam z tej podstrony tylko troszkę zmodyfikowałam. Bardzo dziękuję za pomoc, będę przeglądać przepisy, bo są pomysłowe.

  33. Pati napisał/a:

    Nowość jak dla mnie, ale wygląda naprawdę wyśmienicie!

  34. Magda C. napisał/a:

    Wow jaki ciekawy pomysł! Wygląda przepysznie 🙂

  35. Urszula napisał/a:

    Zabieram jedną szklaneczkę, pyszność !

  36. Uroczy deser, aż się chce spróbować !

  37. Marek napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję przygotować budyń w takiej formie.

  38. Królowa Karo napisał/a:

    To coś jakby suflet?

  39. wenus-lifestyle napisał/a:

    Pięknie wygląda <3 Zdjęcia ekstra!

  40. Fajnie, fajnie. W ten sposób jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam!:)

  41. JustInka napisał/a:

    Wspaniale się prezentuje! Koniecznie musze moim chłopakom zrobić.

  42. Karuś napisał/a:

    Pomysł fajny, tylko że normalny budyń też jest bezglutenowy (skrobia ziemniaczana lub kukurydziana). 🙂

  43. Twój Raj napisał/a:

    Gotowany budyń to ja jadłem wielokrotnie ale pieczony to jeszcze nigdy, wygląda znakomicie więc na pewno warto !!!!

  44. Karola napisał/a:

    Z przepisu wynika, że ostatecznie nie ubijamy masy (do jajek wlewamy mleko), tylko mieszamy, dobrze rozumiem?:)
    Przepis b. zachęcający, chętnie wypróbuję w weekend, dlatego upewniam się, by wyszedł co najmniej taki, jak u Ciebie :>

  45. Joasia napisał/a:

    Witam 😉
    czy to dobry pomysł położyć troszkę takiego budyniu na drożdzowkę przed upieczeniem, a na wierzch owoce?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)