Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Cały dzień chodziłam nakręcona. A że nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów postanowiłam popełnić moje ulubione – z kapustą i grzybami. W niektórych domach goszczą tylko na Święta – ja zajadam się nimi cały rok. Tym razem w wersji pieczonej. Z niezwykle delikatnym ciastem. To co ważne – ciasto drożdżowe nie lepi się tak jak na gotowane, nie trzeba nawet podsypywać mąki podczas wałkowania. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Szybko idzie. Składniki podaję  na ok. 28-30 sporych sztuk.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej (można zastąpić zwykłą)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko (białko zostawiamy na później)
  • ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150-160g)
  • 150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki ciepłej wody

Farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty (waga bez zalewy)
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła do smażenia
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz, cukier

Dzień wcześniej namaczamy grzyby na noc w gorącej wodzie (jeśli o tym zapomnieliśmy grzyby można ugotować przez 15-20 minut). Kapustę kiszoną zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Warto dodać do wody kilka łyżek po moczeniu (lub gotowaniu) grzybów. Kapustę gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu.

W czasie gotowania kapusty przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki wsypujemy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt twarde możemy dolać kilka łyżek ciepłej wody. Odstawiamy i kończymy farsz.

Z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do oliwie lub maśle. Gdy się smaży, odciskamy kapustę i siekamy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy ją do cebuli. Namoczone grzyby także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażenia. Całość solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Wsypujemy szczyptę cukru. Dodajemy bułkę tartą. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając. Zdejmujemy z ognia.

Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich cienko wałkujemy, a następnie za pomocą miseczki lub dużej maszynki do pierogów wykrawamy koła o  średnicy ok. 10-12 cm. Nakładamy do środka farsz, brzegi koła smarujemy wodą i zlepiamy tworząc „falbankę”. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy białkiem, które zostało po wyrabianiu ciasta. Wierzch możemy posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy i zaczynamy nagrzewać piekarnik. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180ºC. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują maczane w sosie czosnkowym.

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

  1. karmel-itka napisał/a:

    i te ziarenka czarnuszki na wierzchu. urocze :]

  2. Pieczone pierogi są równie smaczne, a ja też sie nimi zajadam cały rok 🙂

  3. Ania napisał/a:

    uwielbiam! też jadam pierogi cały rok i to pod różna postacią:)

  4. Patyska napisał/a:

    Oł dżejzas, jak ja takie lubię! I ta czarnuszka!

  5. Aneta napisał/a:

    Uwielbiam pierogi, chociaż przyznam, że pieczonych-drożdżowych jeszcze nie jadłam;)

  6. Pierogi jak dotąd robiłam tylko jeden raz w życiu i to z pomocą mojej Przyjaciółki 😉 Może następnym razem spróbuję zrobić wersję pieczoną, gdyż jak dotąd nawet nie miałam okazji takich spróbować 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Wersja pieczona jest zupełnie inna – choć wcale nie gorsza 🙂 niektórzy sądzą nawet, że lepsza 🙂

  7. zjedz_mnie napisał/a:

    Jakże owocne to Twoje nakręcenie. Domownicy raczej zadowoleni 🙂

  8. Pastelle napisał/a:

    Wyglądają wyjątkowo apetycznie, aż się głodna zrobiłam 🙂

  9. Salvador Dali napisał/a:

    mniam:) U mnie nie tylko od święta, choć ulubione to chyba te ze szpinakiem;)
    Aj.aj-pieczone! W ogóle zawsze mnie kuszą, a i tak lądują w garnku z wodą.. Czemu? Wyglądają genialnie!

  10. Anita napisał/a:

    Lubię te pierogi, upieczone często służą za przekąskę, bo można je chwycić w palce w każdej chwili.

  11. cook & look napisał/a:

    Pięknie wyglądają!

  12. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Podziwiam Cię, bo mnie by się nie chciało robić pierogów, nawet tych pieczonych, łatwiejszych. Najchętniej bym się wprosiła do Ciebie 😀

  13. Ervisha napisał/a:

    Z takiego ciasta to ja robiłam tylko na słodko a na wytrawnie to calzone.. Fajny pomysł 😀

  14. Ola in the kitchen napisał/a:

    Uuu fajne. W wersji pieczonej nie miałam przyjemność jeść. Na pewno smakują rewelacyjnie :}

  15. Magda napisał/a:

    Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami. 🙂

  16. Samantha napisał/a:

    Przepyszne danie, Twoje pierożki to prawdziwe cuda, mnie nigdy takie piękne nie wyszły 🙂 Pozdrawiam 🙂

  17. nathalia8 napisał/a:

    trafilas idealnie!uwielbiam!!!one az prosza zeby sie nimi zajadac!piekne!

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam:)! Choć pieczonych jeszcze nie jadłam….trzeba będzie to nadrobić:)!

  19. Łucja napisał/a:

    piękne Ci wyszły pierożki 🙂 bardzo takie lubię!!

  20. Julka_Em napisał/a:

    Jutro robie. Moja lista na dlugi weekend jest coraz dluzsza. Ale postaram sie wszystkie przepisy zrealizowac. Zapraszam do mnie chilicake.blogspot.com

  21. Julka_Em napisał/a:

    Mozna je wlozyc do zamrazalki ? Upieka sie potem ?

    • Natalia napisał/a:

      Podobno ciasto drożdżowe można mrozić surowe jak i upieczone (ja nie próbowałam, więc nie gwarantuję efektu)

  22. Pingback: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - Przepis od UgotujmyTo.pl

  23. cashmere napisał/a:

    Czy można suche drożdże zastąpić świeżymi?

    • Natalia napisał/a:

      Można – trzeba zrobić tylko 15 minut wcześniej zaczyn z dwóch łyżek ciepłego mleka i szczypty cukru. Użyj ok. 10 gram.

      Jako, że zaczyn to składnik mokry, może trzeba będzie dać odrobinę więcej mąki – zobaczysz przy wyrabianiu. Pozdrawiam!

    • cashmere napisał/a:

      Dziękuję za odpowiedź 🙂 Tak zrobiłam. Wyszły rewelacyjne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)