Pieczone pierogi razowe z pieczarkami

Zwykłe pierogi możemy podać w nowoczesnej formie. Pieczone w piekarniku z dodatkiem zdrowej mąki żytniej posmakują nawet konserwatystom. Jako, że nie zawierają grzybów leśnych, mogą jeść je nawet najmłodsi uczestnicy Wigilii.

Pieczone pierogi razowe z pieczarkamiCiasto:

  • 150 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 125 ml ciepłej wody (pół szklanki)
  • 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1,2 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz


Farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki (możemy partiami, jeśli początkowo się nie mieszczą). Solimy, pieprzymy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Farsz dusimy 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie nadmiar wody z pieczarek odlewamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sok, tymianek oraz pokrojony w kostkę serek. Gdy serek się rozpuści dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy czy farsz trzeba doprawić. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.

Ciasto: Obie mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy 1 jajko (jedno zostawiamy do posmarowania), śmietanę, ciepłą wodę oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy i wycinamy miseczką, szklanką lub maszynką duże kółka o średnicy 10-12 cm. Nadziewamy je farszem i zlepiamy. Układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wierzch możemy posypać czarnuszką, makiem lub kminkiem. Pieczemy 25 minut w 180°C. Pieczone pierogi razowe z pieczarkami najlepiej podawać z sosem tatarskim.

Pieczone pierogi razowe z pieczarkami

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Pieczone pierogi razowe z pieczarkami

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Pysznie, bardzo lubię pieczone:)

  2. Małgosia napisał/a:

    Fajny pomysł na świąteczną przekąskę ze zdrowym akcentem. Super 🙂

  3. Karmel-itka napisał/a:

    oj, porywam takiego pierożka! smakowity :]

  4. Patyska napisał/a:

    Niommmmmm…. I reszta Twoich przepisów z ebooka – też zachwycająca!

  5. Agnieszka napisał/a:

    Jutro na obiad by były idealne.

  6. Ania napisał/a:

    ostatnio mam właśnie na nie ochotę i na szpinak:P
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

  7. Salvador Dali napisał/a:

    pieczone?! Razowe?! ale nowości i jakie pyszne!

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Nigdy nie piekłam pierogów. Wyglądają baaardzo apetycznie!

  9. Agnieszka napisał/a:

    Moja koleżanka też takie piecze, ale ciężko ją namówić:)

  10. zjedz_mnie napisał/a:

    Ło matko, ależ pyszności! Muszę w końcu zjeść śniadanie, bo patrząc na te pierożki aż mi zaburczało 🙂

  11. Jakiś czas temu robiłam pieczone pierogi w wersji z pieczarkami i żółtym serem i są naprawdę pyszne. Fajne urozmaicenie tradycyjnych pierogów. : )

  12. JustInka napisał/a:

    Cudne! uwielbiam takie pierożki!

  13. Ervisha napisał/a:

    Takie z pieczarkami bardzo lubię ;D

  14. skoraq cooks napisał/a:

    Pieczone pierożki to świetny pomysł 🙂 Już je lubię 🙂

  15. Zapisuję i robię u siebie na Wigilię 🙂 Są świetne!

  16. judik napisał/a:

    Cudowne pierożki! 🙂 Idealne do barszczyku 🙂

  17. napiecyku napisał/a:

    Takie pierogi jadłam w tym roku w małej bieszczadzkiej wsi… były pyszne, nie wątpię, że Twoje również są smaczne:)

  18. Wspaniała i smakowita wersja pierożków 🙂

  19. Magda C. napisał/a:

    Śliczne pierogi! Zapisuję przepis, bo już dawno nie robiłam pierogów, a takich pieczonych? Nigdy 😉

  20. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Z doświadczenia wiem, że Twoje Natalio pieczone pierogi są boskie :)!

  21. Coś podobnego jadłam ostatnio na Majorce – zresztą mam zdjęcie w ostatnim wpisie z takim pierogiem, tyle że nieco większym. Był pyszny i z przyjemnością spróbuję zrobić podobne z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam, Asia

  22. Ela napisał/a:

    A ile mniej więcej wyjdzie pierożków z takich proporcji?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)