Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)Pieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne i na pewno posmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co do nich? Wystarczy ulubiona surówka czy sałata. Przepis na 12 sztuk.

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami:

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 średnie jajko
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Marchewki obieramy, cukinie myjemy (jeśli nie mamy ekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, cebulą, słodką papryką i estragonem. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe jajko i mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy bułkę tartą i mąkę – mieszamy – najlepiej dłonią. Na dużej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Formujemy dłońmi kotleciki – ja robiłam je dość grube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sałatą lub surówką. Do kotlecików można przygotować także dowolny sos – np. jogurtowy, ale są tak wilgotne, że sos nie jest konieczny.

Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast marchewki czy cukinii świetnie sprawdzi się papryka, batat, lub tarta dynia. Można przygotować wersję z pieczarkami lub z kukurydzą. Zamiast ziół – przyprawa curry. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej – można przemycić do nich niemal każde warzywo.

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

  1. darmowe próbki napisał/a:

    Mmmmmm, jeśli to wygląda tak jak smakuje, to muszę tego spróbować :P
    Zazwyczaj jedząc mięso warzywa są oddzielnie, z takim kotlecikiem się jeszcze nie spotkałem, ale będzie trzeba to szybko zmienić :)

  2. Ten przemyt warzyw mnie zachwycił, będzie to sposób na Mię :D

  3. Królowa Karo napisał/a:

    Wyglądają apetycznie i zawsze to coś nowego :) Muszę spróbować, może i junior się da skusić.

  4. Odszkodowanie napisał/a:

    no to chyba zmieniam plany na dzisiejszy obiad :)

  5. Smakosz napisał/a:

    Wygląda kosmicznie, dobre podczas diety na masę:)

  6. wspaniałe kotleciki i to w dodatku w zdrowszej wersji :)

  7. AnitaW napisał/a:

    Chyba mam inspirację na dzisiaj :)

  8. Alicja napisał/a:

    Pyszności,wyszły delikatne,no i nie trzeba stać przy patelni…same plusy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)