Pieczeń schabowa z jajkiem

Pieczeń schabowa z jajkiemSchab jest dość tani i prosty do przyrządzenia, dlatego chętnie pieczemy właśnie ten rodzaj mięsa. Doskonale sprawdza się, gdy przyjmujemy dużą ilość osób – pieczeń schabowa będzie doskonała na wszelkie rodzinne święta. Jako, że zbliża się Wielkanoc proponuję schab nadziewany jajkiem. Jego zaletą jest to, że na gorąco będzie stanowił syte danie obiadowe, a na zimno, cienko pokrojony, świetnie nada się jako wędlina na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg – 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 kostki masła
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Schab dokładnie myjemy i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy ze zbędnych błon. Ząbki czosnku wyciskamy i nacieramy nimi całe mięso. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab chowamy na całą noc do lodówki (powinien być przykryty). Na drugi dzień gotujemy jajka na twardo. Ostrym nożem robimy głębokie nacięcie na środku schabu. Wpychamy w nie ugotowane jajka (aby nie mieć „przerw” obcinamy białe końcówki jajek). Możemy włożyć do środka także gruby szczypiorek. Masło kroimy na cienkie wiórki. Obkładamy nimi dokładnie całe mięso, najbardziej uwzględniając wierzch. Tak przygotowany schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Luzem możemy wrzucić do rękawa dodatkowe ząbki czosnku (w łupinkach) i kilka listków laurowych dla aromatu. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 1 – 1,5 godziny (godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Przed końcem pieczenia rękaw możemy rozciąć, aby wierzch ładnie się zapiekł.

Pieczeń schabowa z jajkiem

To przepis dość uniwersalny – jajka możemy zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami i otrzymać zupełnie inną pieczeń. Polecam też soczysty schab pieczony z cebulką.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Pieczeń schabowa z jajkiem

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam schab z jajkiem, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pięknie wygląda!

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    właśnie za to uwielbiam schab, świetny na ciepło i zimno:)

  3. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    wygląda zachwycająco. genialny pomysł, by tym razem nie była to zwykła pieczeń rzymska :]

  4. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    uwielbiam schab, ale takiej wersji z jajkiem nie miałam okazji jeść 🙂 wygląda bardzo apetycznie!

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Nie lubię żadnych pieczeni z jajkami, ale Twoja wygląda tak, że bym się skusiła!

  6. Moja mama zawsze piecze schab. I kojarzy mi sie on z domem 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    Schaby jadłam najróżniejsze… ale przenigdy z jajkiem! 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Przyznam, że nie jadłam z jajkiem, ale wygląda bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    A ja właśnie wpadłam, żeby zajrzeć co potrzeba do schabu z cebulką, bo chcę go zrobić a tu taka fantastyczna niespodzianka… teraz to muszę się zastanowić który wybrać ;)!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dziękuję Dorotko, z cebulką jest bardziej soczysty – ale musi koniecznie leżeć kilka dni w lodówce. Ten jest bardziej „szybki” 😉

  10. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Schabik wyszedł Ci cudownie

  11. Natalia - Poezja Smaku Lasuch w kuchni napisał/a:

    U mnie zawsze schab nadziany jest śliwkami, ale jajka na twardo to też świetny pomysł 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    schabu z jajkiem jeszcze nie jadłam. Zrobiłam pieczeń rzymską z jajkiem w środku, bardzo ją lubimy:)

  13. Natalia - Poezja Smaku cook & look napisał/a:

    Wygląda bardzo fajnie 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku WineCenter napisał/a:

    Znakomity przepis. Smakuje bardzo dobrze ze świeżą bagietką i czerwonym wytrawnym winem. Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)