Pieczeń schabowa z jajkiem

Pieczeń schabowa z jajkiemSchab jest dość tani i prosty do przyrządzenia, dlatego chętnie pieczemy właśnie ten rodzaj mięsa. Doskonale sprawdza się, gdy przyjmujemy dużą ilość osób – pieczeń schabowa będzie doskonała na wszelkie rodzinne święta. Jako, że zbliża się Wielkanoc proponuję schab nadziewany jajkiem. Jego zaletą jest to, że na gorąco będzie stanowił syte danie obiadowe, a na zimno, cienko pokrojony, świetnie nada się jako wędlina na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg – 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 kostki masła
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Schab dokładnie myjemy i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy ze zbędnych błon. Ząbki czosnku wyciskamy i nacieramy nimi całe mięso. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab chowamy na całą noc do lodówki (powinien być przykryty). Na drugi dzień gotujemy jajka na twardo. Ostrym nożem robimy głębokie nacięcie na środku schabu. Wpychamy w nie ugotowane jajka (aby nie mieć „przerw” obcinamy białe końcówki jajek). Możemy włożyć do środka także gruby szczypiorek. Masło kroimy na cienkie wiórki. Obkładamy nimi dokładnie całe mięso, najbardziej uwzględniając wierzch. Tak przygotowany schab wkładamy do rękawa do pieczenia. Luzem możemy wrzucić do rękawa dodatkowe ząbki czosnku (w łupinkach) i kilka listków laurowych dla aromatu. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 1 – 1,5 godziny (godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Przed końcem pieczenia rękaw możemy rozciąć, aby wierzch ładnie się zapiekł.

Pieczeń schabowa z jajkiem

To przepis dość uniwersalny – jajka możemy zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami i otrzymać zupełnie inną pieczeń. Polecam też soczysty schab pieczony z cebulką.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Pieczeń schabowa z jajkiem

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam schab z jajkiem, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pięknie wygląda!

  2. Ania napisał/a:

    właśnie za to uwielbiam schab, świetny na ciepło i zimno:)

  3. karmel-itka napisał/a:

    wygląda zachwycająco. genialny pomysł, by tym razem nie była to zwykła pieczeń rzymska :]

  4. magda napisał/a:

    uwielbiam schab, ale takiej wersji z jajkiem nie miałam okazji jeść :) wygląda bardzo apetycznie!

  5. Patyska napisał/a:

    Nie lubię żadnych pieczeni z jajkami, ale Twoja wygląda tak, że bym się skusiła!

  6. Moja mama zawsze piecze schab. I kojarzy mi sie on z domem :)

  7. Kokilka napisał/a:

    Schaby jadłam najróżniejsze… ale przenigdy z jajkiem! :)

  8. Samantha napisał/a:

    Przyznam, że nie jadłam z jajkiem, ale wygląda bardzo smakowicie. Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam :)

  9. ugotujmyto.pl napisał/a:

    A ja właśnie wpadłam, żeby zajrzeć co potrzeba do schabu z cebulką, bo chcę go zrobić a tu taka fantastyczna niespodzianka… teraz to muszę się zastanowić który wybrać ;) !

    • Natalia napisał/a:

      Dziękuję Dorotko, z cebulką jest bardziej soczysty – ale musi koniecznie leżeć kilka dni w lodówce. Ten jest bardziej „szybki” ;)

  10. lutka40 napisał/a:

    Schabik wyszedł Ci cudownie

  11. Lasuch w kuchni napisał/a:

    U mnie zawsze schab nadziany jest śliwkami, ale jajka na twardo to też świetny pomysł :-)

  12. Majana napisał/a:

    schabu z jajkiem jeszcze nie jadłam. Zrobiłam pieczeń rzymską z jajkiem w środku, bardzo ją lubimy:)

  13. cook & look napisał/a:

    Wygląda bardzo fajnie :)

  14. WineCenter napisał/a:

    Znakomity przepis. Smakuje bardzo dobrze ze świeżą bagietką i czerwonym wytrawnym winem. Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)