Pesto z jarmużu z makaronem

Pesto z jarmużu z makaronemPesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha!

Pesto z jarmużu z makaronem:

  • ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce)
  • ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron
  • ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti)
  • dodatkowo: ser kanapkowo-sałatkowy (np. feta)

Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy, często potrząsając patelnią, aż zaczną zmieniać kolor na złoto-brązowy. Odkładamy dwie łyżki płatków do dekoracji. Obrywamy z jarmużu zgrubiałe łodygi, a porwane liście przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem z czajnika, żeby liście nieco zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem.

Pesto z jarmużu z makaronem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Pesto z jarmużu z makaronem

  1. Salvador Dali napisał/a:

    wygląda nieziemsko.. jarmużu nie miałam okazji jeszcze próbować, ale słyszałam same superlatywy!

  2. Marzena napisał/a:

    Bardzo fajna propozycja. Do wypróbowania 🙂

  3. Sosna napisał/a:

    Znakomite danie! 🙂

  4. Damian napisał/a:

    Ciekawie 🙂 Wygląda bardzo apetycznie, przepadam za razowym spaghetti, idealnie do tego dania pasuje 🙂

  5. Apetyczne danie! 🙂 Moje ulubione smaki! 🙂

  6. Ewa napisał/a:

    Świetny pomysł! Teraz jest sezon i moda na jarmuż.

  7. Magda C. napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł na makaron 🙂

  8. Ania napisał/a:

    jednym słowem obiad idealny 🙂

  9. kapi napisał/a:

    Hej! Od dawna obserwuję bloga i przygotowuję potrawy według twoich przepisów 🙂 Wszystkie są niesamowicie dobre i proste, dlatego często tu zaglądam.
    Jako że jem makarony aż nazbyt często w ostatnim czasie, do pesto dodałam ryż – nieświadomie kupiłam mieszankę ryżu z pestkami dyni oraz słonecznika, co świetnie sprawdziło się do tego dania! Pesto wyszło przeboskie, pomimo że zamiast parmezanu użyłam żółtego sera, a zamiast fety, jako dodatek – pokrojone pomidory.
    Niebo w gębie w 15 minut! Od teraz będę częściej robić pesto z jarmużu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)