Pesto bazyliowe z makaronem

Pesto bazyliowePesto bazyliowe robi się bardzo prosto, dlatego nie warto kupować tego ze słoika. Może być ono podstawą różnych dań, ale najlepiej smakuje po prostu ze świeżym makaronem. To właśnie lubię – łączyć proste smaki. Jeśli przygotowuję makaron samodzielnie, to nie mam zazwyczaj siły na wymyślne i skomplikowane sosy. Pesto sprawdza się wtedy najlepiej, ponieważ robi się je błyskawicznie. Można także przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce – nawet przez miesiąc. Poniżej składniki na obiadową porcję dla dwóch osób.

Pesto:

  • 1 pęczek listków bazylii (listki oberwane z 1 dużej doniczki)
  • 1/2 dużego ząbka czosnku (lub 1 mały)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek dyni
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Domowy makaron:

  • 200 g mąki pszennej lub semoliny (niepełne 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Orzeszki piniowe lub pestki dyni podprażamy na suchej, gorącej patelni – aż będą złoto-brązowe. Przesypujemy do blendera/malaksera (jeśli nie mamy sprzętu, to pesto możemy także utłuc w moździerzu). Dodajemy bazylię, czosnek, sok z cytryny, parmezan i dobrej jakości oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładką masę. Gdyby pesto okazało się zbyt gęste – dolewamy więcej oliwy.

Łączymy i mieszamy z gorącym makaronem – pesto bazyliowe najlepiej smakuje z makaronem świeżym – można taki kupić lub prosto zrobić samemu. Gotowe danie posypujemy parmezanem lub np. wędzonym łososiem.

Świeży makaron: Do przygotowania własnego makaronu najlepiej użyć blendera/malaksera. Wszystkie składniki umieszczamy w misie do rozdrabniania i miksujemy do połączenia. Okruchy wyjmujemy i zagniatamy 2 minuty na elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli nie mamy blendera ciasto najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręcznie. Odstawiamy na 15 minut.

Blat podsypujemy mąką i wałkujemy bardzo cienkie kawałki ciasta (to najbardziej pracowita część, która odpada jeśli mamy maszynkę do wałkowania). Ciasto posypujemy obficie z dwóch stron mąką, rozprowadzamy równomiernie i zwijamy luźny rulon. Rulon kroimy na paseczki (grubość wg uznania). Po rozwinięciu paseczków mamy gotowy makaron. Układamy je tak, aby do siebie nie dotykały i ponownie podsypujemy mąką. Świeży gotujemy przez ok. 3-4 minuty w gorącym, osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy.

Pesto bazyliowe

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Pesto bazyliowe z makaronem

  1. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam makaron z pesto, wypróbowałam już kilka ale bazyliowe to jedno z moich ulubionych:)

  2. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Pesto jest bardzo smaczne, jadłam kiedyś u koleżanki, ale sama nigdy nie robiłam:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Zajebista fota! Pesto też 🙂 No i słoiczek, też mam takie 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    super obiad – prosta klasyka, a jaka smaczna!:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ależ ma piękny kolor! I ile zastosowań 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Zdecydowanie moje smaki 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Uwielbiam pesto. Z makaronem smakuje wysmienicie. 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Uwielbiam pesto bazyliowe w ciabaccie z mozzarellą i pomidorami.:))

  9. Natalia - Poezja Smaku zjedz_mnie napisał/a:

    Taki zestaw i nic więcej nie jest potrzebne, prawdziwa uczta 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Jadłam niedawno podobną potrawę. Bardzo smaczna i bardzo sycąca. Pozdrawiam:)

  11. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Zdecydowanie mój ulubiony makaronowy obiad!

  12. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    pestooo! Na liście do zrobienia, muszę się w końcu za nie wziąć! Twoje ma cudowny kolor!

  13. Prosty, ale za to jaki pyszny pomysł na obiad 🙂

  14. mm, domowego pesto jeszcze nie jadłam, a pewnie warto:)

  15. Natalia - Poezja Smaku basinepichcenie napisał/a:

    Muszę zrobić. Robiłam jakiś czas temu. Pesto zielone uwielbiam. Więc niebawem znowu pojawi się na moim stole. Dawno już nie robiłam.

  16. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    uwielbiam 🙂 często robię w domu, rzadko kupuję : )

  17. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Idealny obiad dla mnie! Muszę przyznać, że pesto wygląda wyśmienicie 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Wyszedł Ci olśniewający kolor 😀 Ja osobiście kocham pesto ;))

  19. Domowe pesto i wiesz co jesz, zawsze przepyszne, oczywiście doskonałe do makaronu 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    piękny kolorek

  21. Natalia - Poezja Smaku Rudbekia napisał/a:

    Wyszło pysznie, polecam przepis!

  22. Natalia - Poezja Smaku Tina napisał/a:

    czy można czymś zastąpić parmezan? lub ewentualnie go pominąć?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)