Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkamiJeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż domaga się szybkiej powtórki.

Naleśniki pełnoziarniste:

  • 2 ekologiczne jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa
  • olej do smażenia

Karmelizowane gruszki:

  • 4 duże gruszki
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła

Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni mocno rozgrzewamy olej – w ilości nie większej niż ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – od 1/3 do 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy do czasu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy bardzo małą ilość oleju i smażymy kolejne sztuki.

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grube plastry. Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Gdy będzie gorące wkładamy gruszki i podsmażamy przez 2-3 minuty (jeśli są bardzo twarde to dłużej). Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą.

Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!