Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkamiJeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż domaga się szybkiej powtórki.

Naleśniki pełnoziarniste:

  • 2 ekologiczne jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa
  • olej do smażenia

Karmelizowane gruszki:

  • 4 duże gruszki
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła

Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni mocno rozgrzewamy olej – w ilości nie większej niż ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – od 1/3 do 1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy do czasu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy bardzo małą ilość oleju i smażymy kolejne sztuki.

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grube plastry. Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Gdy będzie gorące wkładamy gruszki i podsmażamy przez 2-3 minuty (jeśli są bardzo twarde to dłużej). Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą.

Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Co prawda jestem zwolenniczką naleśników „wytrawnych” – ze szpinakiem lub nadzieniem ruskim, ale na takie słodkie od czasu do czasu też mam chęć, a gruszka wydaje się być super opcją na ich wypełnienie. 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Megly napisał/a:

    Lubię gruszki. Bardzo. Nigdy nie jadłam ich z naleśnikami. A szkoda. Połączenie musi być pyszne. Szczególnie, że przy takim podsmażaniu gruszek na masełku, a potem karmelizowaniu z cukrem musi się wydobywać pełnia smaku. Pozdrawiam 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku filizanka-smakow napisał/a:

    Za mną wczoraj chodziły naleśniki i zrobiłam 🙂 Uwielbiam ten smak..

  4. Natalia - Poezja Smaku marcela napisał/a:

    mniam! wyglądają tak idealnie! ślicznie je podałaś a skoro są z gruszkami muszą być przepyszne!

  5. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Narobiłaś mi smaka na takie nalesniki. Muszę dziś mojej rodzince zrobić takie pyszności.

  6. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Mam już pomysł na obiad. Wyglądają bardo smakowicie:)

  7. Lubię naleśniki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Smaczne i zdrowe:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Galantyna napisał/a:

    Poczułam sie jak w domu u mamy… pyszne naleśniki zawsze kojarzą mi się z domem rodzinnym 🙂

  9. cudowności! karmelizowane gruszki są pysznee :-))

  10. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Deser pysznościowy.

  11. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Jaki obłędny przepis… Zjadłabym sobie teraz takiego naleśnika.

  12. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Kusząca propozycja na obiad, mniam! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Marcin napisał/a:

    Trzeba będzie dzisiaj zrobić, ale chyba nie z gruszką, wymyślę coś innego 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Naleśniki, to chyba przysmak każdego. Ale Twój dzisiejszy przepis wywołał u mnie taką chęć zjedzenia w takiej postaci z gruszkami… mniam 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku basjula napisał/a:

    naleśniki uwielbiamy i na słodko i na wytrawnie 🙂 z gruszkami jeszcze nie jadłyśmy, ale domyślamy się że smakują bosko.

  16. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Moja rodzinka uwielbia naleśniki, W Twoim wydaniu zapowiadają się pysznie 🙂

  17. Wyglądają pysznie, następnym razem przygotuj porcję także dla mnie 😛

  18. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ale pyszne naleśniki 🙂 z chęcią takie zrobię 🙂 super wyglądają 🙂

  19. z chęcią zjadłabym takie naleśniki. mniam!

  20. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Gruszkowe pyszności nam tu serwujesz Natalio 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetny pomysł na naleśniki 🙂 gruszki i u mnie ostatnio królują 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Wspaniałe, Natko, są te naleśniki. Gruszki wyglądają megaapetycznie, jak tak ociekają karmelem…

  23. Przepyszne sniadanie, choć ja wolę na deser 🙂

  24. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Chciałam zgłosić, że jutro robię:-))

  25. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    cudownie wygladają

  26. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Śniadanie idealne 🙂 tylko kto je dla mnie zrobi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)