Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami - pęczottoPęczak ze szpinakiem, grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto (a może lepiej kaszotto?). Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Bardzo zdrowy i lekki, a jednocześnie dość sycący obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku (kaszy jęczmiennej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g suszonych grzybów (duża garść)
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Szpinak wyjmujemy z zamrażarki, aby się rozmroził. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, przykrywamy i namaczamy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody!) i drobno kroimy. Kroimy także cebule oraz pomidory w małą kostkę. Wodę z moczenia grzybów dodajemy do bulionu i podgrzewamy.

W rondelku przesmażamy obie cebule i grzyby na oliwie z oliwek. Gdy cebule będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażymy jeszcze minutę i wsypujemy kaszę przepłukaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aby „oblepiła się” wszystkim składnikami. Wlewamy białe wino i energicznie mieszamy. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu i mieszamy. Następną łyżkę wazową dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu. Gdy zostanie nam połowa objętości bulionu, dodajemy szpinak. Potem ponownie dolewamy bulion, aż do wykończenia płynu. Zajmie to około 25-35 minut. Nie zapominajmy o ciągłym, powolnym mieszaniu. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana przyprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła. Mieszamy – masło zatrzyma proces gotowania. Pęczak ze szpinakiem podajemy od razu. Na wierzchu możemy posypać dodatkowym parmezanem.

 Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami - pęczotto

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!