Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami - pęczottoPęczak ze szpinakiem, grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto (a może lepiej kaszotto?). Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Bardzo zdrowy i lekki, a jednocześnie dość sycący obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku (kaszy jęczmiennej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g suszonych grzybów (duża garść)
  • 5-6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Szpinak wyjmujemy z zamrażarki, aby się rozmroził. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, przykrywamy i namaczamy przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody!) i drobno kroimy. Kroimy także cebule oraz pomidory w małą kostkę. Wodę z moczenia grzybów dodajemy do bulionu i podgrzewamy.

W rondelku przesmażamy obie cebule i grzyby na oliwie z oliwek. Gdy cebule będą szkliste, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażymy jeszcze minutę i wsypujemy kaszę przepłukaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aby „oblepiła się” wszystkim składnikami. Wlewamy białe wino i energicznie mieszamy. Gdy pęczak wchłonie płyn, dodajemy łyżkę wazową gorącego bulionu i mieszamy. Następną łyżkę wazową dodajemy wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią porcję płynu. Gdy zostanie nam połowa objętości bulionu, dodajemy szpinak. Potem ponownie dolewamy bulion, aż do wykończenia płynu. Zajmie to około 25-35 minut. Nie zapominajmy o ciągłym, powolnym mieszaniu. Gdy bulion się skończy, a kasza będzie ugotowana przyprawiamy ją solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie łyżki parmezanu i łyżkę zimnego masła. Mieszamy – masło zatrzyma proces gotowania. Pęczak ze szpinakiem podajemy od razu. Na wierzchu możemy posypać dodatkowym parmezanem.

 Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami - pęczotto

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

35 Odpowiedzi na Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wygląda interesująco. Chociaż bardziej przemawiają do mnie dodatki, niż sam pęczak:))

  2. Pęczaku ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Lubię kasze i chętnie spróbuję tego połączenia. Dziś na śniadanie u mnie jaglanka:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    O rany! Uwielbiam pęczak, a ten wygląda tak smakowicie 🙂 A można czymś zastąpić szpinak, którego nie znoszę? 🙁

  4. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Musiało być pyszne:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Pęczotto rządzi! 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Oliwkowy Świat napisał/a:

    nigdy nie przepadałam za pęczakiem ale w takim wydaniu może się skuszę 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Pęczak kocham, w takiej wersji jeszcze go jednak nie przyrządzałam. Musze koniecznie spróbować.

  8. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie. Na tyle, że chyba zaraz pójdę do kuchni!

  9. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Pycha. Ja jednak obstawiam pęczotto, bo kaszotto może być z innej kaszy, choć obie nazwy mi się podobają 😉

  10. Natalia - Poezja Smaku zakateksmaku napisał/a:

    Wszystko to co uwielbiam! 🙂 Obiad idealny!

  11. Natalia - Poezja Smaku Kulinarna Fuzja napisał/a:

    Ojj takie pęczotto to bym zjadła:)

  12. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    jak zdrowo i smacznie 🙂 muszę kiedyś przygotować 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Chyba mnie przekonasz do kasz..

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ja ich kiedyś nie jadłam prawie wcale – teraz jem wszystkie i poznaję je nowo – wystarczy znaleźć przepis odpowiedni dla siebie 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku wedelka napisał/a:

    U mnie dziś na obiad pęczak z buraczkami..pierwszy raz go przyrządzałam i wyszło pysznie 🙂 Myślę, że następnym razem może skuszę się na Twoją wersję, bo szpinak i suszone pomidory uwielbiam 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Pominę grzybki i będzie w sam raz dla mnie:)

  16. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo fajne połączenie składników!

  17. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Pęczotto – słyszałam wiele dobrego o tym daniu. Powiem szczerze, że o wiele chętniej zjadłabym takie niż risotto 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Połączenie dodatków idealne! Na wierzch dużo, dużo parmezanu:)

  19. Dużo dobrego słyszałam o daniach z pęczakiem w roli głównej, muszę wreszcie zrobić, to Twoje wygląda pysznie 🙂

  20. Wygląda wspaniale. I ten starty parmezan na wierzchu.. pycha ; )

  21. Idealny na postanowienia noworoczne. Ograniczyłam znacznie cukier, jem zdrowo, daję radę z 2014 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku momichal napisał/a:

    Nie nawidziłam kaszy ale po stworzeniu tego dania przez mojego chłopaka teraz jestem fanką. Przekonałaś mnie do kaszy dziękuje Ci za to. Połączenie składników świetne. Pęczotto podbiło moje serducho.

  23. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Pęczak bardzo lubię, niebywale zachęcające dodatki do niego. Pychotka zapisana do zrobienia.

  24. Natalia - Poezja Smaku agattekh napisał/a:

    Ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze takiego dania….

  25. Znakomite danie po świątecznych delicjach, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂

  26. Natalia - Poezja Smaku oomójrozmarynie napisał/a:

    wygląda fantastycznie ! Idealne połączenie szpinak, parmezan i suszone pomidory i grzyby musimy wypróbować 🙂 Zapraszamy u nas risotto z grzybkami ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)