Pate z wątróbki z ziarnami pieprzu

Pate z wątróbkiPate z wątróbki (pâté) to wykwintny pasztet bez pieczenia w formie smarowidła. W przeciwieństwie do tradycyjnego pasztetu robi się go szybko – ok. 30 minut. Doskonała propozycja dla osób bojących się spróbowania wątróbki – pate jest delikatne i w niczym nie przypomina koszmaru z dzieciństwa. Jeśli lubicie zdecydowane smaki – polecam dodać różowy lub zielony pieprz z zalewy – jeśli nie, można go pominąć. Pate z wątróbki najlepiej podać do grzanek. Świetnie pasuje do niego karmelizowana cebula i kiszone ogórki. Nadaje się zarówno na elegancką przystawkę do wina jak i na codzienną kolację.

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała lub 1/2 dużej marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 75 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki masła + 2-3 łyżki do zalania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka różowego lub zielonego pieprzu z zalewy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Czynności przygotowawcze: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Ząbek czosnku wyciskamy. Bazylię i pietruszkę siekamy (najlepiej same listki). Ścieramy skórkę z cytryny. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon i kroimy w grubą kostkę.

Pate z wątróbki: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Gdy się rozgrzeją, wrzucamy cebulę, marchewkę i seler. Podsmażamy przez 2 minuty. Do warzyw dodajemy posiekane zioła i wyciśnięty czosnek. Smażymy kolejną minutę. Wrzucamy wątróbkę i podsmażamy razem z warzywami 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dolewamy wino, dodajemy kapary oraz skórkę z cytryny. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut.

Po duszeniu całą zawartość patelni wlewamy do blendera / malaksera. Dodajemy 1 łyżkę masła i miksujemy dość długo, aż pate będzie zupełnie gładkie (jeśli nie jest, można przetrzeć przez sito). Przekładamy do dwóch kokilek lub małych miseczek. Zalewamy rozpuszczonym masłem (ja rozpuszczam w kubeczku na małej mocy w mikrofalówce, a następnie zdejmuję pianę) i posypujemy ziarnami pieprzu opłukanego z zalewy. Chłodzimy w lodówce. Podajemy na grzankach.

Pate z wątróbki

Pate z wątróbki


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

46 Odpowiedzi na Pate z wątróbki z ziarnami pieprzu

  1. Łucja napisał/a:

    Wątróbkę bardzo lubię i myślę że pate by mi posmakowało :)

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Bardzo chętnie zjadłabym na śniadanie takie grzanki smarowane pate z wątróbki. Bardzo mi się przepis podoba :)

  3. Patyska napisał/a:

    Zrobię :) A jak Ty takie piękne zdjęcia po nocy pykasz, wampirku? :D

  4. iza napisał/a:

    mniamm cóż za pyszności

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, ależ apetycznie wygląda!!!!!!!!!!!

  6. Anita napisał/a:

    teraz często robię coś podobnego – żelazo u mnie mikre;) Uwielbiam różowy pieprz, i dla oka i dla smaku, ostatnio wlewam hektolitry miodu pitnego wszędzie gdzie się da, w wątróbce też smakuje wyśmienicie . Pozdrawiam :)

  7. studentka na diecie napisał/a:

    O kurcze, pierwszy raz słyszę o takim czymś ale bardzo mnie zainteresowało to pate z wątróbki. Tym bardziej, że uwielbiam wątróbkę (ja, która w dzieciństwie się nią brzydziłam, jak to się smaki zmieniają :P ), pasztety tym bardziej, a jeszcze bardziej mi się podoba, że tak szybko to się robi :D Muszę koniecznie kiedyś zrobić takie coś :) )

  8. dżemdżus napisał/a:

    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pate, choć mam na swoim kącie jedną smakową wpadkę z udziałem dodatku w postaci karmelizowanej gruszki. Wyszło dość słodkie i dla mnie niejadalne, ale byli koneserzy więc nic sie nie zmarnowało. Chętnie wypróbuje Twoja propozycję. :)

  9. ladylaura. napisał/a:

    Ciekawe ,spróbowałabym.

  10. Tata napisał/a:

    Wygląda pysznie. W weekend spróbuje zrobić te delicje.

  11. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Świetny przepis! Taki mało kłopotliwy ten pasztet. Tylko gdzie ja znajdę kapary…

    • Natalia napisał/a:

      W tej chwili kapary w zalewie można dostać w większości dużych sklepów (jest kilku producentów), jeśli jesteś z małej miejscowości można zawsze kupić na allegro :) Ja często wykorzystuje je do sosów i jako dodatek do sałatek czy tatara

  12. Bardzo ciekawy i pysznie wyglądający pomysł : )

  13. Nemi napisał/a:

    Wątróbka w innej, oryginalnej odsłonie – super:)

  14. karmel-itka napisał/a:

    bardzo interesujący przepis :]

  15. Ola in the kitchen napisał/a:

    Wyśmienite smarowidło :D

  16. Majana napisał/a:

    O, chętnie bym zjadła na pysznym chlebku :)

  17. Wytwornie i bardzo smacznie. Znakomity :)

  18. napiecyku napisał/a:

    Jadłam ostatnio u bratowej z żurawiną, bardzo smaczny : )

  19. Voyagedegustacje napisał/a:

    narobiłaś smaku:) chyba przygotuję, gdyż lubię dania z wątróbki.

  20. Smaczny kąsek napisał/a:

    Piękne, smakowite zdjęcia! A pate – prawdziwy rarytas! :)

  21. skoraq cooks napisał/a:

    Mmmmm, zgłodniałam :-)

  22. Ania napisał/a:

    ja wątróbkę bardzo lubię wiec i to mi podpasuje:D

  23. Magda C. napisał/a:

    Dawno nie jadłam wątróbki. Chętnie bym spróbowała :)

  24. Lubię wątróbkę, więc myślę, że ten smakołyk by mi odpowiadał ;)

  25. bielinka napisał/a:

    wygląda pysznie! :)

  26. wenus-lifestyle napisał/a:

    Przepiękne te zdjęcia <3 A przepis musi być wspaniały ;)

  27. Marzena napisał/a:

    Piękne zdjęcia smakowitego pate:-))

  28. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda :) !

  29. Tata Zbyszek napisał/a:

    Coś wspaniałego. Prawdziwa poezja. Zdecydowanie polecam.

  30. Czarna napisał/a:

    Zrobiłam dzis. Poki co czekam az wystygnie porządnie. Tylko czemu to Twoje pate jest takie jasne bo moje jest mocno brązowe?!

    • Najlepiej żeby składniki przegryzły się w lodówce.

      Moje pate miało kolor taki jak na grzankach (na słoiczki świeci światło, więc może wydawać się jaśniejsze). Robiłam już je 3 razy i zawsze miało taki kolor. Używałam wątróbek indyczych.

  31. Czarna napisał/a:

    Ja użyłam drobiowych.

    One juz w sklepie wydawały mi sie wyjątkowo ciemne, wiec moze dlatego jest ciemniejsze niz Twoje :)

    Juz nie moge sie doczekać kiedy bede mogła sięgnąć po chlebek….

  32. Aneta napisał/a:

    Wiesz może ile można to przechowywać?

  33. Kamila napisał/a:

    Brzmi i wygląda pysznie! Czy wino można pominąć lub czymś zastąpić?

  34. Kamila napisał/a:

    Natalio, nie udało mi dostać kaparów. Zastąpić je czymś, czy poprostu pominąć? Pate będę robić w miseczkach, czy trzeba je czymś przykryć w lodówce i ile mogą tam stać? Jestem już zwarta i gotowa, żeby robić, stąd tyle pytań naraz :) Dziękuję!

  35. Kamila napisał/a:

    Natalio, dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi! Pate wyszło bardzo smaczne :) Taki pasztet na szybko. U nas był ze zmianami: wątróbki kacze, wino zastąpione sokiem z cytryny z niewielką ilością wody do podduszenia i brak kaparów. Tak czy inaczej super przepis i pyszne danie! Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)