Pasztet z pieczarek

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnia: 4,17 z 5)
Loading ... Loading ...

Pasztet z pieczarekPrawdziwa gratka dla pieczarkowych amatorów – pasztet. Ale jaki! Jak jadłam go po raz pierwszy, byłam przekonana, że wcinam mięsko z dodatkiem tych grzybów. A tu niespodzianka – danie całkowicie jarskie. Od tamtej pory kanapki z tym pasztetem należą do jednych z moich ulubionych. Podaję składniki na dwie keksówki – pamiętajcie, że pasztet jest niższy niż tradycyjny.

Składniki:

  • 1,5 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 3 czerstwe bułki
  • mleko do namoczenia
  • 4 jajka
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka wiórków masła
  • natka pietruszki
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odparowujemy na suchej patelni, po czym smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pieczarki i cebulę przekładamy do miski. Bułki moczymy w mleku i odciskamy, mieszamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtka i miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek oraz natkę pietruszki do masy. Masę wkładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC stopni około 1 godziny. Pasztet można podawać na gorąco np. z ryżem, jednak najsmaczniejszy jest na zimno ze świeżym pieczywem.
Pasztet z pieczarek
Wpis bierze udział w akcji:  
Jeśli dzień pieczarkowy chcecie wykorzystać maksymalnie, polecam także inne nietypowe danie: bigos pieczarkowy.
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Pasztet z pieczarek

  1. Marek napisał/a:

    Mmmmm… pieczarkowo się dzisiaj zrobiło :) Apetycznie wyglądają te kanapki z pasztetem :)

  2. mopswkuchni napisał/a:

    Widziałam różne wegetariańskie pasztety, ale ten zachwycił mnie totalnie! W tym wpisie również brakuje aktywnego banerka akcji, abym mogła zaakceptować. Jakby co służę pomocą :)

  3. Phalange napisał/a:

    Brzmi świetnie. Lubię takie alternatywy dla mięsa. Ciekawe czy Druga Połowa się zorientuje, że wegetariański ;)

  4. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Pieczarkowy Tydzień 2012

  5. …i kolejny przepis do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)