Pasztet z majerankiem

Pasztet z majerankiemPamiętam jak pierwszy raz robiłam pasztet. Wkręciłam łyżkę do maszynki do mięsa. Panowie z serwisu mieli niezły ubaw. A wkręconą łyżkę odzyskano i mimo, że już nie nadawała się do spełnienia żadnej funkcji, dostałam ją na pamiątkę. Należy pamiętać, że pasztet jest tym lepszy, im zawiera więcej gatunków mięsa. Ja podałam przykładowe, ale można dodać jeszcze mięso kaczki czy królika.

Składniki:

  • antrykot wołowy (porcja rosołowa)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cały kurczak
  • 1 golonka wieprzowa
  • 8 jajek
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybków
  • 3 kajzerki namoczone w mleku
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • estragon
  • sól, pieprz

Grzyby moczymy przez 30 minut w wodzie. Mięso także należy zalać zimną wodą i wymoczyć. Następnie mięso pokrojone na mniejsze części z warzywami, czosnkiem, zielem, liśćmi laurowymi i grzybami gotujemy, aż odejdzie od kości, dodając wątróbkę pod koniec gotowania (ok. 10 minut jej wystarczy). Potem trzeba odcedzić mięso i warzywa, odlewając szklankę wywaru – całość przestudzić. Mielimy przez maszynkę wszystko oprócz liści laurowych 3 razy lub jeden raz przez sitko przeznaczone do maku. Na końcu należy zemleć namoczone w mleku bułki. Wbijamy do masy jajka, dodajemy szklankę wywaru i wyrabiamy ciasto. Przyprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem, gałką i estragonem – wg uznania. Musimy próbować farsz, aby miał odpowiednią słoność i ostrość.  Pasztet przekładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch form keksówek i wyrównujemy powierzchnię ręką zamoczoną w wodzie. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180ºC.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Pasztet z majerankiem

  1. karmel-itka napisał/a:

    prezentuje się pięknie!
    taki pasztet z pewnością uświetni Wielkanocą stół.

  2. ewa ruszkowka napisał/a:

    Nie może być Wielkanocy bez pasztetu. Ze wszystkimi dodatkami a zwłaszcza chrzanem jest wyśmienity!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)