Pasztet z cukinii

Pasztet z cukiniiWegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za każdym razem możemy przyprawić je nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 5 małych lub 3-4 średnie cukinie *
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • liście laurowe (opcjonalnie)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, lekko ją rozluźniając. Poszerzoną keksówkę lub inną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy. Na wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez tej funkcji. Przed wyjęciem z formy całkowicie studzimy.

* Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek.

Pasztet z cukinii

Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Pasztet z cukinii

  1. Łucja napisał/a:

    Też lubię takie pasztety 🙂 Wygląda bardzo smakowicie!

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    A ja jakoś za wegańskimi nie przepadam. Wolę warzywa w innej postaci, a pasztet zawsze kojarzy mi się mięsnie. Może dlatego, że u mnie jada się go tylko na święta. 😉

  3. marcela napisał/a:

    oh! nie wierzę… z cukinii pasztetu jeszcze nie kosztowałam… musi być bajeczny

  4. Małgosia napisał/a:

    Bardzo lubię warzywne pasztety, ale z cukinią jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować, bo wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  5. wenus-lifestyle napisał/a:

    Jejku, ja chyba wreszcie też się muszę pokusić o warzywny pasztet 😀 Ależ on musi być pyszny 😀

  6. Mniam, doskonała propozycja 🙂 Takiego nie jadłam jeszcze!

  7. mazury napisał/a:

    Cudny pasztet!
    Ja jednak nie jem kaszy manny ani bulki. Czym zastapic? Otreby, soczewica, kasza jaglana?

  8. Amber napisał/a:

    Wygląda pysznie!
    Bardzo lubię warzywne pasztety i często je piekę.
    Pozdrowienia!

  9. Ola in the kitchen napisał/a:

    Koleżanka poczęstowała mnie podobnym i był pyszny 😀 Zapisze sobie przepis od ciebie 😀

  10. Marzena napisał/a:

    Super pomysł na pasztet. Piekłam kiedyś z fasoli i bardzo mi smakował. Z cukinii też spróbuję 🙂

  11. Ania napisał/a:

    ten pasztet jest przepyszny!:)

  12. Agnieszka napisał/a:

    Nigdy sama nie zrobiłam tradycyjnego pasztetu, a co dopiero z cukinii. Będzie to dla mnie wyzwanie.

  13. skoraq cooks napisał/a:

    Mmmmm, pyszny pomysł na cukinię 🙂

  14. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Zawsze robiłam mięsny. Ale raz zrobiłam warzywny. Wolę jednak mięsną wersję. Twój wygląda bardzo kusząco:)

  15. Ervisha napisał/a:

    Cos dla mnie 🙂

  16. Patyska napisał/a:

    Mam tu nadmiar cukinii, zatem właśnie piecze się ciasto i wygląda na to, że zaraz upiecze się natalkowy pasztet 🙂

  17. Magda C. napisał/a:

    Mmm… lubię pasztety, a taki z cukinią musi być pycha 🙂

  18. iza napisał/a:

    cudownie wygląda

  19. Pati napisał/a:

    Wygląda bardzo smacznie!

  20. Wygląda pysznie, na pewno zrobię 🙂

  21. JustInka napisał/a:

    Jak z cukinii to kupuję od razu 🙂

  22. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam warzywne pasztety :)!

  23. aisia napisał/a:

    Mam pytanie: moje dzieci nie zjedzą, gdy wyczują kawałki warzyw w pasztecie, czy gdybym zmieliła składniki da radę upiec taki pasztet ? Dziekuje.

    • Trudno powiedzieć bo taki pasztet będzie dużo bardziej „mokry” po zmiksowaniu. Trzeba dobrze odcisnąć wcześniej cukinię. Ale można spróbować – myślę że trzeba będzie tylko odrobinę dłużej piec

  24. Agnieszka napisał/a:

    Wyglada cudownie. Koniecznie musze zrobic.

  25. Aga napisał/a:

    prawdziwa Poezja Smaku…..nic dodac nic ujac:)

  26. Jola z rodziną napisał/a:

    świetny, wyśmienity!!! jako zapalony mięsożerca stwierdzam, że ten pasztet ma wszystko, co pasztet mieć powinien: smak, soczystość (pięknie się smaruje) oraz apetyczny kolor i kształt.

    PS ja dodałam drobno pokrojony kawałeczek ostrej papryczki, zamiast tej w proszku – to bardzo ładnie podkręciło smaczek 😉

  27. Szukałam i szukałam aż w końcu znalazłam, właśnie coś takiego, jak ten przepis, klarował się pomysł, ale nie wiedziałam jak z proporcjami:D. Powyższe komentarze utwierdziły mnie, że przepis może być idealny, zaraz zabieram się do pracy 😀
    Pozdrawiam serdecznie.

  28. MONIA napisał/a:

    Mam pytanie ile wagowo mam być tej cukinii bo mam takie olbrzymie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)