PapataczeMój kolejny smak z dzieciństwa. W zasadzie nie pamiętam, żebym jadła papatacze gdzieś indziej niż u mojej mamy. Ale co to takiego papatacze? To drożdżowe bułeczki, nafaszerowane bakaliami. Uwielbiam ich puszystość drożdżowego ciasta w połączeniu z chrupiącymi orzechami i kwaskowatością lukru. Zawsze zjadam gorące. Papatacze podobno pochodzą z Włoch, jeśli kiedyś tam się wybiorę, na pewno będę ich szukać.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki (500 g)
  • 1 niepełna szklanka cukru (150 g)
  • 1/4 margaryny (60 g) + 3/4 margaryny do starcia (190 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 małe jajka
  • 2/3 szklanki mleka (150 ml)
  • 40 g drożdży
  • wymienione bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, suszone morele, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy
  • sok z połówki cytryny

Polewa lukrowa (syrop):

  • sok z dwóch cytryn
  • 7 płaskich, dużych łyżek cukru

Rozkruszone drożdże należy zalać połową ciepłego (nigdy gorącego!) mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito i wlewamy wyrośnięte drożdże z mlekiem. Jajka ucieramy mikserem z cukrem aż do białości, wlewamy do mąki i wyrabiamy dodając resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie dodajemy roztopioną 1/4 część margaryny i olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto odejdzie od rąk i przestanie się błyszczeć (to normalne, że ciasto będzie na początku dość mocno lepiące – należy wyrabiać długo ok. 15 minut – można w trakcie podsypywać je mąką). Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.

Papatacze - przygotowanie

Z ciasta formujemy na stolnicy prostokąt o grubości ok. centymetra. Na całej powierzchni rozsypujemy bakalie (duże należy przekroić na mniejsze części). Skrapiamy je sokiem z połowy cytryny i na to, trzemy 3/4 zimnej margaryny na tarce jarzynowej (grube oczka). Wzdłuż dłuższego brzegu zwijamy ciasto jak na roladę. Kroimy na ok. 1,5 centymetrowe plastry. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, a papatacze pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Pieczemy na pergaminie (należy ułożyć je w odstępach, bo urosną) do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia przygotowujemy polewę składającą się z soku z dwóch cytryn i 7 łyżek miałkiego cukru – podgrzewamy je mieszając, aż cukier rozpuści się. Należy nią polać drożdżówki od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepsze są jeszcze ciepłe!

Papatacze

Papatacze - środek

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!